Zaal open
Aanvang
Regulier
Regulier
€ 29,50
CJP
€ 23,70
Inclusief servicekosten en garderobe.
Uitvoerenden

Pynarello

Ben je 29 jaar of jonger? Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Locatie
Grote Zaal
Programma

Sjostakovitsj Symfonie nr. 9
Kika Sprangers nieuw werk
Anne-Maartje Lemereis nieuw werk

Pynarello

Overwinningssymfonie - Sjostakovitsj 9

incl. servicekosten & garderobe

Overwinning en vrijheid zijn populaire thema’s in de klassieke muziek. Dubbelzinnige thema’s ook, want vrijheid kent vele gezichten en de overwinning van de één kan de ondergang van de ander zijn. Pynarello vroeg twee jonge vrouwelijke componisten hun licht te laten schijnen over twee multi-interpretabele thema’s. Sjostakovitsj ging hen daarin voor.

Een ‘Overwinningssymfonie’ die verwarring oproept
In 1945 tekende Dmitri Sjostakovitsj voor een van de grootste muzikale verrassingen van de twintigste eeuw. Kort na de oorlog verwachtten de Sovjet-autoriteiten niets minder dan een glorieuze en pompeuze ‘Overwinningssymfonie’ maar wat schotelde Sjostakovitsj de communistische partijbonzen voor? Een lichtvoetige, bijna speelse symfonie, met enkele dubbele bodems. Wat zei dat over hoe Sjostakovitsj tegen de overwinning van het Rode Leger aankeek? Waar hadden de generaals en de apparatsjiks nou eigenlijk naar geluisterd? Pynarello borduurt daarop voort en vroeg twee jonge componisten muziek te schrijven op het thema ‘overwinning’. Hoe klinkt een overwinning in de huidige tijd, waarin onderdrukking en censuur nog steeds actuele thema’s zijn?

Foto: Foppe Schut

Korting vanaf vier concerten
Bij dit concert kun je 15% korting ontvangen door voor vier of meer klassieke concerten tegelijk kaarten aan te schaffen. Kijk hier hoe het werkt.

Zie ook

Pynarello

Een nieuwe passie