vrijdag 3 maart 2017

Radio Filharmonisch Orkest & Maria Milstein

Glazoenov - Vioolconcert

geweest
19:30
inleiding
uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest
Vasily Petrenko
dirigent 
Maria Milstein viool

programma

Glazoenov Vioolconcert
Skrjabin Poème de l’extase
Rachmaninov Symfonie nr. 3

locatie
Dmitri Sjostakovitsj
Ik denk aan die grote Russische musicus en grote Russische mens en ik maak me ongerust. Ik heb hem gekend en goed gekend, maar de huidige generatie kent hem zo goed als niet. Voor de jonge musici van nu is Glazoenov een Slavische kast uit een verzameling meubels uit grootmoeders tijd. Ik besef de grootheid van Glazoenov heel goed. Ik houd van hem.
vrijdag 3 maart 2017

Radio Filharmonisch Orkest & Maria Milstein

Glazoenov - Vioolconcert

geweest

Jaap van Zweden mag dan achter de horizon zijn verdwenen, wij kunnen ons gelukkig prijzen met Vasily Petrenko, ook een dirigent die zomaar gecontracteerd zou kunnen worden door Berlijn, Wenen, Chicago of Sint-Petersburg. Echt een dirigent voor wie je eens goed gaat zitten want hij behoort zonder meer tot de buitencategorie. En dan komt de Rus ook nog eens met een Russisch programma. Glazoenovs Vioolconcert is iets minder bekend dan de vioolconcerten van Tsjaikovski of Brahms, maar wie het hoort, zal het lyrische en virtuoze werk direct in zijn hart sluiten. Skrjabin wilde zijn Poème de l’Extase aanvankelijk Poème orgiaque noemen, en daar is wel wat voor te zeggen. Volgens hem symboliseert zijn extatische muziek de transcendente doorbraak van de mens tot een nieuw bewustzijn. De iets nuchterdere componisten Aleksander Glazoenov en Dmitri Sjostakovitsj hoorden er vooral een uitbundige religieuze en erotische bezetenheid in. Rachmaninov ten slotte schreef zijn Derde Symfonie buiten Rusland, niet vreemd dat daarom melancholie een rode draad is in deze zeer rijke en gevarieerde symfonie. 

Lees hier de toelichting bij dit concert, geschreven door Onno Schoonderwoerd.

Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 uur een inleiding door Jan-Willem van Ree.

Tijdens dit concert kunt u gebruik maken van Wolfgang, een gratis smartphone app. Kijk op de website voor meer informatie.

 TivoliVredenburg Connect: voor iedereen een leven lang muziek!

Zie ook