Menu Sluit Agenda Zoeken Winkelwagen
zaterdag 15 december 2018

Händeldag

Eendaags festival in het teken van Georg Friedrich Händel

geweest
aanvang
10:30

Tijden zijn onder voorbehoud.

uitvoerenden

La Cicala / La Risonanza / Nieuwe Philharmonie Utrecht / Fabio Bonizzoni dirigent / Johannes Leertouwer dirigent / Raffaela Milanesi sopraan / Inês d’Avena blokfluit / Cláudio Ribeiro klavecimbel / Stefanie True sopraan / David Allsopp alt / Adrian Fernandes tenor / William Gaunt bas

programma

Werken van Händel, Corelli, Mancini, Alessandro en Domenico Scarlatti / Slotconcert: Messiah

locatie
zaterdag 15 december 2018

Händeldag

Eendaags festival in het teken van Georg Friedrich Händel

geweest

Na Bach, Vivaldi en Purcell wordt dit jaar Georg Friedrich Händel geëerd met een eigen dag. Diverse solisten en ensembles zetten hem in het zonnetje. Concerten in grote en kleine bezettingen, met cantates, sonates en soloconcerten, met als glorieuze afsluiting de Messiah. Een dag om niet te missen!

Passe-partout
Hieronder vind je het complete programma van de Händeldag. Wil je graag alle concerten bijwonen? Met een voordelige passe-partout geniet je de hele dag van Händels muziek. Via de rode knop  links bovenaan deze pagina bestel je deze eenvoudig.

Paolo Zanzu
12:00 - De Italiaanse klavecinist, fortepianist en dirigent Paolo Zanzu studeerde eerst in Italië, en later in Parijs en Londen, bij onder anderen Christophe Rousset, Kenneth Weiss en Carole Cerasi. In 2010 won hij de derde prijs van de internationale klavecimbelwedstrijd in Brugge. Tijdens dit concert speelt Zanzu Händels onderschatte klaviermuziek.

La Cicala
14:00 - Wat gebeurt er wanneer componisten als Händel, Scarlatti en Corelli elkaar ontmoeten? De Italiëspecialisten van barokensemble La Cicala zochten het voor u uit. In het spoor van de jonge Händel – die als 21-jarige de Alpen over trok – gaat het richting Rome, Venetië en Napels met een muziekselectie die de impact van deze expeditie op Händels oeuvre weerspiegelt. In de hoofdrol: de blokfluit, niet toevallig het symbool van de Romeinse Accademia dell’Arcadia, waar rijke mecenassen een ongekende bloei van het muziekleven teweegbrachten.

La Risonanza
16:00 - Waarom de 21-jarige Händel zijn geluk ging beproeven in Italië, blijft vooralsnog een raadsel. Feit is dat Händel vanaf januari 1707 in Rome vertoefde: een waar muziekmekka, waar kapitaalkrachtige clerici en notabelen maar al te graag hun buidel trokken voor artistiek talent. Uit die tijd stammen enkele van Handels wereldlijke solocantates, waaruit Fabio Bonizzoni en zijn La Risonanza de mooiste kozen. De ingrediënten van dit koningsmaal? Libretti vol fantasie en passie, een bont palet van instrumentale en vocale kleuren, en om misschien wel het meest naar uit te kijken: sopraan Raffaella Milanesi.

Nieuwe Philharmonie Utrecht - Messiah
19:30 - Op het flamboyante feestje dat ‘Händeldag’ heet, is de Messiah zonder meer de kers op de taart. Het epische koor-oratorium op Engelse bijbelteksten was vanaf de première in Dublin, 1742, een hit. Tot op vandaag worden hoogtepunten als het Hallelujah-koor en de Ev'ry valley-aria overal ter wereld gezongen, en publieke opvoeringen zijn uitgegroeid tot een waar ritueel. 250 jaar geleden noopte het grote succes van de Messiah concertorganisatoren tot een verbod op plaatsverslindende hoepelrokken. Maar bij dit concert laten we de dresscode achterwege: kom vieren en genieten, met trompetten, toeters en bellen.

Gratis concerten en lezing
Om 18:00 geeft de Engelse musicoloog en dirigent Peter Holman een lezing over Händel in Hertz. Deze is voor iedereen gratis te bezoeken. Daarnaast spelen studenten van het Conservatorium van Amsterdam tweemaal een gratis miniconcert op Plein 6, beginnend om 13:15 en om 17:15.

Op de hoogte blijven van al het aanbod klassieke muziek in TivoliVredenburg? Schrijf je in voor de nieuwsbrief klassiek!

Zie ook

za 25 mei 2019

Asko|Schönberg - Andriessen 80!

zo 26 mei 2019

Maria Milstein & Nathalia Milstein

Mendelssohn & Beethoven

vr 31 mei 2019

Einstein on the Beach met Suzanne Vega

Ensemble Ictus & Collegium Vocale Gent