zondag 13 december 2020

Residentie Orkest met Dejan Lazic

Sjostakovitsj Eerste Pianoconcert

geweest
uitvoerenden

Residentie Orkest 
Jonathan Bloxham dirigent
Dejan Lazić piano
Gertjan Loot trompet

programma

Aanvangstijd 12.30 uur en 14.30 uur

Izak de Dreu Akte van redemptie (One Minute Symphony- wereldpremière)
Grieg Elegische melodie nr. 2 ‘letzter Frühling’
Sjostakovitsj Pianoconcert nr. 1
Tsjaikovski Serenade voor strijkers

locatie
zondag 13 december 2020

Residentie Orkest met Dejan Lazic

Sjostakovitsj Eerste Pianoconcert

geweest

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus (COVID-19) vindt dit concert op twee tijdstippen, om 12.30 en om 14.30 uur plaats. Ook is het programma gewijzigd. Ticketkopers zijn hierover geïnformeerd.

Dmitri Sjostakovitsj gooit in zijn Eerste Pianoconcert alle wetten en regels voor pianoconcerten overboord. Rachmaninov-achtige thema’s worden ruw verstoord door circusmuziek met ‘retteketet’-thema’s. De pianist is soms een dromerige romanticus à la Tsjaikovski (zoals in zijn Serenade voor strijkers) en een paar maten verder lijkt hij in een Amerikaanse jazzclub of een Parijse nachtbar te zijn beland. Anders gezegd: het pianoconcert (of eigenlijk een concert voor piano, trompet en strijkorkest) is één stroom van fantasierijke en onverwachte invallen. Dmitri Sjostakovitsj nam zijn rol als hofnar van de muziek uiterst serieus, het was zijn enige uitlaatklep onder de staatsterreur van de communisten. Met kolderieke dansthema’s danst hij op de rand van de vulkaan.

Lees hier de toelichting bij het programma, met de wereldpremière van de One Minute Symphony van Izak de Dreu.

Veilig en ontspannen naar TivoliVredenburg
Geen corona-gerelateerde klachten? We ontvangen u graag! Bij al onze evenementen volgen we natuurlijk de actuele richtlijnen, en ons eigen protocol. Bij binnenkomst (met een geldig ticket) zullen wij vragen naar uw gezondheid en die van uw huisgenoten. U kunt deze gezondheidscheck op de dag van je bezoek ook alvast online doen en bij binnenkomst uw groene scherm tonen. Bereid uw bezoek goed voor en lees hier wat u kunt verwachten.