zaterdag 22 oktober 2016

Ramblin' Roots 2016

geweest
10:00
zaal open
programma

Bombino
Admiral Freebee
Ian Siegal
Matt Andersen & The Bona Fide
Richmond Fontaine
The Reverend Shawn Amos
Jelka van Houten
Jon Cleary
Slim Cessna’s Auto Club
Ethan Johns & The Black Eyed Dogs
Sheesham & Lotus & ‘Son
Stephen Simmons & The Twisted Halos
The Mulligan Brothers
Freakwater
Revel in Dimes
Crimson Inc
Lance Canales & The Flood
Matt Harlan & Rachel Jones
Amanda Pearcy
Hollis Brown
Jalen N’Gonda
Session Americana

locatie
zaterdag 22 oktober 2016

Ramblin' Roots 2016

geweest

Get ready to Ramble! Bekijk hier het Blokkenschema.

Tijdens dit eendaagse festival staat TivoliVredenburg met de zalen Ronda, Pandora, Hertz, Cloud Nine en de pleinen geheel in het teken van authentieke en hedendaagse soul, americana, blues, country, roots-rock en aanverwante Ramblin' Roots muziekstijlen. Ramblin’ Roots wordt georganiseerd door Rock ’n Roots en TivoliVredenburg. 

Al Jaren is Omara ‘Bombino’ Moctar een groot gitarist in zijn thuisland Niger. De Sahara heeft dan ook duidelijk haar sporen achtergelaten; de teksten zijn geschreven in het Tamasheq (de taal van de Tuareg, een Afrikaanse bevolkingsgroep in de Sahara). Dit geluid wordt echter gemixt met de rauwe rock die we kennen van legendes als Led Zeppelin en Jimmi Hendrix. Inmiddels is Bombino aan zijn vierde album ‘Azel’ toe, waarop hij een mix van bluesrock en reggae aan zijn repertoire toevoegt, genaamd: Tuareggae. Over zijn muziek valt in ieder geval een ding te zeggen: de energie ontbreekt niet! 

Matt Andersen won een European Blues Award en werd genomineerd voor een JUNO; één van de meest prestigieuze Canadese muziekprijzen. Zijn nieuwste album, geproduceerd door de legendarische Commissioner Gordon ‘Honest Man’ wordt gezien als een van de beste bluesplaten van het jaar! En als er iemand een showman kan worden genoemd, is het Matt Andersen wel. Met zijn mix van soul, blending blues en folk, neemt hij zijn publiek mee op reis langs verschillende muziekstijlen, bedreven gitaarspel en verhalende teksten. Hij is dan ook over de hele wereld een graag geziene gast. Van Canada tot Australië en van kleine clubs tot grote festivals: Andersen weet het publiek plat te spelen.  Op Ramblin’ Roots doet hij er nog een schepje bovenop door de band The Bona Fide mee te nemen!

De sympathieke Vlaming Tom van Laere, beter bekend als Admiral Freebee, begon een ruime vijftien jaar geleden als stevige rootsrocker in de stijl van Neil Young, Bruce Springsteen en Tom Petty. Inmiddels heeft hij zijn eigen unieke mix van indie- en rootsrock weten te ontwikkelen met hier en daar verrassende uitstapjes naar andere genres. Op 8 april verscheen zijn zesde album Wake Up And Dream waarop de Grootse Onderwerpen des Levens aangesneden worden. Dat belooft dus een Grootse show op Ramblin’ Roots! 

Ian Siegal wordt gezien als één van de meest succesvolle blues artiesten afkomstig uit Groot Brittannië sinds de jaren ’60. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er de afgelopen jaren een veelheid aan prijzen zijn kant op geschoven zijn: hij ontving meerdere British Blues Awards en een European Blues Award voor mannelijke vocalist.  Zijn muziek blijft echter niet bij blues, want ook de klassieke rock ’n roll van Elvis en het experimentele geluid van Tom Waits worden niet geschuwd. Inmiddels staan Siegal en zijn band al 25 jaar op de planken en dat moet natuurlijk gevierd worden!

Dat het Amerikaanse Richmond Fontaine in 1994 ontstond op een paardenracebaan in Portland, is natuurlijk al country genoeg. Het geluid van band past dan ook prima in het plaatje: krachtige Americana-arrangementen worden bijgestaan door verhalende teksten van zanger Willy Vlautin, die er ook nog eens een carrière als auteur op na houdt. Helaas heeft de band kortgeleden bekend gemaakt dat reeds verschenen album You Can’t Go Back If There’s Nothing To Go Back To hun laatste zal zijn. Gelukkig staan ze toch nog een keertje bij ons! 

Ras-entertainer Shawn Amos heeft een flinke lading levenservaring om inspiratie uit te putten. Een vereiste voor een goede blues artiest, vindt hij. Jarenlang heeft Amos zichzelf verschillende muziekstijlen aangemeten en albums geproduceerd van grootheden als Quincy Jones, Solomon Burke en John Lee Hooker. Toch ziet Amos zijn album The Reverent Shawn Amos Loves You als zijn debuutalbum, waarop hij terugkeert naar zijn roots: blues en soul. Met succes! Volgens Jazzism is het namelijk een ‘plaatje om in te lijsten’. Dat belooft wat! 

We kennen Jelka van Houten voornamelijk uit films en musicals, maar de muziek is waar haar hart ligt. Vijf jaar lang werkte ze ijverig aan debuutalbum A Hard Place For a Dreamer (2015) en dat bleek niet voor niets! Haar warme stem in combinatie met verfijnde arrangementen leiden namelijk tot een elegant geheel. Van Houten bewijst hiermee dat ze zich prima staande weet te houden binnen het americana-genre! 

Multi-instrumentalist Jon Cleary heeft zich de afgelopen twintig jaar beziggehouden met het bestuderen van de muzikale cultuur in New Orleans. Het is dan ook geen verrassing dat dit te horen is in zijn geluid. Zijn soulvolle, funky nummers kunnen rekenen op lovende kritieken en het laatste album Go Go Juice leverde hem zelfs een Grammy Award op. Tijdens Ramblin' Roots brengt hij ook nog twee andere muzikanten mee, dus dat wordt driedubbel genieten!

De Amerikaanse Slim Cessna’s Auto Club staat al sinds 1992 garant voor een heerlijke bak Americana. Naast elementen van alt-country, blues en gospel, heeft de band ook ‘country Gothic’ voor het publiek in petto. Wat je daar nou precies van kunt verwachten? Gewoon de gitaren en banjo’s die je gewend bent, maar dan met een flinke dosis donkere teksten. In september kunnen we het nieuwe album ‘The Commandments According To SCAC’ verwachten, maar gelukkig is er nu al een voorproefje

Ethan Johns draait al aardig wat jaren mee in de muziekwereld. Verrassend genoeg niet als muzikant, maar als producer. Zo zat hij vanaf de jaren ’90 achter de knoppen van onder andere Kings of Leon, Paul McCarney en Ryan Adams. Daarnaast trad hij meerdere malen op met grote namen als EmmyLou Harris en Ray LaMontagne. Dit inspireerde Johns om eigen muziek te gaan maken en dat leidde tot ingetogen folksongs die doen denken aan de grote singer-songwriters van weleer. Tijdens Ramblin' Roots zal hij deze gaan vertolken met zijn band The Black Eyed Dogs! 

Sheesham & Lotus & ‘Son is aan het einde van de twintigste eeuw ontstaan uit het idee om een fiddle revival in te zetten. En dat deden ze! De jaren die daarop volgden, hebben ervoor gezorgd dat de drie heren zich onder de meest populaire Old-time Roots acts van Noord-Amerika mogen scharen. Eigengemaakte instrumenten passeren inmiddels ook regelmatig de revue, waardoor dit trio als zowel antiek en modern kan worden gezien. Het klinkt niet alleen goed, de show is ook nog eens een lust voor het oog! 

Singer-songwriter Stephen Simmons staat inmiddels al een zevental jaren bekend om sterke doch eenvoudige, pure liedjes met een geluid dat zowel richting Johnny Cash als Ryan Adams gaat. Daarbij heeft de man inspiratie genoeg; hij groeide op in een klein, religieus dorpje in Tennessee, maar trok daarna naar de grote stad Nashville, waar hij zijn carrière als muzikant begon. Zijn teksten reflecteren dan ook de alledaagse taferelen van beide werelden. Zijn nieuwe album is net uitgekomen – precies op tijd voor Ramblin' Roots waar hij staat met zijn band The Twisted Halos. 

Bij een bandnaam zoals die van The Mulligan Brothers zou je verwachten dat de bandleden broers zijn die luisteren naar de achternaam Mulligan. Echter, niets is minder waar! Gelukkig voldoet het geluid van de band w’el aan de verwachting die de naam oproept; de heren maken namelijk lekker klinkende Amerikaanse rootsmuziek met invloeden uit de folk en country. Het laatste album Via Portland is alweer anderhalf jaar oud, dus als het goed is zijn ze inmiddels goed warm gespeeld! 

Americana trio Lance Canales & The Flood is opgegroeid in de omstandigheden die doorgaans de beste rootsmuziek voortbrengt: hard werk op het platteland waar men droomt van een beter leven. Canales’ rauwe stem weet dit gevoel perfect te belichamen en in combinatie met de akoestische instrumentatie van de band levert dit een flinke bak ‘foot-stomping’ blues-roots op. 

Het Amerikaanse Freakwater is onlosmakelijk verbonden met de alt-country scene: de band kan namelijk worden gezien als een van de grondleggers van dit genre. Violen, banjo’s en gitaren passeren allen de revue als omlijsting voor de rauwe, meerstemmige vocalen van de dames Catherine Irwin en Janet Bean. We hebben Freakwater bijna vijftien jaar moeten missen, maar dat maken ze helemaal goed met het nieuwste album Scheherazade. Een plaat vol donkere country die voortborduurt op de muzikale toon die de band in haar beginjaren heeft gezet, maar ook zeker weten vernieuwing brengt!

De 21-jarige Jalen N’Gonda is afkomstig uit Maryland in de VS, maar heeft zijn thuisland verruild om te studeren aan het gerenommeerde  Liverpool Institute of Performing Arts. Dat is geen verrassing als je hoort wat dit jonge talent in huis heeft! In zijn muziek zijn duidelijk de invloeden van soulgrootheden als James Brown en Otis Redding te horen. Wat N’Gonda echter uniek maakt, is het hedendaagse jasje waarin hij zijn muziek heeft weten te steken. Helaas zijn er pas twee nummers van deze artiest uitgebracht, Holler (When You Call My Name) en Why I Try, maar gelukkig laat hij op Ramblin’ Roots meer horen! 

Het uit Boston afkomstige Session Americana is naar eigen zeggen een rockband in een theekopje of een folk band in een whiskyfles. Met haar tijdloze mix van americana, folk en rock ’n roll bestijgt het zeskoppige collectief al bijna vijftien jaar met veel plezier het podium. Deze maand is alweer het zevende album van deze band verschenen, genaamd Great Shakes. Hierop is niet alleen het oude vertrouwde geluid van de band te horen, maar is ook zeker de ruimte genomen voor vernieuwing en experiment.

Van het vierkoppige Revel in Dimes uit New York kun je niet alleen blues en rock & roll verwachten, maar ook een flinke portie zwoele soul. Uit dit geluid blijkt duidelijk dat de band bekend is met de klassiekers, maar cliches weten te vermijden. Live zijn ze echter nog sterker: zangeres Kia Warren is niet alleen een lust voor het oog, maar ook qua stemgeluid is ze niet te stuiten. Bereid je voor op een avond vol rauwe boot-stompin’, soul-shakin’ rock-‘n’-roll!

Het geluid van de Texaan Matt Harlan en zijn vrouw Rachel Jones wordt gekenmerkt door beeldende roadsongs die overstromen van emotie en gevoel. Akoestisch gitaarspel wordt subtiel bijgestaan door viool en piano; voeg hier de karakteristieke vocalen van Harlan en Jones aan toe en er ontstaat een mix van authentieke country en folk. Dat wordt gegarandeerd wegdromen! 

Dat singer-songwriter Amanda Pearcy geen voortvarend leven heeft gehad, valt gemakkelijk op te maken uit haar songteksten. Met haar soulvolle stem weet ze een licht te schijnen op de tragedies die zich in haar leven hebben aangediend. Dit is echter wel hét perfecte ingrediënt voor de prachtige rauwe roots en blues die ze produceert. Haar in 2015 verschenen album An Offering is er één die het best klinkt tijdens een broeierige zomeravond – of natuurlijk live op Ramblin’ Roots! 

De heren van Amerikaanse rootsrock band Hollis Brown hebben zich niet alleen voor hun bandnaam laten inspireren door Bob Dylan. In het geluid van de band weerklinken klassiekers als Dylan, terwijl toch duidelijk te horen is dat ze met beide benen in het nu staan. Dit komt ook naar voren op het nieuwste album 3 Shots (2015) waarop de kenmerkende tijdloze roots wordt gemixt met vernieuwende avontuurlijke uitstapjes. 

Roots uit eigen stad mag natuurlijk niet ontbreken op Ramblin’ Roots Festival! Gelukkig weten de Utrechters van Crimson Inc. deze taak met succes te vervullen. De luchtige mix van bluegrass en country wordt aangevuld door warme samenzang van de bandleden. Allen zijn bedeeld met goedgesmeerde stembanden en een portie enthousiasme waar je u tegen zegt. Stil blijven staan bij een show van deze band is geen optie! 

Zie ook