Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Met o.a.
Liesbeth Zegveld (mensenrechtenadvocaat)
Lauren Gould (Conflict Studies, UU)
Maike Awater (AirWars)

Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

Onze langeafstandsoorlog in Syrië en Irak

Een debat over burgerslachtoffers, transparantie en gerechtigheid

Geweest

Nederland is militair actief in Irak en Syrië, als onderdeel van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS). De coalitie stuurt geen legers naar deze gebieden, maar bombardeert met onbemande drones en straaljagers. De bommenteller staat inmiddels op meer dan 100.000. Daarnaast leveren de Westerse bondgenoten in Syrië steun aan rebellengroepen die tegen IS en andere partijen strijden.Uit onderzoek van onder andere Trouw blijkt echter dat sommige van de door Nederland gesteunde ‘partners’ mensenrechten schenden. Deze nieuwe vorm van oorlogsvoering wordt ook wel remote warfare genoemd, en wordt tegenwoordig veelvuldig gebruikt omdat het weinig risico’s met zich meebrengt. Maar is deze langeafstandsoorlog zelf wel zo onschuldig als het lijkt?

  • Hoe precies zijn deze bombardementen eigenlijk - vallen er geen onnodige burgerslachtoffers?
  • Is het juridische fundament waarmee wij aanvallen uitvoeren en non-statelijke partijen ondersteunen wel in orde?
  • Hoe kunnen wij ons informeren over de oorlogen die in onze naam worden gevoerd? 
  • En is er wel genoeg politiek en publiek debat hierover?

Op 17 december organiseert het Uglobe Café daarom in samenwerking met Intimacies of Remote Warfare, PAX en AirWars een programma over dit onderwerp. Conflictdeskundige Lauren Gould legt uit wat deze oorlog precies inhoudt. Daarna zullen o.a. mensenrechtenadvocaat Liesbeth ZegveldMaike Awater (Airwars) en journalist Eva Huson toelichten hoe advocaten, mensenrechtenactivisten en journalisten werken aan meer transparantie rondom deze oorlog en gerechtigheid voor de slachtoffers. De avond wordt gemodereerd door Jolle Demmers (Centre for Conflict Studies).

De toegang is gratis, maar reserveer wel vast een gratis kaartje via de ticketlink.

Kennis & Debat in TivoliVredenburg
Dit programma is onderdeel van het Kennis & Debat-programma van TivoliVredenburg. Maandelijks een update krijgen met al het programma? Schrijf je dan in voor de Kennis & Debat-nieuwsbrief.