Zaal open
Aanvang
Programma

Hawar Tawfiq
Hannes Minnaar
Annemieke Huls
Peter Henk Steenhuis

Locatie
Club Nine
Attend
Facebook-event

Praten over muziek

Woorden en muziek zijn duidelijk niet ‘van hetzelfde spul gemaakt’. Hoe kun je toch effectief praten over muziek?

Geweest

Gelukkig is muziek nooit te vervangen door woorden. Toch proberen we met gesproken of geschreven taal muziek te beschrijven en te vatten. We delen graag onze luisterervaringen. In programmaboekjes, recensies of tijdens een drankje in de pauze van een concert bijvoorbeeld. Hoe kunnen woorden helpen bij luisteren? Heb je kennis nodig om beter naar muziek te kunnen luisteren? Begrijp je meer van muziek als je noten kunt lezen?

Met deze vragen gaan altvioliste Annemieke Huls en Trouwjournalist Peter Henk Steenhuis in gesprek met componist/violist Hawar Tawfiq en met pianist Hannes Minnaar. Zij antwoorden met woorden én met muziek.  Daardoor leren ze ons luisteren met andere oren.

Over de musici
Componist en violist Hawar Tawfiq kwam via zijn oudere broer in aanraking met (westerse) klassieke muziek. Hij kreeg vioolles in zijn geboortestad Sulaymania (Koerdistan, Noord Irak) tot hij als vluchteling (zonder zijn familie) via lange omwegen in Nederland terechtkwam. Tijdens zijn eerste schooldag in Nederland viel hij op, doordat hij zichzelf al veel Nederlandse woorden had aangeleerd. Een docente van deze school hielp hem zijn vioolstudie weer op te pakken. Hij studeerde zowel viool als compositie in Tilburg en Amsterdam en is inmiddels een succesvol componist met opdrachten van onder andere Het Gelders Orkest, Philharmonie Zuid Nederland en het Nederlands Studenten Orkest.

Hannes Minnaar is een van Nederlands meest succesvolle pianisten. Na het winnen van prijzen tijdens het Concours van Genève en de Koningin Elisabeth Wedstrijd weet hij internationaal de aandacht op zich te vestigen. Zowel als solist als binnen zijn Van Baerle Trio vindt Minnaar het belangrijk de compositie centraal te stellen, en niet zichzelf op de voorgrond te positioneren. Hoe blijf je zo trouw mogelijk aan de partituur en hoe vertaal je die naar de luisteraar?

Over de serie 'Zin in muziek'
Het gedachtengoed van René Gude, voormalig Denker des Vaderlands, vormt de inspiratiebron voor deze achtdelige programmaserie over de filosofische betekenis van muziek. Gude onderscheidde vier betekenissen van zin:
• Zingeving
• Zinvol
• Zintuigelijk
• Zinnelijk

Deze begrippen blijken van toepassing op ons leven, op ons werk én op muziek. Tijdens de avonden bieden deze vier Z-ten ons houvast om nieuwe luistermogelijkheden te ontwikkelen. Zo raken zaal en musici met elkaar in gesprek en leert het publiek met andere oren luisteren. We luisteren naar muziek die zinnelijk is en lijfelijk ervaren moet worden. Andere muziek is zintuiglijk en richt zich op schoonheid. Welke muziek is zinrijk, rationeel, en richt zich op begrijpen? En wat doen we met zinvolle muziek, die bepaalde doelen nastreeft? Samen met musici en filosofen onderzoeken we deze vragen en combineren we zingeving met muziek. Op naar een nieuwe en verdiepende luisterervaring!

Zin in muziek-podcast
De NTR maakt van ieder programma een podcast, onderdeel van Supplement, de wekelijkse podcast voor iedereen die meer wil weten over klassieke muziek. Luister in ca. 30 minuten het programma terug, of deel het met anderen. Bekijk alle afleveringen (tot nu toe) via deze link.

Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis en altvioliste Annemieke Huls. Trouw publiceert voorafgaand aan ieder programma bijpassende verhalen in de krant.

Logo Trouw

Met dank aan de volgende partners: