Pieces of Tomorrow Festival
Zaal open
Aanvang
Programma

Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Dima Slobodeniouk
Tsjaikovski Romeo & Julia
Prokofjev Cinderella
Nederlands Kamerkoor & B’Rock
Mozart Requiem
Arvo Pärt Triodion
Grandbrothers
Pynarello

Sjostakovitsj Kammersinfonie
Mahler, Mendelssohn, Schubert
DJ St. Paul, Marlies Timmermans, Loes Wijnhoven hosts
Pieter de Graaf
Luca D’Alberto
Maya Fridman
Winterdagen
More to be announced

Locatie
Grote Zaal
Attend
Facebook-event

Pieces of Tomorrow Festival

An introduction to classical music

Geweest

In TivoliVredenburg komen werelden bij elkaar. We presenteren de succesformule van Pieces of Tomorrow op festivalschaal: grootse én intieme klassieke muziek, in popsferen, met een biertje, zonder dresscode, en natuurlijk met host St. Paul.

BLOKKENSCHEMA

In de Grote Zaal klinken als vanouds grote werken door orkest én koor, maar ook in de zalen boven in TivoliVredenburg klinkt muziek - van diehard klassiek tot elektronica met klassieke knipoog. Paul splitst zich op voor de grootste editie in de nu al roemruchte geschiedenis van Pieces of Tomorrow.

Dramatisch, meeslepend, zwaar: er staat veel overweldigende muziek op het programma. Mozart's dodenmis, sterfscènes uit balletten, oorlogstrauma's - een slechte afloop doet het nu eenmaal goed op het klassieke podium. Gelukkig is er tussendoor genoeg tijd voor bezinning, een drankje en een dansje - bij Pieces of Tomorrow ga je altijd met goede zin in de nacht in.

 

LINE-UP

Radio Filharmonisch Orkest
Zonder Radio Filharmonisch Orkest geen Pieces of Tomorrow. Tachtig man sterk en altijd enthousiast. Dirigent Dmitri 'Dima' Slobodeniouk wond het Piecespubliek al eens om zijn vinger en keert terug voor maar liefst twee festival-Pieces.
… speelt Romeo en Julia van Tsjaikovski
Paul heet je welkom bij Tsjaikovski's Romeo en Julia: een gelukzalig begin, familieruzies en een bijzonder slechte afloop. Pink een traantje weg bij beroemdste symfonische love story ooit.
… speelt Cinderella van Prokofjev
Romeo en Julia leefden niet bepaald happily ever after; Cinderella (Assepoester) gelukkig wel. Prokofjevs beroemde en briljante balletmuziek verklankt het poetsen, de boze zussen, de glazen koets en het grote bal.

Nederlands Kamerkoor & B'Rock
Dit dertigkoppige koor behoort tot de internationale top, maar repeteert gewoon om de hoek in Utrecht. Zangers en zangeressen van de bovenste plank laten je horen dat koorzang een vak apart is, en zij de meester. Barokorkest B'Rock komt over uit Vlaanderen om het koor te versterken.
… zingt Mozart Requiem
Het verhaal rondom het Requiem van Mozart (bekend door de film Amadeus) is al meeslepend - hij schreef, bleek achteraf, zijn eigen dodenmis. Laat je bij de strot grijpen door dit dit onvoltooide meesterwerk, dat totaal niet lijkt op de de niets-aan-de-hand-muziek waar Mozart zo bekend mee werd.
… zingt Arvo Pärt's Triodion
Na dat hemelse geweld in de Grote Zaal trekt het Nederlands Kamerkoor zich terug in Hertz. Daar zingen ze het minimalistische Triodion van Arvo Pärt. Betoverende en aangrijpende harmonieën, die spatzuiver bij je binnenkomen.

Pynarello
Spelen zonder dirigent, uit het hoofd, op je sneakers - dat zie je niet zo vaak in de wereld der klassieke muziek. Rebellencollectief Pynarello neemt op het festival de vorm aan van een strijkorkest - je kijkt ze in Hertz op de vingers. Kwaliteit on point, maar met extra dosis lef, jeugd en charisma.
… speelt Sjostakovitsj' Kammersinfonie
Pynarello veegt de laatste restjes optimisme bij je weg met de Kammersinfonie van Sjostakovitsj. Met dit meesterwerk schreef hij zijn oorlogstrauma's van zich af: in Dresden, tussen de puinhopen die er in 1960 nog steeds lagen.
… en een stukje Mahler, Mendelssohn en Schubert
Als traktatie speelt klinkt het allermooiste deel uit Mahlers Vijfde Symfonie: het langzame 'Adagietto', de opening van Schuberts strijkkwartet 'Der Tot und das Mädchen' en een achtkoppig stukje Mendelssohn. 

Host DJ St. Paul
Als de bruggenbouwer tussen het publiek en het podium heet Paul je welkom, stelt de vraag die net bij je oppopte, voelt de dirigent aan de tand en laat zich wegblazen door al dat moois. Natuurlijk zorgt Paul ook voor passende platen bij binnenkomst, als tussendoortje en - hoe kan het ook anders - bij de afterparty.

Grandbrothers
Klassiek mag je het niet noemen, maar wat dan eigenlijk wel? Piano- en elektronicaduo Grandbrothers sluit hun technische snufjes aan op de concertvleugel en starten met een luisterset. Even later trekken ze je uit je stoel, en sluiten af met een danceset met triphop-invloeden. Dansend de nacht in!

Pieter de Graaf
Bach, Chopin, The Beatles, Nils Frahm, Keith Jarret: pianist Pieter de Graaf ziet ze allemaal als inspiratiebron. Als bewoner van Kytopia schreef, schrapte en improviseerde hij eindeloos op de piano en allerlei elektronica. Met als resultaat: verstilde, virtuoze en ontroerende neoklassiek die elke luisteraar bij de strot grijpt.

Luca D’Alberto
Met zijn repetitieve composities doet hij denken aan genregenoten als Ólafur Arnalds, Max Richter en Nils Frahm, maar Luca D’Alberto voegt daar een eigen, avontuurlijke touch aan toe met uitstapjes richting ambient, elektronica en post-rock.

Maya Fridman
Maya is misschien wel de meest bijzondere celliste die je ooit zal zien. Na een old school Russische opleiding heeft de oude meesters verruild voor haar eigen muziek, of muziek van jonge componisten die speciaal voor haar schrijven. Ze knoopt haar cello aan electronica en zingt eroverheen - het resultaat is betoverend. 

Winterdagen
Winterdagen is het neoklassieke muziekproject van pianist Mink Steekelenburg. Mink neemt je mee op een verkenningstocht van beeldende en minimale muziek. Vaak brengt vrienden mee het podium op, maar op Pieces of Tomorrow Festival presenteert hij zijn nieuwe solo-set. Zacht, maar altijd spannend.

Somersault
Is het een orkest of een band? Somersault, het geesteskind van componist en producer Pim ten Have noemt zich een ambientband met een voorliefde voor snaarinstrumenten. 'Post'klassiek en melancholisch: lekker ongrijpbaar.

 

Meld je aan in het facebookevent voor het laatste nieuws. Beluister het programma in de playlist:

www.piecesoftomorrow.nl