zondag 18 maart 2018

Residentie Orkest - Bruckner 6

liederen van Mahler door Barbara Kozelj

geweest
14:15
inleiding
15:00
aanvang
uitvoerenden

Residentie Orkest
Antony Hermus dirigent
Barbara Kozelj mezzosopraan

programma

Wagenaar Frühlingsgewalt
Mahler Rückert-Lieder
Bruckner Symfonie nr. 6

locatie
Friedrich Rückert Door Mahler getoonzet in de Rückert-Lieder
Um Mitternacht, hab'ich gewacht, und aufgeblickt zum Himmel; kein Stern vom Sterngewimmel hat mir gelacht, um Mitternacht.
zondag 18 maart 2018

Residentie Orkest - Bruckner 6

liederen van Mahler door Barbara Kozelj

geweest

Een melancholieke, impressionistische Bruckner
Mahler bewonderde Bruckner. Hij herkende zich in de melancholieke, soms naar het impressionisme vooruitwijzende klanken van bijvoorbeeld Bruckners Zesde Symfonie, die hij als eerste dirigent in 1899 integraal uitvoerde. Diezelfde ondertoon klinkt door in Mahlers Rückert-Lieder, met wonderschone natuurschilderingen, waaronder het even expressieve als aangrijpend mooie ‘Um Mitternacht’. Het lied laat de luisteraar afdalen in tot in de diepste krochten van het orkest. De plotselinge, stralende wending is even dramatisch als effectief.

Mahlers ziel in muziek vervat
De vijf gedichten die de basis vormen voor de Rückert-Lieder waren Mahler op het lijf geschreven. De dubbelzinnige gevoelens die de teksten naar voren komt, herkende Mahler maar al te goed. Enerzijds de vervoering, en het totaal opgaan in de natuur (Ich atmet’ einen linden Duft) en anderzijds de afwijzing van de wereld (Ich bin der Welt abhanden gekommen). Laatstgenoemd lied wordt beschouwd als Mahlers meest persoonlijke, dichter bij Mahler kun je nauwelijks komen.

Lees hier de toelichting bij het concert, geschreven door Kees Arntzen.

Voorafgaand aan het concert is er om 14.15 uur een inleiding door Kees Arntzen.

Lunch op Zondag
Wilt u voor aanvang van het concert genieten van een hapje en een drankje? Combineren dan uw concertbezoek met een heerlijke Franse lunch in ons restaurant Danel. U kunt het speciale luncharrangement reserveren of ter plekke op vertoon van uw kaartje gebruikmaken van de speciale aanbiedingsprijs van € 17,50 p.p. of € 25,50 p.p. Meer informatie over de twee arrangementen vindt u hier.

Wolfgang App
Bij dit concert kunt u bij Bruckners Zesde Symfonie en Mahlers Rückert-Lieder gebruik maken van Wolfgang. Wolfgang is een smartphone app voor klassieke muziek, die tekst en uitleg biedt bij de opgevoerde werken. Terwijl het orkest speelt, vertelt Wolfgang wat er – precies op dat moment – gebeurt in de muziek. Wolfgang vertelt in bondige, goed getimede zinnen, af en toe een blik op uw smartphone is voldoende. De app is ontworpen en getest opdat het anderen niet afleidt en is geschikt voor zowel ingevoerde en minder ingevoerde luisteraars.

Download Wolfgang voor iPhone hier.
Download Wolfgang voor Android hier.

 

 

 

Zie ook