maandag 18 oktober 2021

Science Café: Massahysterie

Actuele thema's door het licht van de wetenschap

afgelast
Talks, colleges, festivals en meer

Ons kennis & debatprogramma

19:30
zaal open
20:30
aanvang
22:00
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

locatie
maandag 18 oktober 2021

Science Café: Massahysterie

Actuele thema's door het licht van de wetenschap

afgelast

Vanwege ziekte van éen van de sprekers is dit Science Café helaas geannuleerd. Er wordt een nieuwe datum in 2022 gezocht. 

Coronatoegangsbewijs en ID
Om dit programma te bezoeken heb je behalve een ticket ook een coronatoegangsbewijs nodig, in de vorm van een QR-code. Ook vragen we naar je legitimatiebewijs. Informatie hierover vind je op deze pagina. 

Een 'tsunami' aan vluchtelingen zou ons land overspoelen en een groot pedofielennetwerk heeft het gemunt op onze kinderen. Cijfermatig is er geen enkel bewijs voor, en toch maakt het mensen bang. Het past in een traditie van collectieve angst, die ver teruggaat. Denk bijvoorbeeld aan de angst voor heksen in de vroegmoderne tijd, voor satanisch ritueel misbruik in de jaren 80, en voor de verdorven invloed van rock- of rapmuziek en video games op tieners in de jaren 90. Of denk aan het hamsteren van wc-rollen en andere boodschappen aan het begin de coronacrisis. Is het echt paniek om niks of zit er meer achter? Welke rol spelen de media of politici in het verspreiden van verhalen die ons bang maken?

We gaan in gesprek met criminoloog dr. Abdessamad Bouabid (EUR), filosoof Linde van Schuppen (RU) en mediawetenschapper dr. Dan Hassler-Forest (UU). Cabaretière Janneke Jager verzorgt als zingende columniste een intermezzo op haar ukelele.

Het Science Café is een programma van Studium Generale van de Universiteit Utrecht.