Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Frank Martin Five Songs of Ariel
delen uit Hans Werner Henze Orpheus Behind the Wire
delen uit Ørjan Matre Orphic Songs
delen uit Claudio Monteverdi Sestina: Lagrime d’amante al sepolcro dell’amata
William Schuman Carols of Death
Pavle Merkù Madrigali della buona morte

Uitvoerenden

Nederlands Kamerkoor
Martina Batič dirigent

Ben je 29 jaar of jonger? Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Locatie
Hertz

Orpheus

Nederlands Kamerkoor

Geweest

Het Nederlands Kamerkoor verheugt zich op het weerzien met de Sloveense koordirigent Martina Batič, een van de toonaangevende koordirigenten van haar generatie. Na vier jaar chef-dirigent te zijn geweest van het Koor van Radio France, is Batič per augustus 2023 de nieuwe chef-dirigent van het Danish National Vocal Ensemble. Het Nederlands Kamerkoor werkte eerder met haar samen voor Ester in oktober 2021 en verheugt zich op het voortzetten van de samenwerking.

Magie en muziek uit een vocaal schimmenrijk
Magie en een sfeer van suspense komen ruimschoots aan bod in koorwerken die verhalen over Orpheus, die rusteloos dwaalt door de onderwereld, op zoek naar zijn geliefde Eurydice. Hans Werner Henze duikt diep in een vocaal schimmenrijk, waar stemmen klinken als echo’s, en geesten gevoelens oproepen van rusteloosheid, verlatenheid, hoop en wanhoop. Hij schreef het voor een twaalfstemmig a-capellakoor, alsof hij daarmee de eenzaamheid van elk afzonderlijk individu wilde onderstrepen. Het eerste deel van Orpheus behind the wire opent met de veelzeggende titel What was hell like? Monteverdi geeft tegenwicht met welluidende liederen uit een tijd die de overgang van de Renaissance naar de Barok markeert.

Religieuze liederen rond Orpheus
De Orphic Songs van Ørjan Matre, gecomponeerd in opdracht van het Noors Solistenkoor, duiken in het orfisme, een religieuze beweging die ontstond in de oud-Griekse cultuur en was opgehangen aan de Orpheus-mythe. Matre baseerde zich voor dit werk op de oud-Griekse poëzie en verschillende orfische hymnes. De composities worden afgewisseld met werken van Monteverdi, William Schumann  en Martin, waardoor een traditionele én moderne muzikale blik ontstaat op de klassieke mythe van Orpheus.

Korting vanaf vier concerten
Bij dit concert kun je 15% korting ontvangen door voor vier of meer klassieke concerten tegelijk kaarten aan te schaffen. Kijk hier hoe het werkt.