Aanvang
Verwacht einde
Uitvoerenden

Pieter van Loenen viool
Bart de Kater klarinet
Lidy Blijdorp cello
Tobias Borsboom piano
Hanneke Last tekst & spel
Titus Tiel Groenestege regie

Programma

Messiaen Quatuor pour la fin du temps

Locatie
Studio TivoliVredenburg
Attend
Facebook-event

Livestream: Quatuor pour la fin du temps

Pieter van Loenen - Het Einde van de Tijd

Geweest

Deze livestream is niet meer terug te kijken. Bezoek Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.


 
Violist Pieter van Loenen werd gegrepen door zowel de muziek als het achtergrondverhaal van Quatuor pour la fin du temps. Dit kwartet ‘voor het einde der tijden’ is eerder een verkenning in klankkleur en sfeertekening dan een conventionele lineaire compositie. Wie was Olivier Messiaen, die in krijgsgevangenschap in de Tweede Wereldoorlog in staat was zo’n indrukwekkend werk te maken en op te voeren? Wat betekent creatie in tijden van destructie? Samen met schrijver en actrice Hanneke Last begon hij een zoektocht om een nieuw licht op deze Messiaenklassieker te werpen. Last schreef een monoloog die Messiaens binnenwereld probeert te verwoorden en langs de muziek meandert; Titus Tiel Groenestege regisseerde Het Einde van de Tijd. Met Tobias Borsboom (piano), Bart de Kater (klarinet) en Lidy Blijdorp (cello).

Podcast Quatuor pour la fin du temps met Pieter van Loenen en Hanneke Last

Je bent 32 jaar, misschien wel de grootste belofte onder de jongste generatie Franse componisten en je bent gevangengenomen door de Duitsers. Je bent overgebracht naar een interneringskamp in het oosten van Duitsland en daar, onder barre omstandigheden, voel je de drang opkomen om te componeren. Het is in de winter van 1940-1941 als een van de mooiste en aangrijpendste kwartetten het levenslicht ziet. ‘Creatie in tijden van destructie’, noemt acteur en verteller Hanneke Last dat. Samen met violist Pieter van Loenen duikt ze in de wereld van Olivier Messiaens Quatuor pour la fin du temps, het kwartet voor het einde der tijden, of misschien wel een kwartet waarin ons gevoel voor tijd verdwijnt, oplost, en ons in stille verwondering achterlaat.