Menu Sluit Agenda Zoeken Winkelwagen
woensdag 6 september 2017

Opening Gaudeamus Muziekweek: Profound Sound

geweest

Tijden zijn onder voorbehoud.

Rang 1
€ 26,-
€ 21,-
€ 12,-

Deze prijzen zijn inclusief servicekosten.

uitvoerenden

Cappella Amsterdam
Asko|Schonberg

Bas Wiegers dirigent

programma

Khubeev Nieuw werk (winnaar Gaudeamus Award 2017)
De Graaff Rimpelingen
Bulsink Meanwhile, behind, between, etcetera
Trapani Sparrow Episodes
Macklay White/Waves

locatie
Jury Gaudeamus Award
Alexander Khubeev is briljant in het toepassen van geavanceerde technieken en weet daarmee een mysterieuze en diepgaande klankwereld te creëren.
woensdag 6 september 2017

Opening Gaudeamus Muziekweek: Profound Sound

geweest

Voorafgaand aan het concert interviewt journalist en musicoloog Thea Derks vanaf 19.30 uur de vijf genomineerden voor de Gaudeamus Award.

De Gaudeamus Muziekweek is het festival voor jonge muziekpioniers. Van het kwintet nieuwelingen heeft Alexander Khubeev het meeste van zich doen spreken. In 2015 won hij de Gaudeamus Award voor beste compositie. De jury was vol lof: Alexander Khubeev is een authentieke en vindingrijke componist. Hij weet een perfecte balans te bereiken tussen zijn eigen geluidsuniversum en de geschreven partituur. Hij is briljant in het toepassen van geavanceerde technieken en weet daarmee een mysterieuze en diepgaande klankwereld te creeren. Gaudeamus maakt van Utrecht weer vijf dagen lang het internationale middelpunt van nieuwe (gecomponeerde) muziek. Hoe dat klinkt, nieuwe muziek van jonge componisten? Als overweldigende minimal music, wringende soundscapes, experimentele elektronica, post-pop, elektro-akoestische jazz-crossovers... you name it!

Twee van Nederlands meest geprezen én geliefde ensembles voor nieuwe muziek openen Gaudeamus Muziekweek: Asko|Schönberg en Cappella Amsterdam. Samen brengen ze de wereldpremière van het nieuwste werk van Alexander Khubeev, de jonge Russische componist die in 2015 de Gaudeamus Award won en daarmee opdracht kreeg dit nieuwe stuk te schrijven. De jury prees hem om zijn “geavanceerde technieken” en “mysterieuze en diepgaande klankwereld”. Khubeev werkte sindsdien in relatieve stilte aan zijn nieuwste stuk, dat vanavond dan eindelijk te horen is.

Van Gaudeamus Award 2017-genomineerde Sky Macklay klinkt White/Waves, een onvoorspelbaar stuk waarin wilde uitbarstingen wedijveren met overweldigende golven ‘white noise’. De winnaar van 2007 Christopher Trapani keert dit jaar terug als jurylid en zijn winnende stuk, Sparrow Episodes, wordt vanavond ook gespeeld. Trapani schept hierin een voortdurend voorwaarts bewegende wereld, met als rode draad zijn elektrische gitaar door de spotgoedkope versterker uit het Parijse appartement waar hij het stuk schreef.

Tot slot herneemt Asko|Schönberg twee stukken die speciaal voor hen geschreven zijn: Jan Peter de Graaffs Rimpelingen en Meanwhile, behind, between, etcetera van Wilbert Bulsink, een microtonaal labyrint waarin hij zoekt naar wat zich tússen de noten van de piano bevindt.

Lees hier de uitgebreide toelichting bij dit concert, geschreven door Jan Nieuwenhuis.

Zie ook

vr 31 mei 2019

Einstein on the Beach met Suzanne Vega

Ensemble Ictus & Collegium Vocale Gent

vr 7 jun 2019

Schumann - Szenen aus Goethes Faust

Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor & Nationaal Kinderkoor

zo 2 jun 2019

Caravan 5+

Een muzikaal reisavontuur met Arabische, Ierse en Turkse klanken gemengd met klassieke muziek en jazz