Virginia Eubanks
“We created poverty. Algorithms won't make that go away.”
Zaal open
Aanvang
Locatie
Hertz
Attend
Facebook-event

Privacyrede 2019

Virginia Eubanks spreekt over de sociale gevolgen van algoritmische besluitvorming

Geweest
Deze Privacyrede is geweest. Op 23 januari 2020 is de nieuwe Privacyrede: Het internet is stuk met internetpionier Marleen Stikker. Lees meer.

 

Op steeds meer plekken zitten er geen mensen meer aan de knoppen. In welke wijken er politiecontroles plaatsvinden, welke gezinnen financiële steun ontvangen, wie wordt onderzocht op mogelijke fraude; al deze keuzes worden inmiddels door automatische systemen gemaakt. Hoewel we graag geloven dat algoritmes neutraal zijn en ‘efficiëntere’ keuzes maken dan mensen, blijkt het vaak mis te gaan. De negatieve gevolgen zijn bovendien vele malen groter voor mensen die minder hoog op de economische en sociale ladder staan. Zorgt deze technologie voor een nieuwe verdeling in de samenleving, gebaseerd op statistische profielen?

Over de spreker
Virginia Eubanks (Associate Professor of Political Science, University at Albany) schrijft over technologie en sociale rechtvaardigheid. Voor haar boek Automating Inequality onderzocht ze de gevolgen van data mining en voorspellende algoritmen op de ‘working-class’ van Amerika. In deze lezing legt ze aan de hand van opzienbarende en pijnlijke voorbeelden uit hoe het nieuwe ‘data-regime’ serieuze impact op talloze levens heeft. Voor iedereen die wil weten welk algoritmisch oordeel ons te wachten staat én hoe we samen in verzet komen.

Beeld: Bob Clausen

Over de organisatie
De privacyrede 2019 wordt georganiseerd door SETUP en SURF, in samenwerking met TivoliVredenburg. Erik Huizer, CEO van GÉANT - Europees onderzoeks- en onderwijsnetwerk -, zal als moderator de avond in goede banen leiden.

SETUP is het Utrechtse medialab voor iedereen geïnteresseerd in de fusie van technologie en cultuur. SETUP's missie is het vieren van én wapenen tegen nieuwe technologie, om een brede media-, algoritme- en datawijze groep mensen te creëren. In 2019 onderzoekt SETUP waarom de ethische revolutie achterblijft bij de technologische revolutie, en wat we daar zelf aan kunnen doen.

SURF is de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland. Dankzij SURF beschikken studenten, docenten en onderzoekers in Nederland over de best mogelijke ICT-voorzieningen voor toponderzoek en talentontwikkeling.

Kennis & Debat in TivoliVredenburg
Dit programma is onderdeel van het Kennis & Debat-programma van TivoliVredenburg. Maandelijks een update krijgen met al het programma? Schrijf je dan in voor de Kennis & Debat-nieuwsbrief.