Rob Zuidam
Ik zie mijn muziek als een zoektocht naar de bron van het leven, als de uitdrukking van een verlangen deel uit te maken van een groter geheel.
Inleiding
Programma

Zuidam Rude Circles (wereldpremière, opdrachtwerk AVROTROS Vrijdagconcert) Beethoven Symfonie nr. 9

Uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Markus Stenz dirigent
Aga Mikolaj sopraan
Kristina Hammarström mezzosopraan
Zoltán Nyári tenor
Tareq Nazmi bas

Locatie
Grote Zaal
Attend
Facebook-event

Radio Filharmonisch Orkest Beethoven Symfonie nr. 9

Ode an die Freiheit

Geweest

Voorafgaand aan het concert geeft Thea Derks om 19.30 een inleiding en interviewt ze Rob Zuidam over Rude Circles.

Lees hier de uitgebreide toelichting bij dit feestelijke en bijzondere openingsconcert in de serie AVROTROS Vrijdagconcerten, geschreven door Paul Janssen.

‘Freude trinken alle Wesen. An den Brüsten der Natur. Alle Guten, alle Bösen. Folgen ihrer Rosenspur.’ Een paar zinnen uit Schillers Ode an die Freude zijn genoeg om je weer te verheugen op Beethovens Negende Symfonie. Even dat boeren-blaaskapelletje en een dansje en dan volgt dat verrukkelijke slotkoor, even teder als pompeus, met een heilswens die onverminderd actueel blijft: ‘Alle Menschen werden Brüder.’ De mythische status van het werk kreeg nog eens een extra dimensie op 23 en 25 december 1989. Toen dirigeerde Leonard Bernstein de symfonie tweemaal, één keer in West-Berlijn en één keer in Oost-Berlijn, voor miljoenen Duitsers en honderden miljoenen televisiekijkers over de hele wereld een onvergetelijke gebeurtenis. Met dit ‘Berlin Freedom Concert’, met orkestleden en zangers uit West- en Oost-Duitsland, Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië, vierden Duitsland en de wereld de val van de Berlijnse muur. Detail: Bernstein verving in het slotkoor het woordje Freude door Freiheit.

Stonehenge, Azteken en druïden
Rob Zuidam bewees met grootschalige opera’s, een requiem en een indrukwek-kende verzameling koorwerken misschien wel de belangrijkste Nederlandse componist van vocale werken van dit moment te zijn. Rude Circles is gebaseerd op de cirkelvormige rotsformaties van Stonehenge en de zonnereligie van de Azteken, inclusief een zonsopkomst in Stonehenge, Azteekse rituelen en het leven van druïden. Geschreven in opdracht van het AVROTROS Vrijdagconcert.

Serie rondom Leonard Bernstein - passepartout AVROTROS Vrijdagconcerten
Dit concert maakt deel uit van o.a. een serie rondom Leonard Bernstein, de Amerikaanse dirigent, pianist en componist die in 1918 werd geboren. Hij haalde Broadway naar de concertzaal en greep elke kans aan om mensen te overtuigen van de kracht en schoonheid van muziek: Mahler en musical, Beethoven en blues, psalmen en popmuziek, Bernstein haalde het met liefde en overtuiging naar de concertzaal. Alle reden voor een groots eerbetoon, verspreid over diverse concerten in zeer uiteenlopende bezettingen het komende seizoen. Zoek op ‘Bernstein’ voor alle komende concerten rondom deze veelzijdige en kleurrijke artiest. Tip: stel een eigen ‘Bernstein-keuzeabonnement samen rondom alle nog komende concerten met muziek van Bernstein, waarbij u ook kunt kiezen uit concerten in Hertz. Gaat u liever met korting naar alle AVROTROS Vrijdagconcerten? Bestel dan een AVROTROS passe-partout. Dan bent u (bijna) elke vrijdagavond verzekerd van een concert.