Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Niels W. Gade Novelettes voor strijkorkest – deel 1: Andantino-Allegro vivace e grazioso
Vasks Epifania for orchestra
Grieg Liederen uit Peer Gynt (o.a. Solveigh’s Song)
Bruch Serenade nach schwedischen Volksmelodien
Rautavaara Die Liebenden, liedcyclus voor sopraan en strijkorkest
Grieg Holbergsuite, op. 40

Uitvoerenden

Ciconia Consort
Dick van Gasteren dirigent
Karin Strobos mezzosopraan

Locatie
Hertz
Over Ciconia Consort

Door verrassende programma’s en hoge speelkwaliteit ontvangt het Ciconia Consort nationale en internationale erkenning. Het orkest biedt niet alleen een concert maar ook een echte avond of middag uit. Concertprogramma’s zijn thematisch van opzet en worden vaak gecombineerd met andere disciplines zoals: theater, literatuur en wetenschap. De programmering speelt daarbij regelmatig in op maatschappelijk actuele thema’s. Met recht kan Ciconia Consort zich een eigentijds klassiek ensemble noemen.

Het strijkorkest Ciconia Consort is een internationaal gezelschap van 20 jonge musici en staat onder leiding van Dick van Gasteren. Het orkest is opgericht in 2012 en treedt op in heel Nederland, met als vaste concertlocatie de Nieuwe Kerk in Den Haag. Ciconia heeft een breed repertoire opgebouwd en speelt muziek uit alle stijlperioden, met een accent op laatromantische en moderne muziek. Naast de grote strijkerswerken speelde het orkest ook onbekende meesterwerken, Nederlandse premières en wereldpremières, zoals Willem Mengelberg’s Sinfonietta voor strijkorkest, Willem van Otterloo’s Prelude, dans en epiloog voor klarinet en strijkorkest en het door Bert Mooiman gerecontstrueerde Strijksextet van Arthur Nikisch. Op de debuut-cd French Music for String Orchestra zijn de zelden uitgevoerde Eerste symfonie voor strijkorkest van Jaques Castérède en Sur les flots lointains van Charles Koechlin te horen.

Inmiddels bracht het ensemble vier internationaal gelauwerde cd’s uit die regelmatig zijn te horen op internationale radiostations zoals ABC Classic (Australië), het Duitse SWR2 en de Britse BBC. Op Radio 4 is het orkest regelmatig te horen in programma’s zoals Avondconcert, Vrije Geluiden, Muziekfabriek, Diskotabel en Muziekwijzer. In het voorjaar van 2021 werd een live televisie-registratie verzorgd door de NTR met het programma De weg naar Hollywood, die diverse malen op NPO2 Extra werd uitgezonden.

Over Karin Strobos

In 2011 viel de Nederlandse mezzosopraan Karin Strobos in bij De Nationale Opera in Amsterdam onder leiding van Sir Simon Rattle met de rol Octavian in Der Rosenkavalier van Richard Strauss. Met dit optreden oogstte ze lovende kritieken. De Nederlandse pers sprak van een droomdebuut. Haar carrière is vanaf dat moment in een stroomversnelling gekomen. Bij De Nationale Opera vertolkte Strobos ook de rollen Flora (La Traviata) en Phénice (Armide).

Karin Strobos studeerde bij Henny Diemer aan het Utrechts Conservatorium, waar zij in 2009 haar Masterdiploma met onderscheiding ontving. Daarnaast kreeg zij zanglessen van Brigitte Fassbaender, Iris Dell’Acqua, Gemma Visser en Margreet Honig.

Met haar trio Strobos-Bercken-End won zij de ‘Debuut Publieksprijs’. Ook mocht zij de Grachtenfestivalprijs 2011 en het Gouden Viooltje in ontvangst nemen.

Van 2009 tot 2011 behoorde Strobos tot het vaste ensemble van Opera Zuid, waar zij o.a. de titelrol in Rossini’s La Cenerentola vertolkte. Bij de Nederlandse Reisopera zong zij de rollen Cherubino, Flora, Rosina en Der Komponist (Ariadne auf Naxos). Van 2014 tot 2019 maakte Strobos deel uit van het vaste solistenensemble van het Aalto-Musiktheater in Essen, Duitsland. Daar vertolkte ze rollen als Cherubino, Charlotte, Suzuki, Zerlina, Idamante, Dorabella, Rosina, Elvira, Adalgisa, Siébel en Amando. Nu keert zij bij het Aalto-Musiktheater regelmatig terug als vaste gastsoliste.

Naast operarepertoire treedt Strobos veelvuldig op als soliste bij Nederlandse orkesten zoals het Residentie Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest en Rotterdams Philharmonisch Orkest. Op haar concertrepertoire staan onder meer Mahlers Vierde Symphonie en Lieder eines Fahrenden Gesellen. Met de Eerste Symfonie van Willem Jeths, die speciaal voor haar twee delen met zangsolo schreef, maakte ze bij het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Edo de Waart haar debuut in de Zaterdagmatinee in Het Concertgebouw Amsterdam.

Ciconia Consort werkte eerder succesvol samen met Karin Strobos met de Wesendoncklieder van Wagner die onlangs verschenen op de Cd ‘Rheingold’ bij het label Briljant Classics.

Scandinavische Wintersprookjes

Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren

Geweest

Zowel dit concert als het Ciconia Consort op 22 maart 2023 bezoeken? Ontvang dan 15% korting door hier uw kaarten te kopen.

De Santa Luciaviering en het noorderlichtspektakel maken kerst in Scandinavië tot een waar lichtfestival. Sprookjes uit Lapland, Zweedse trollen, Noorse nissen, weids besneeuwde Finse bossen en rendieren maken het magische plaatje compleet. Want de kerstman, de Julenisse, woont in het hoge noorden van Scandinavië!

Ciconia Consort voert u samen met stersoliste Karin Strobos door de wondere wereld van Peer Gynt, Santa Lucia en verhalen uit Lapland. Een romantisch muziekprogramma uit en over Scandinavië; van de prachtige en bekende Holbergsuite van de Noorse componist Edvard Grieg tot het mystieke Die Liebenden van de Finse componist Einojuhani Rautavaara, een werk in laat-romantische stijl van Mahler en Strauss. Ook de jongste concertbezoekers zijn van harte welkom bij dit kerstconcert voor de hele familie!

Kijk voor meer informatie ook op www.ciconiaconsort.nl