Inleiding
Aanvang
Programma

Bosmans Concertino voor piano en orkest
Mozart Pianoconcert nr. 21 ‘Elvira Madigan’
Brahms Symfonie nr. 3

Uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest
Edo de Waart dirigent
Ronald Brautigam piano

Locatie
Grote Zaal
Attend
Facebook-event

Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edo de Waart

Brahms - Symfonie nr. 3

Geweest

Mozart schreef zijn Pianoconcert nr. 21 in Wenen, op de toppen van zijn succes, geliefd bij het publiek. Die onbezorgdheid klinkt door in een pianoconcert in de zonnige toonsoort C-groot. Al even zonovergoten is Brahms’ Derde Symfonie. Clara Schumann schreef er lyrisch over: ‘Het openingsdeel geeft een verrukkelijke dageraad weer. In het tweede deel hoor je een idylle, het gebed in een kleine kapel in het bos, het stromen van een beekje, het gescharrel van kevertjes…’ De mogelijke verklaring voor deze muzikale idylle: Brahms was gewoon verliefd op Clara toen hij de symfonie componeerde.

Op 26 januari 1979 dirigeerde Edo de Waart het Utrechts Symfonie Orkest ter ere van de opening van Muziekcentrum Vredenburg. Het bijzondere achthoekige gebouw werd meteen een icoon en geroemd om zijn akoestiek en open karakter. Bij de bouw van TivoliVredenburg is de Grote Zaal, op verzoek van de Utrechtse bevolking, bewaard gebleven. Het veertigjarig jubileum van de zaal wordt onder meer gevierd met de terugkomst van De Waart en het Radio Filharmonisch Orkest - sinds jaar en dag vaste bespeler van de Grote Zaal.

Lees hier de toelichting bij het concert, geschreven door Emanuel Overbeeke.

Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 een inleiding door Thea Derks.

 


Vijf jaar TivoliVredenburg, veertig jaar Grote Zaal

Dit concert is onderdeel van ons dubbele jubileum! Van 24 januari tot en met 27 januari bieden we te veel om mee te maken, voor iedereen. Lees hier meer over ons jubileumprogramma.

Op de hoogte blijven van al het aanbod klassieke muziek in TivoliVredenburg? Schrijf je in voor de nieuwsbrief klassiek!