Zaal open
Aanvang
Programma

Reich Three Movements
Glass Double Piano Concerto
Adams Naive and Sentimental Music

Uitvoerenden

Rotterdams Philharmonisch Orkest
John Adams dirigent
Katia & Marielle Labèque piano

Locatie
Grote Zaal

Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt Reich, Glass & Adams

AVROTROS Vrijdagconcert

Geweest

Coronatoegangsbewijs en ID
Om dit programma te bezoeken heb je behalve een ticket ook een coronatoegangsbewijs nodig, in de vorm van een QR-code. Ook vragen we naar je legitimatiebewijs. Informatie hierover vind je op deze pagina. 

Is het concert uitverkocht? Klik op 'Bestel tickets' om u in te schrijven voor een wachtlijst.

Steve Reich, Philip Glass en John Adams, namen van componisten die liefhebbers van minimal music als muziek in de oren zal klinken, hoewel de laatste de ‘minimale jas’, die hem door door Steve Reich was aangemeten, steeds vaker thuisliet, als een kind dat ‘met zonder jas’ zijn eigen kledinglijn bepaalt. Three Movements is onversneden minimal music. Langzaam verschuivende panelen, impressies die geleidelijk van kleur verschieten, zoals een landschap langzaam van kleur verandert onder de zonnebaan. Iedereen kan erin horen wat hij wil, of er gewoon helemaal zen van worden. Naive and sentimental Music heeft weinig meer met minimal music van doen. Adams is op zoek naar het onderscheid en de samenhang tussen ‘naïeve’ en ‘sentimentele’ muziek. De naïeveling ziet geen conflicten en betreedt de wereld onbevangen tegemoet. De sentimentalist hunkert naar een onbereikbaar verleden of ideaal. Abstract? Adams verwees zelf naar Mahler en Ravel, volgens hem volbloed ‘sentimentele’ componisten, die hun hele leven streefden naar het oproepen van een naïeve en onschuldige kinderwereld. Adams als eigentijdse Mahler of Ravel, zo kun je er ook naar luisteren. Kers op de taart: John Adams die zelf op de bok staat. Ook van de partij zijn de vermaarde pianozussen Labèque die het Concert voor twee piano’s van Philip Glass ten beste komen geven, waarvan ze in 2015 de première speelden in Los Angeles.

Lees hier de toelichting bij het concert, geschreven door Paul Janssen.

Al onze concerten vinden natuurlijk plaats met inachtneming van de geldende coronarichtlijnen. Dat is op dit moment nog met anderhalve meter afstand tussen bezoekers van verschillende huishoudens. We gaan ervan uit dat we dit met ingang van het nieuwe seizoen kunnen loslaten. Mogelijk is dan ook een coronatoegangsbewijs (een vaccinatie-, test- of herstelbewijs) nodig via de CoronaCheck-app. Wij zullen bezoekers hierover uiteraard tijdig informeren.