Aanvang
Attend
Facebook-event

Ramblin' Roots festival 2018

Hedendaags soul, americana, blues, country, roots-rockfestival

Geweest

Tijdens dit jaarlijks terugkerende festival staat TivoliVredenburg in het teken van authentieke en hedendaagse soul, americana, blues, country, roots-rock en aanverwante muziekstijlen. Ramblin' Roots festival wordt georganiseerd door Rock 'n Roots en TivoliVredenburg. De bevestigde namen voor deze vijfde editie zijn bekend:

Steve Forbert, Howe Gelb, Garrett T. Capps, The White Buffalo, Alejandro Escovedo & Don Antonio, American Aquarium, Rayland Baxter, Chastity Brown, David Luning, Pieta Brown, David Olney & Dan Seymour, Ad Vanderveen, Rev. Sekou, Grant Peeples, Otis Gibbs, Noble Jacks, Golden Glows, Levi Parham, Chris Blevins, T-99, The Goon Mat & Lord Bernardo en Blue Flamingo!

Bekijk hier het tijdschema.

In 2016 sloot de Amerikaanse singer-songwriter Rayland Baxter zich op een oude bandenfabriek in Franklin, Kentucky en schreef meer dan vijftig nummers. Tien daarvan zijn terecht gekomen op zijn nieuwe album Wide Awake dat dit jaar het licht zag. Zijn easygoing, frisse soulvolle geluid in combinatie met zijn sterke teksten en avontuurlijke arrangementen neemt hij mee naar Utrecht voor Ramblin’ Roots festival. Leuk Wide Awake weetje: Je hoort zijn eigen vader Bucky Baxter en countrylegende Lloyd Green op pedal steel.

Ramblin' Roots heeft weer mooie smaakmakers weten vast te leggen zoals singer-songwriter Jake Smith, beter bekend als The White Buffalo, wordt vaak vergeleken met Eddie Vedder en Bruce Springsteen. De Amerikaan groeide op met country muziek en het is dan ook niet gek dat Bob Dylan en Leonard Cohen zijn grootste inspiratiebronnen zijn. Zijn laatste album Darkest Darks, Lightest Lights (2017) werd zeer lovend ontvangen verschillende grote muziekbladen! Op dit album worden verschillende genres als alternatieve rock, blues, country and folk gecombineerd. Ook viel hij op bij de producer en bedenker van televisieserie Sons Of Anarchy, waarvoor hij inmiddels al tien nummers schreef!

Steve Forbert komt exclusief voor het festival naar Nederland. Hij is hersteld van de chemokuur die hem eerder dit jaar zijn tournee deed afzeggen. Wij zijn uiteraard zeer vereerd dat hij komt. Naast deze oude rot ook een fonkelnieuwe naam: Garrett T. Capps. Deze uit Texas afkomstige zanger en songwriter heeft alles in zich om in de komende jaren uit te groeien tot net zo’n held als Daniel Romano. Een heerlijke stem en muzikaal is hij niet vast te pinnen op een geluid. Van honky-tonk naar pure country, en in sommige songs hoor je zelfs een weemoedige new-wave geluid. Bekijk hier de clip van zijn recente single.

Als legende in het vak heeft de Texaan Alejandro Escovedo alle muzikale uithoeken inmiddels wel zo’n beetje verkend. Of het nu om punk, psychedelica, rock ’n roll of country gaat, hij doet het met verve. Niet voor niets werken grote artiesten als Ryan Adams en Chuck Prophet graag met hem samen. Van levenslust is door de jaren heen in ieder geval niets verloren gegaan zijn laatste album Burn Something Beautiful (2017) bulkt van geestdrift en optimisme. Escovedo wordt begeleid door het Italiaanse Don Antonio, dat met filmische country zorgt voor de punt op de i!

Het uit North Carolina afkomstige American Aquarium wilde er vijf jaar geleden eigenlijk een punt achter zetten, tot ze met het door Jason Isbell geproduceerde album Burn.Flicker.Die ineens doorbraken. Gelukkig maar, want inmiddels heeft hun virtuoze alt.country een hoop erkenning geoogst bij liefhebbers. De sound van het vijftal is doorspekt van huilende pedalsteel gitaren, waarbij invloeden van Bruce Springsteen, The Jayhawks en Ryan Adams doorschemeren. Aankomende zomer verschijnt er een nieuwe langspeler, geproduceerd door niemand minder dan americanaheld John Fullbright!

Americana icoon Howe Gelb behoeft natuurlijk geen introductie meer. De man achter Giant Sandworms draait al meer dan 30 jaar mee en doet zijn hele carrière waar hij zin in heeft. Was het vorige album een soort woestijnrockopera, laat hij op zijn nieuwste album Heartbreak Pass een staalkaart horen van zijn kunnen. Van steengoede rootsrock en fluisterzang tot ontroerende country, Gelb kan het allemaal!

In een trailerpark in Tennessee werd de basis gelegd voor Chastity Brown’s muzikale carrière. Niet alleen groeide ze hier op met country en soul, ook leerde ze dankzij haar agressieve stiefvader en geaardheid de harde kant van het leven kennen. Deze ervaringen nam ze mee naar Minnesota, waar ze zich ontwikkelde tot een begenadigd muzikante met een doorleefde mix van gospel, countrysoul, folkblues en jazz. Inmiddels maakt ze ook de oversteek naar Europa en werd ze al enthousiast onthaald in het populaire Britse tv-programma Later…with Jools Holland. Haar vijfde album Silhouette of Sirens verscheen in 2017 en kan op lovende kritieken rekenen!

De jonge David Luning groeide op met stevige rock, maar maakte een draai van 180 graden toen hij de muziek van folkzanger John Prine hoorde. Hij stopte met zijn studie, verhuisde terug naar Californië en vulde zijn leven vanaf dat moment enkel nog met het schrijven van aanstekelijke rootspopnummers. Op laatste album Restless (2017) wordt akoestische blues afgewisseld met elektrische uitschieters en zet Luning zijn eigen rusteloosheid om naar levenslustige teksten.

Hoewel de Amerikaanse Pieta Brown (dochter van folkmuzikant Greg Brown) het grote publiek wellicht nog niet heeft bereikt, valt ze bij haar collega’s al goed in de smaak. Onder anderen Mark Knopfler, Calexico, The Pines en David Lindley doen op laatste album Postcards (2017) zelfs een paar nummers mee. Ondanks deze verschillende invloeden, weet Brown de nummers moeiteloos aan elkaar te hechten met haar betoverende vocalen. Ingetogen folksongs met een dromerig randje!

Met ruim 20 albums op zijn naam, kun je singer-songwriter David Olney haast legendarisch noemen. Niemand minder dan Townes Van Zandt prees hem uitvoerig (“one of the best songwriters I’ve ever heard”) en collega’s als Emmylou Harris en Linda Ronstadt brachten zijn Amerikaanse folknummers naar een groot publiek. Olney zelf houdt zich liever op de achtergrond, met een bijpassende, bescheiden podiumverschijning. Zeker niet minder interessant, want samen met bassist Dan Seymour schiet hij van rauw en expressief naar intiem en gevoelig!

De Nederlandse Ad Vanderveen heeft al flink wat jaren op de teller, maar van terugschakelen is nog lang geen sprake. Niet minder dan 31(!) albums staan er op zijn naam, waarop hij telkens weer de eenvoud tot een kunst weet te verheven. Maar, eentonig kun je het niet noemen – op laatste plaat Denver Nevada (2018) wordt fijne, ingetogen folk moeiteloos afgewisseld met expressief gitaarspel. Vanderveen bewijst moeiteloos bij de top van de Nederlandse americana te behoren.

Het was Bob Dylan’s Girl From The North Country dat de Amerikaanse Grant Peeples inspireerde om een gitaar op te pakken. Dit resulteerde uiteindelijk in akoestische folk dat het midden houdt tussen Willie Nelson en Leonard Cohen, doorspekt met politiek geladen teksten. Zijn laatste album Settling Scores Vol. II bevat een folk- en rootsinslag en bulkt van Peeples grenzeloze schrijverstalent, waarbij zijn eigen rauwe vocalen naadloos samengaan met de warme stem van folkzangeres Jaimee Harris.

Met een tourschema waar je U tegen zegt, heeft alt-folkband Noble Jacks in thuisland Engeland al heel wat zieltjes gewonnen. Niet alleen speelden ze uitverkochte headline shows, ook de grotere festivals als Glastonbury en Cambridge Folk Festival vielen voor het trio. Er wordt ondanks het leven on the road niets aan energie ingeleverd: de heren staan voor een enthousiaste, footstompin’ sound waarbij de harmonica en viool je om de oren vliegen. Stilzitten bij debuutplaat What The Hammer (2017) is geen optie!

Blue Flamingo is het alias van de Rotterdamse Ziya Ertekin, die met een omvangrijke verzameling 78-toerenplaten stad en land afstruint om het publiek kennis te laten maken met zijn collectie. Naast o.a. jazz, gospel, blues en tango, heeft hij souvenirtjes meegenomen van zijn verschillende muzikale reizen. Lowlands, North Sea Jazz en Oeral staan al op Blue Flamingo’s cv en ook liggen er al drie compilatie albums van zijn hand in de schappen. ‘Ultieme dansmuziek, maar dan wat ouder’ aldus de dj zelf!

Singer-songwriter Otis Gibbs plantte in zijn leven 7.172 bomen, heeft ooit met een beer geworsteld (en verloren) en wordt omschreven als één van de beste onbekende folk artiesten van het moment. Met muziek in de sfeer van Jimmie Rodgers, Woody Guthrie en Townes van Zandt creëert Gibbs een omlijsting voor zijn persoonlijke verhalen, anekdotes en scherpe beschouwingen. Op zijn vijftigste verjaardag had hij geen zin in een feestje, dus nam hij in plaats daarvan maar 'gewoon'

Het Antwerpse Golden Glows blaast nieuw leven in lang vervlogen melodieën. Met één gitaar en drie stemmen creëert de groep al meer dan een decennium verrassende folkavonturen. Na een jarenlange tocht langs americana, de roaring twenties en de blues concentreert de groep zich tegenwoordig meer op eigen materiaal en verstevigt hun positie wat sommigen wel eens ‘de mooiste folkgroep van België’ noemen.

Oklahoma vaardigt in één keer twee begaafde Americana-artiesten af! Levi Parham valt op door zijn soulvolle stem, die een extra dimensie geeft aan zijn Jimmy LaFave-achtige rootsrock. Op zijn derde album It's All Good kunnen we weer rekenen op stomende gitaren! Van Chris Blevins verscheen vorig jaar debuutplaat Better Than Alone, vol met southern (blues)rock en roots, gepassioneerd gezongen en gespeeld.

Het Amsterdamse T99 wordt oprecht gezien als een van de meest opwindendste rootsband van Nederland en omstreken. De driemansformatie speelde met legendes als Chuck Berry, Dr. John en Little Feat en bewijst al jaren aan de top van de Europese alternatieve rootsrock te staan met hun krachtige brouwsel van rock-‘n-roll, blues, country en een vleugje soul.

Met de techniek van een jonge Elmore James en het rauwe randje van Iggy & The Stooges maakt bluesgitarist Matthias Dalle alias The Goon Mat onvervalste en explosieve rhythm & blues boogie. Bijgestaan door zijn rechterhand en mondharp speler Lord Bernardo dendert dit Luikse duo al jaren naar grote hoogten binnen de blues-boogie wereld.

Vaderlands trots JW Roy zit al meer dan 20 jaar in het vak en wordt terecht gezien als dé Americana vertolker van Nederland. Op zijn nieuwe plaat ‘A Room Full Of Strangers’ varieert Roy van uiterste breekbare songs tot dampende rock-’n-roll, southern soul, roots-rock en een lichte vleug psychedelica en bewijst hij het nog lang niet verleerd te zijn.

De jonge Nederlandse singer-songwriter Demi Knight kreeg in 2015 landelijke bekendheid door haar deelname aan ‘De Beste Singer/Songwriter van Nederland’. Gewapend met een akoestische gitaar, een frisse Americana sound met een vleugje country en haar doorleefde stem wordt ze vaak vergeleken met namen als Loretta Lynn en Emmelou Harris en neemt ze het publiek mee in haar eigen wereld.

Bekijk ons volledige roots programma op:  www.shelterfromthestorm.nl

Wil je op de hoogte blijven van blues, roots, americana in TivoliVredenburg, schrijf je dan hier in voor de Rootsmailing die 

regelmatig verschijnt.