Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Hanneke Felten
Maud Wiemeijer
Valerie Bisscheroux
Reinout Hellenthal

Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

Queer Matters #1 | diversiteit in films en series

Talkshow over representatie en beeldvorming

Geweest

Er lijkt steeds meer aandacht te zijn voor diversiteit in films en series. Met name Netflix speelt een voortrekkersrol in het casten van sterke vrouwelijke hoofdrolspelers en mensen van kleur. Idem voor het aantal homoseksuele en transgender personages. Deze producties spelen een belangrijke rol in de beeldvorming en het verschaffen van rolmodellen. Goed nieuws dus! Tegelijkertijd laat onderzoek zien dat LHBTQI- personages vaak nog negatief in beeld komen en relatief ondervertegenwoordigd zijn in Hollywood.

Op 19 december bespreken we met jonge Nederlandse filmmakers prangende vragen rondom het in beeld brengen van queer personages op het witte doek: hoe ga je als heteroseksuele regisseur om met het maken van een 'roze' film? Wil je je richten op het bieden van herkenning voor queer- kijkers, of juist het bieden van educatie voor een heteronormatieve doelgroep? Moet een homoseksueel personage ook gespeeld worden door een homoseksuele acteur? Welke stereotypen zien we nog steeds?

Anders
We openen de avond met de vertoning van de film Anders; een korte film over de 14-jarige Alex die worstelt met zijn identiteit bij zijn ouders op het Drentse platteland. De film werd in een jaar tijd op meer dan zeventig filmfestivals geselecteerd en heeft meer dan twintig internationale prijzen gewonnen. Na de vertoning zal er een gesprek zijn met de regisseur.

Gasten:

Maud Wiemeijer is theaterwetenschapper en scenarist en bedenker van de serie ANNE+. Met het maken van deze serie wil ze graag meer representatie van lesbiennes in Nederlandse films en series.

Valerie Bisscheroux is de regisseur van de serie ANNE+. Als alumnus van de Nederlandse Filmacademie is ze afgestudeerd met de films Aimée en Bloed Gekruipt. Ze is vorig jaar genomineerd voor de FPN Award, mede vanwege haar projectplan voor ANNE+. 

Reinout Hellenthal is de regisseur van de korte speelfilm 'Anders'. Als filmmaker focust Reinout zich op verhalen geïnspireerd op het echte leven en hedendaagse problemen.

Hanneke Felten is projectleider en onderzoeker bij Movisie. Hanneke houdt zich onder andere bezig met de aanpak van discriminatie en acceptatie richting de LHBTQI community. Felten publiceerde onder meer het boekje 'Doing it for optimal impact', waarin wordt uitgelegd hoe films, tv en theater stereotypering en vooroordelen kunnen verminderen.

Anne Chris ook wel de chaotische zwart-witte twijfelaar, studeert vers in het eerste jaar Writing For Performance te HKU Theater, is huisdichter bij Uitgesproken Queer in Utrecht, te zien in de voorstelling BOYS WON'T BE BOYS,  23 jaar, 154 centimeter en verpakt poëtische schrijfsels in een laagje theatraliteit over oneindige twijfels waaronder het omhulsels waarin geademd wordt.

Aiman Hassani is filmmaker, mede-oprichter van wedowe en pleitbezorger voor diversiteit in films en televisie. Zo organiseerde Aiman samen met The WE Festival The We Film Festival in Maastricht, een filmfestival voor iedereen. Aiman geeft daarnaast ook workshops en Ted talks over diversiteit.

Julius Thissen is artistiek onderzoeker. Zijn onderzoek binnen zijn beeldende kunst zet vraagtekens bij (gender)identiteit en onze hedendaagse prestatiecultuur. De invloed van sociale verwachtingen en machtsstructuren op ons gedrag staan hierin centraal. Naast zijn werk als kunstenaar is hij ook actief inclusie adviseur. Zijn doel is om van de creatieve industrie een toegankelijke, diverse en inclusieve sector te maken. Hij doet dit doormiddel van het organiseren van onderzoeksprojecten, het ontwikkelen van residenties, het cureren van exposities en het adviseren van musea en instellingen.

Deze avond wordt geleid door Pauline Veen. Pauline is televisie- en radiojournalist, docent, trainer en voorlichter voor COC Midden-Nederland. Zij geeft gastlessen over liefde en diversiteit op basisscholen, middelbare scholen en mbo’s.

Queer Matters
Dit programma is onderdeel van de reeks: Queer Matters. Tijdens deze reeks bespreken we ‘roze’ onderwerpen voor iedereen, homo, hetero en alle andere LHBTQI+++’en. Iedereen heeft immers een seksuele- en genderidentiteit. Voelen queers zich dagelijks gehoord, gezien, een deel van de samenleving? Zien ze zichzelf terug in het straatbeeld, op televisie, in het klaslokaal, de kerk? Hoe kijken niet- queers aan tegen de LHBTQI-emancipatiestrijd? Queer Matters zoekt naar antwoorden.

 

Queer Matters wordt mede mogelijk gemaakt door COC Midden Nederland.

 

Kennis & Debat in TivoliVredenburg
Dit programma is onderdeel van het Kennis & Debat-programma van TivoliVredenburg. Maandelijks een update krijgen met al het programma? Schrijf je dan in voor de Kennis & Debat-nieuwsbrief.

Beeld: Millstreet Films