Menu Sluit Agenda Zoeken Winkelwagen
zaterdag 24 oktober 2015

Ramblin' Roots 2015

geweest
zaal open
15:30

Tijden zijn onder voorbehoud.

programma

Pokey Lafarge
Jimmy LaFave
Joe Louis Walker
Sonny Landreth
Steve Dawson Trio
Albert Castiglia
Eilen Jewell & band
Sam Baker
Stephen Fearing
Miss Tess & The Talkbacks
Gretchen Peters
Beans & Fatback
Small Time Crooks
Robbing Banks
Gregory Page

locatie
TivoliVredenburg
zaterdag 24 oktober 2015

Ramblin' Roots 2015

geweest

De deuren gaan om 15:30 uur open. 
Bekijk hier het blokkenschema, of download het als pdf.

Op zaterdag 24 oktober vult TivoliVredenburg zich met het beste uit de wereld van de soul, americana, blues, alternative country, jazz en aanverwante muziekstijlen. Waan je even in het broeierige zuiden van Amerika met muziek en lekker eten.

Complete line up 2015: Pokey Lafarge, Jimmy LaFave, Sonny Landreth, Beans & Fatback, Eilen Jewell & band, Gretchen Peters, Joe Louis Walker, Albert Castiglia, Sam Baker, Steve Dawson , Stephen Fearing, Miss Tess & The Talkbacks, Robbing Banks, Small Time Crooks, Special Guest (wordt 19 oktober onthuld) 

De Amerikaanse zanger/gitarist Pokey LaFarge is een van die muzikanten die geboren zijn met een oude ziel. Zijn nieuwe album Something In The Water (2015) is wederom een even vrolijke als melancholieke verzameling swing, vroege jazz, country en ragtime – muziek die rechtstreeks van een riverboat op de Mississippi in de jaren twintig lijkt te komen. Betoverend!

Hij is al ruim 35 jaar actief als muzikant, maar toch wordt de Amerikaanse singer-songwriter Jimmy LaFave nog steeds onderschat. Zelf maakt de sympathieke Texaan dat niets uit: hij gaat onvermoeibaar door en heeft net zijn vijftiende album The Night Tribe (2015) uitgebracht. In zijn eigen muziek klinkt vooral Bob Dylan door, al heeft LaFave ook een spierballenkant. Maar zijn grootste troef is toch wel zijn stem – net als zijn songs krachtig en breekbaar tegelijk!

Met haar omfloerste stem en bijna luie manier van zingen neemt de Amerikaanse singer-songwriter Eilen Jewell een unieke plaats in binnen het Americana-landschap. Ook op haar vijfde album Sundown Over Ghosttown (2015) lokt Eilen je als een moderne Griekse Sirene onherroepelijk haar muzikale domein binnen. Samen creëren ze een fraaie surf-noirsound van blues, country en vroege rock ’n roll. Loom en spannend tegelijk – dat kunnen alleen de hele groten! 

De Amerikaanse gitarist Sonny Landreth gaat ook wel door het leven als ‘King of the slydeco’, vanwege zijn uitzonderlijk goede slidegitaarspel en de zydeco-invloeden in zijn muziek. Landreth, geboren in Canton, Mississippi en tegenwoordig woonachtig in Breaux Bridge, Louisiana, is dan ook een echte southern bluesman. Op zijn nieuwe album Bound For The Blues (2015) klinkt hij beter dan ooit!

De gevestigde bluesman Joe Louis Walker heeft een carrière van al meer dan een halve eeuw erop zitten. Zijn spetterende soul, funk en blues wordt gekenmerkt door expressieve teksten, virtuoze gitaarlijnen en unieke zang. Ook zijn nieuwe album Everybody Wants A Piece (2015), waarop Walker universele thema’s bezingt, bevestigt zijn status als grensverleggend icoon van de moderne blues.

Net als sommige wijnen bereiken ook sommige artiesten pas na vele jaren hun volle rijpheid. De 57-jarige Amerikaanse singer-songwriter Gretchen Peters is zo iemand. Pas sinds Hello Cruel World (uit 2012) wordt ze op grote schaal gewaardeerd. Haar nieuwe album Blackbirds (2015) is misschien wel een meesterwerk: donkere, poetische americana van een singer-songwriter op de top van haar kunnen!    

De Canadese zanger/gitarist/songwriter Steve Dawson is een rasecht multitalent. Zijn gitaarspel is verbluffend, maar hij is ook nog eens een prijswinnende producer van onder anderen Kelly Joe Phelps, Old Man Luedecke en The Deep Dark Woods. Voor Ramblin’ Roots neemt Dawson zijn muzikale vrienden Keith Lowe (contrabas) en Geoff Hicks (drums) mee. Lekker ontspannen rootsrock!

In augustus 1969 gebeurden er twee belangrijke dingen in de muziekwereld: het festival Woodstock werd gehouden en 167 kilometer verderop werd Albert Castiglia geboren. Op zijn twaalfde begon Castiglia met gitaarspelen en halverwege de nineties werd hij ontdekt door de legendarische mondharmonicaspeler Junior Wells, die hem meenam op diverse tournees. Op zijn laatste album Solid Ground (2014) bewijst hij wederom zijn veelzijdigheid: texas blues, mississippi blues of swampblues, Castiglia kan het allemaal!

Het Amerikaanse kwartet Miss Tess & The Talkbacks vormt met hun vrolijke country, blues, rock ’n roll de missing link tussen Brooklyn en Nashville. Zelf betitelen ze hun sound als ‘modern vintage’ – een prima omschrijving voor hun muziek die zowel in het heden als het verleden leeft. Een vers album komt er later dit jaar aan, in de tussentijd vermaken we ons met de verrassende cover-ep The Love I Have For You (2013). Stijlvol swingen!

Het verhaal van de Texaanse folkmuzikant Sam Baker is geen doorsneeverhaal. Met een muzikale stijl die het midden houdt tussen die van Townes van Zandt en John Prine, teksten die pure poëzie zijn en een ontwapenende eerlijkheid windt hij elke zaal om zijn vinger. Dat iemand met zijn bagage het prachtige, levensomarmende nummer Pretty World heeft geschreven, mag een wonder heten!

Canadese Stephen Fearing is een singer-songwriter met een prachtige warme en soulvolle stem en indrukwekkende gitaartechniek, qua stijl zit hij een beetje in de hoek van Bruce Cockburn & Martyn Joseph. Behalve zijn solowerk maakt hij tevens deel uit van de superband Blackie & the Rodeo Kings (met Tom Wilson en Colin Linden) en het Duo Fearing & White (met de Ierse Andy White). In Canada won hij al diverse Juno Awards voor zijn albums en hij werkte samen met vele grote artiesten zoals Richard Thompson, Sarah MacLachlan en Shawn Colvin maar Stephen blinkt vooral uit wanneer je hem live ziet spelen.

Beans & Fatback bracht onlangs hun nieuwe album "Heroine Lovestruck" uit. De band liet zich voor dit derde album inspireren door Surf Nuggets, Exotica, obscure Rockabilly, Ethio-funk grooves en straight forward high energy Rock & Roll. De plaat is opgenomen in de Electric Monkey Studio’s te Amsterdam, waar Beans & Fatback een arsenaal aan vintage gear tot hun beschikking had en gemasterd in Nashville door Bob Olhsson. 

Small Time Crooks staat garant voor een hoge-energie-mix van vintage en modern. Hun stijl bevat elementen van hot jazz, rythm & blues en western swing. De harmonieuze vocalen doen herinneren aan jaren '20 en '30 groepen zoals de Mills Brothers. Het is niet alleen muziek om naar te luisteren, maar het moet ook gezien en ervaren worden. De bebaarde vol getatoeëerde mannen spelen met een scherpe galm in hun snaren, strakke pakken en een ritme dat van geen ophouden weet!

Robin van Saaze (voorheen Taxi to the ocean en Drive like Maria) is one-man-band Robbing Banks en maakt aanstekelijke, overstuurde, korte garage rock songs. Robbing Banks werd 3FM Serious Talent en speelde in het voorprogramma voor o.a. Seasick Steve, Curtis Harding en The Deaf. Zijn optredens zijn energiek. Van Saaze zingt, schreeuwt en tiert al rammelend op zijn gitaar terwijl hij rake klappen uitdeelt met de kick en snare bij zijn voeten. Robbing Banks klinkt in zijn eentje als een volledige band.

Vorig jaar solo, nu met zijn Accompanists! Gregory Page - singer-songwriter, jazzmuzikant, filmmaker en charmante heer - brengt de nostalgische sfeer van de vroegere Parijse jazzclubs naar Ramblin’ Roots. Zijn onlangs verschenen nieuwe album 'Let's Fall In Love Again' bevat romantische liefdesliedjes. De nummers ademen de sfeer van onschuld, romantiek en de joie de vivre van het begin van de vorige eeuw uit en zijn even nostalgisch als eigentijds.

Zie ook