Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Prokofjev Vioolconcert nr. 2
Fjóla Evans Lung
Elgar Enigma Variations

Uitvoerenden

Mei-Ann Chen dirigent
Clara-Jumi Kang viool

Locatie
Grote Zaal

Residentie Orkest met Clara-Jumi Kang

Prokofjev - Vioolconcert nr. 2

Geweest

Bekijk de foto's

Fotograaf: Anna van Kooij

 
Residentie Orkest met Clara- Jumi Kang | zondag 5 december 2021 | Grote Zaal


 
Liza Ferschtman kan door een blessure aan haar hand helaas niet optreden op 5 december. Zij zal vervangen worden door topvioliste Clara-Jumi Kang.

Het programma
Prokofjev is misschien wel de kameleon onder de componisten. Hij was geworteld in het Rusland van voor de revolutie in 1917, ontvluchtte de Sovjet-Unie in de chaotische jaren na de machtsovername door de communisten, zwierf door de VS, Europa en Azië, en keerde in 1936 terug naar zijn geliefde Moskou. Overal had hij inspiratie opgedaan en en passant wist hij precies hoe hij het publiek moest bedienen. Zijn Tweede Vioolconcert weerspiegelt het kosmopolitische karakter van de componist. Hij schreef het in Parijs, Centraal-Rusland en Azerbeidzjan, waarna Madrid de eer te beurt viel om de wereldpremière te hebben. Het is dus niet vreemd dat er castagnetten in opduiken.

In de Enigma Variations portretteert Edward Elgar zijn intiemste vrienden en zijn echtgenote Alice. Omdat er bij karakters altijd wat te raden moet blijven, noemde Elgar de portrettenserie Enigma Variations, een even gevarieerde als liefdevolle reeks met hoofdrollen voor alle instrumenten. Zijn vriend August Jaeger werd onsterfelijk onder de naam die Elgar hem gaf in zijn negende variatie: Nimrod. De hymne-achtige melodie is als een goede vriend die je nooit in de steek laat.

Lees hier de toelichting bij het concert, geschreven door Clemens Romijn.