Zaal open
Aanvang
Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

De onverwachte jaren zestig

Films, kunst en muziek voorbij de traditionele blik

Geweest

Wie aan de jaren zestig denkt, denk al snel aan The Beatles, Provo en Bob Dylan. Maar wat gebeurde er in de rest van de wereld? Achter het IJzeren Gordijn, in Azië of Afrika? In zijn nieuwste boek De jaren zestig beschrijft literatuurwetenschapper Geert Buelens dit roemruchte decennium vanuit mondiaal perspectief, en worden de protestsongs van Dylan aangevuld met Congolese cha-cha-cha, westerns uit de DDR, Japanse computerkunst, horrorfilms uit Tsjechoslowakije, modefotografie uit Mali, Chinese popmuziek en feministische gedichten uit Iran.

Op 12 maart grijpt de auteur de presentatie van zijn boek aan voor een duik in enkele onverwachte ontwikkelingen. Vol vaart neemt Buelens ons, aan de hand van film- en muziekfragmenten, mee terug:

  • Met columnist Hadjar Benmiloud bespreekt hij de opkomst van het feminisme en de seksuele revolutie – hoe hangen deze ontwikkelingen met elkaar samen? En wat betekenen ze in tijden van #metoo?
  • Met publiciste Tracy Metz bekijkt hij de parallellen tussen de strijd voor gelijke rechten door de burgerrechtenbeweging en de huidige spanningen tussen wit en zwart in de VS.
  • Met schrijver Dalilla Hermans gaat hij na welke invloed migranten uit onder meer Afrika en Zuid-Amerika uitoefenden in het tot dan toe ‘witte’ Westen.
  • Filmcriticus Dana Linssen laat zien welke spannende, innoverende kunst en films in de jaren zestig in het – voor westerse ogen grijs en saaie - Communistische Oostblok gemaakt werden.
  • Singer-songwriter Sabrina Starke brengt een ode aan Nina Simone – een van de bekendste iconen van het zwarte protest.

De avond staat onder leiding van journaliste Sophie Derkzen.

Verwacht een avond boordevol film en muziek die je beeld van de jaren zestig voorgoed verandert!

Deze avond is georganiseerd door TivoliVredenburg, Het Literatuurhuis, het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht en Ambo/Anthos uitgevers.

Over het boek: De jaren zestig
In zijn omvangrijke cultuurgeschiedenis De jaren zestig kantelt Geert Buelens het bestaande beeld van dit decennium en vult het aan. Voor het eerst wordt het decennium vanuit een mondiaal perspectief beschreven. Hij laat zien hoe grote geopolitieke en culturele ontwikkelingen in elkaar grepen en zorgden voor een omwenteling van waarden. Zo werd de populaire cultuur geboren die tot de dag van vandaag zowel inspireert als controversieel is. Aan de hand van honderden films, tv-programma's, romans, gedichten, liedjes, kunstwerken en ontwikkelingen in de wereld van mode, architectuur, fotografie en design, toont Geert Buelens hoe de kunst van de jaren zestig een wereldwijd laboratorium was voor ideeën die pas vele jaren later door de samenleving zouden worden overgenomen.

Reserveer het boek via Savannah Bay
Wil je alvast een exemplaar van ‘De jaren zestig’ van Geert Buelens reserveren? Je kunt het boek hier vast online bestellen en betalen bij boekwinkel Savannah Bay. Kies bij het bestellen voor de optie ‘afhalen in de winkel’ en vermeld bij de opmerkingen dat je het boek afhaalt tijdens de boekpresentatie. Je kunt het boek dan tijdens de presentatie ophalen bij de boekenstand van Savannah Bay in TivoliVredenburg. Uiteraard zijn al deze boeken ook op de avond zelf te koop. Je kunt ter plekke cash en met pin betalen.