woensdag 16 september 2020

Science Session #4 | Genderrollen in werk & privé

Interview met sociaal wetenschapper Mara Yerkes over traditionele rolpatronen

Talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma

20:00
aanvang
21:00
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

woensdag 16 september 2020

Science Session #4 | Genderrollen in werk & privé

Interview met sociaal wetenschapper Mara Yerkes over traditionele rolpatronen

Bekijk deze live sessie om 20:00 uur op de Facebook-pagina van TivoliVredenburg, Studium Generale of Utrecht University.

De man werkt, de vrouw verzorgt de kinderen en het huishouden: de traditionele rolverdeling zoals we die sinds jaar en dag kennen. Hallo jaren '50? Natuurlijk is dit beeld al lang niet meer zo zwart-wit. Veel vrouwen nemen volop deel aan de arbeidsmarkt. Maar tegelijkertijd is er in 70 jaar weinig veranderd. De loonverschillen tussen mannen en vrouwen bij gelijk werk zijn hardnekkig, Nederland heeft met slechts 27% vrouwelijke managers de laagste score van Europa en 60% van de vrouwen werkt minder dan 30 uur per week.

Eigen keuze? Wellicht. Maar deze verdeling heeft ook risico's. Vrouwen zijn financieel minder zelfstandig en hebben een kleiner pensioen. Lastig, als je bedenkt dat 60% van de huwelijken geen stand houdt. Tegelijkertijd ervaren mannen soms stress vanwege de druk de belangrijkste kostwinner te zijn en geven velen aan meer tijd met hun kinderen te willen doorbrengen. Waarom zijn deze patronen zo hardnekkig? En heeft de coronacrisis, nu iedereen gedwongen thuis moesten werken, iets verandert in de taakverdeling?

Tijdens de vierde editie van de Science Sessions spreken we sociaalwetenschapper Mara Yerkes (Utrecht University).

Science Sessions: wetenschappers in tijden van corona
Ondanks de coronacrisis, staat de wetenschap niet stil. Onze behoefte aan kennis is misschien wel groter dan ooit. Nieuwe kwesties komen aan het licht, terwijl andere juist onderbelicht raken. Wat houdt wetenschappers momenteel bezig? Beïnvloedt de huidige situatie hoe ze naar de wereld kijken? En welke vragen moeten juist nu worden gesteld?

Vanuit onze Pandora Foyer spreekt Erwin Maas, programmamaker bij Studium Generale Universiteit Utrecht, de komende tijd wetenschappers over kwesties die ons allemaal aangaan.

Eerdere sessies over aanraking, droogte en de veranderende arbeidsmarkt, kun je terugkijken via de YouTube-pagina van TivoliVredenburg