zaterdag 8 mei 2021

Livestream: Quatuor pour la fin du temps

Door Pieter van Loenen (winnaar Dutch Classical Talent)

20:00
aanvang
21:00
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

uitvoerenden

Pieter van Loenen viool
Bart de Kater klarinet
Lidy Blijdorp cello
Tobias Borsboom piano
Hanneke Last tekst & spel
Titus Tiel Groenstege regie

programma

Messiaen Quatuor pour la fin du temps

locatie
zaterdag 8 mei 2021

Livestream: Quatuor pour la fin du temps

Door Pieter van Loenen (winnaar Dutch Classical Talent)

Dit concert gaat door zonder publiek. Ticketkopers voor het live concert krijgen hun aankoopbedrag gerestitueerd. Je kunt dit concert wel bekijken als livestream. Via de ticketknop hierboven reserveer je tickets voor de livestream (€10). 

Je kunt dit concert op zaterdag 8 mei vanaf 20.00 uur bekijken via een livestream op deze pagina. Om deze livestream te kunnen bekijken dien je een ticket gekocht te hebben via bovenstaande button. Bij aankoop ontvang je een persoonlijke inlogcode voor de livestream, te vinden in het pdf-bestand van je bevestigingsmail. Bekijk ook de veelgestelde vragen over onze livestreams.

Gegrepen door het achtergrondverhaal van Quatuor pour la fin du temps wilde Hanneke Last het stuk dieper doorgronden met tekst en spel. Messiaen componeerde het als krijgsgevangene in een naziconcentratiekamp, waar hij drie musici had ontmoet die het samen met hem konden spelen. De première vond plaats ten overstaan van de vijfduizend medegevangenen. ‘Nooit is er met meer aandacht en begrip naar mijn muziek geluisterd’, aldus Messiaen. Hoewel de vier musici vrijkwamen dankzij valse papieren die een bewaker had verstrekt, wilde Messiaen hem daarna nooit meer ontmoeten. Dit kwartet ‘voor het einde der tijden’ is eerder een verkenning in klankkleur en sfeertekening dan een conventionele lineaire compositie. Tekst en regie onderzoeken de essentie en de ontstaansgeschiedenis en werpen zo een nieuw licht op deze Messiaenklassieker.