Talks, colleges, festivals en meer

Ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Kees Verhoeven

Locatie
Hertz
Attend
Facebook-event

Privacyrede door Kees Verhoeven

Hoe sta je op tegen techreuzen als Google en Facebook?

Geweest

Hoe sta je op tegen techreuzen als Google en Facebook? En hoe stoppen we de datahonger van de overheid? Doordat we twee jaar massaal thuis werkten en online leefden, steeg de winst in Silicon Valley.

De Privacyrede is terug. In deze 7e editie neemt Kees Verhoeven het stokje over van Marleen Stikker met de vraag: hoe beschermen we onze rechtstaat in het digitale tijdperk? 

Tijdens de Privacyrede laat oud-Kamerlid Kees Verhoeven zien dat onze privacy in het digitale tijdperk van verschillende kanten tegelijk wordt aangevallen. Hij toont hoe een aantal historische gebeurtenissen rond het symbolische sleuteljaar 2000 leidden tot de hedendaagse datazucht die het mechanisme vormt achter zowel het verdienmodel van Big Tech als de controledrang van Big States. Vervolgens werpt Kees een kritische blik op het handelen van democratische rechtsstaten zoals Nederland met als centrale vraag: Hoe waarborgen we een menselijke samenleving en een sterke democratie in het digitale tijdperk? Volgens Kees is het de hoogste tijd om de overheid een digitale spiegel voor te houden met als doel om de obsessie met data en controle in te ruilen voor nieuwe denkwijzen en meer vertrouwen. 

Over Kees Verhoeven
Kees Verhoeven (1976) was tussen 2010 en 2021 Tweede Kamerlid voor D66. Hij hield zich tijdens zijn Kamerlidmaatschap bezig met onder andere privacy, digitalisering en de macht van techreuzen. Kees werd tweemaal benoemd tot ICT-politicus van het Jaar en is tevens ambassadeur van de Technologie Kieswijzer. Nu hij uit de Kamer is vertrokken, zet hij deze missie buiten de politiek door via zijn bureau Digitale Zaken.

Over de Privacyrede
De Privacyrede biedt een podium aan personen die een vernieuwende blik werpen op de maatschappelijke gevolgen van technologie. De Privacyrede is een jaarlijks evenement georganiseerd door SETUP en SURF, in samenwerking met TivoliVredenburg. Dit is de zevende editie. SETUP is het platform voor een technologie-kritische samenleving. Met artistiek ontwerpend onderzoek maken we de dagelijkse toekomst van technologie tastbaar. SURF is een coöperatie van meer dan 100 onderwijs- en onderzoeksinstellingen om ICT-vernieuwing aan te jagen.