Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Uitvoerenden

Blazers van het Orkest van de Achttiende Eeuw 
Ricardo Kanji dirigent

Programma

Mozart Larghetto & Allegro voor twee hoorns KV487; Adagio voor twee bassethoorns en fagot KV410; Adagio voor twee klarinetten en drie bassethoorns KV411; Ouverture voor blaasoctet uit Die Zauberflöte KV620; Serenade ‘Gran Partita’ KV361

Locatie
Hertz

Orkest van de Achttiende Eeuw

Mozart Gran Partita

Geweest

Wie er bij was in 1988 kan het zich ongetwijfeld nog herinneren: de Gran Partita van Mozart onder leiding van Frans Brüggen door de blazers van het in 1981 opgerichte Orkest van de Achttiende Eeuw. Opeens klonk alles anders, als een onthutsende meditatie waarbij de noten als hiëroglyfen in het geheugen gebeiteld werden. Onder leiding van fluitist en dirigent Ricardo Kanji, een van de medeoprichters van het orkest, brengen de blazers die er toen bij waren samen met jonge collega’s die magie weer tot leven.

Waarom Mozart zijn Serenade in Bes, zoals de Gran Partita officieel heet, precies schreef zal wel altijd een raadsel blijven. Feit is dat hij de serenade – van origine een muzikaal vertier bij een etentje of buitenfeestje – verhief tot een ongelooflijk kunstwerk van vijftig minuten. ‘Heerlijk, schitterend, prachtig, betoverend’, zoals een tijdgenoot van Mozart in de jaren tachtig van de achttiende eeuw uitriep. En zo klinkt het in de juiste handen nog steeds.