Claude Debussy
Het componeren van La mer riep bij mij eindeloze herinneringen op, waardevoller dan de realiteit, want die drukt vaak te zwaar op je gedachten.
Inleiding
Aanvang
Programma

Poulenc Suite Les Biches
Simons Étoile de la mer (wereldpremière, opdrachtwerk AVROTROS Vrijdagconcert)
Debussy La mer
Ravel La valse

Uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Jun Märkl dirigent

Locatie
Grote Zaal

Radio Filharmonisch Orkest – Ravel La Valse

Van de wals en de zee

Geweest

Franse muziek, Franse kleuren en een ontsporende wals
Koor en orkest presenteren ‘une soirée française’, van de lichtvoetige, wulpse biches (jonge hinden, dan wel jonge verleidsters), via Debussy’s sfeervolle impressies van de zee tot Ravels totaal ontsporende wals. La mer is - vergelijkbaar met de zee - een onstuitbare stroom muzikale gedachten, die het beeld oproepen van een oneindig beweeglijke zee, met zijn iriserende golfkoppen en betoverende lichtwolken. Daartussen twinkelen zeesterretjes in Étoile de la mer van een componist die wel de Nederlandse Mozart wordt genoemd, maar evengoed werd beïnvloed door Darius Milhaud, Francis Poulenc en andere leden van de Franse Groupe des Six. Marijn Simons’ lijfspreuk: ‘Origineel zijn is belangrijker dan vernieuwend zijn.’

Lees hier een interview met Simons, geschreven door Thea Derks.

Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 uur een inleiding door Madeleine Pfundt. Lees hier de toelichting bij dit concert, geschreven door Michiel Cleij.