Bekijk het klassieke seizoen

AVROTROS Vrijdagconcert
Zaal open
Aanvang
Rang 1
Regulier
€ 42,-
Rang 2
Regulier
€ 35,-
Rang 3
Regulier
€ 30,50
Inclusief servicekosten, garderobe en pauzedrankje.
Programma

Tsoupaki Nieuw werk (wereldpremière, opdrachtwerk AVROTROS Vrijdagconcert)
Sibelius En saga
Sibelius Luonnotar
Rachmaninov De klokken

Uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Karina Canellakis dirigent
Benjamin Goodson koordirigent
Olga Kulchynska sopraan
Sergey Skorokhodov tenor
Mikhail Petrenko bas

Locatie
Grote Zaal
Koop met korting

Als je vier of meer concerten koopt, krijg je 20% korting op de totaalprijs met de kortingscode KC2324. Koop zes of meer concerten en ontvang 25% korting met de kortingscode KV2324. Bekijk hier hoe het werkt en voor welke concerten dit geldt.

Openingsconcert: De Klokken van Rachmaninov

AVROTROS Vrijdagconcert

v.a. € 30,50

Bestel tickets

incl. servicekosten, pauzedrankje & garderobe

Met het Groot Omroepkoor, het Radio Philharmonisch Orkest en vocale solisten luidt chef-dirigent Karina Canellakis het nieuwe seizoen van het AVROTROS Vrijdagconcert in met Rachmaninovs De klokken. Op het programma ook een nieuw werk van Calliope Tsoupaki.

Componisten zijn verzot op een goed sprookje of een heldensage. Fantasievolle droomoorden laten de inspiratie rijkelijk stromen. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor brengen sprookjeswerelden tot klinken. Ronduit spectaculair wordt de uitvoering van Rachmaninovs koorsymfonie De klokken. Sibelius en Calliope Tsoupaki gaan mee op deze betoverende klankreis.

Karina Canellakis dirigeert De klokken van Rachmaninov

Met het Groot Omroepkoor, het Radio Filharmonisch Orkest en chef-dirigent Karina Canellakis op de bok opent het AVROTROS Vrijdagconcert het nieuwe seizoen als een klok. Letterlijk, want op het programma staat Rachmaninovs koorsymfonie De klokken. Als tekst nam Rachmaninov het beroemde gedicht The Bells van Edgar Alan Poe, dat hij op de voet volgt. Het is een prachtige lijn van twinkelende belletjes, naar huwelijksklokken en alarmbellen, om te eindigen met de klokken van de dood. Zoals in zoveel van zijn werken, en hier helemaal van toepassing, gebruikt Rachmaninov in de finale het bekende dies irae-motief uit de gregoriaanse dodenmis.

Sibelius en Tsoupaki

Ook voor de pauze heeft het concert veel te bieden. Met Sibelius verkennen we de Noord-Europese mythologie. In Luonnotar, met een zeer virtuoze sopraansolo gezongen door de Oekraïense sopraan Olga Kulchynska, gebruikt hij een tekst uit het traditionele Finse heldenepos Kalevala. In En Saga, een van zijn eerste grote orkestrale werken, verkent Sibelius de sfeer van de IJslandse Edda.

Het thema van dit seizoen, ‘Wanderlust’ is voor Calliope Tsoupaki aanleiding voor een nieuwe compositie die ze voor dit concert zal schrijven: ‘Het verlangen om te reizen, om te vertrekken naar een verre onbekende plek, is de basis van het verlangen om muziek te maken.’

Zie ook

Klassieke Top 400

AVROTROS Vrijdagconcert

Rotterdams Philharmonisch Orkest - Britten & Moessorgski

AVROTROS Vrijdagconcert

Hannes Minnaar en Thomas Oliemans

AVROTROS Vrijdagconcert