donderdag 8 maart 2018

Olga Vocal Ensemble

It's a Woman's World

geweest
18:45
zaal open
19:15
inleiding
20:15
aanvang

Tijden zijn onder voorbehoud.

uitvoerenden

Olga Vocal Ensemble

locatie
donderdag 8 maart 2018

Olga Vocal Ensemble

It's a Woman's World

geweest

Het programma It’s a Woman’s World is een ontdekkingsreis door allerlei muziekstijlen met feministische thema's en viert iconische vrouwelijke artiesten van de afgelopen duizend jaar. Olga, bestaande uit vijf mannelijke zangers, krijgt met dit programma natuurlijk de vraag: “Waarom feminisme?” Het vernieuwende ensemble wil zich met dit programma mengen in het debat rondom feminisme en via haar muzikale platform iedereen uitnodigen om hieraan deel te nemen. #heforshe!

Tijdens deze avond zul je knotsgekke muzikale combinaties horen; artiesten zoals Hildegard von Bingen uit de 12e eeuw en Beyoncé uit de 21e eeuw; twee geweldige vrouwen die honderden jaren uit elkaar leefden, maar verbonden worden door hun muziek. Het programma bevat ook liederen die zeer populair waren in hun tijd, maar alleen omdat iedereen (oost-indisch) doof was voor het achterliggende seksisme. Of het nou Mozart of Lou Bega is, soms verandert een verhaal niet veel door de eeuwen heen.

Wereldpremière
Tijdens het concert zal Olga vier wereldpremières ten gehore brengen van Carlijn Metselaar (Nederland), Anne-Maartje Lemereis (Nederland), Evelin Seppar (Estland) en Bára Grímsdóttir (IJsland). Elk van deze componistes zal binnen haar eigen stijl haar benadering van vrouwelijkheid laten horen. We horen verhalen over Akka Mahadevi - een middeleeuwse hindoe heilige - en een Requiem voor het glazen plafond, met citaten van invloedrijke, bekende mensen. Een ander werk bevat teksten die zijn gebaseerd op zinnen die op meisjes- en jongenskleding staan, waarmee duidelijke wordt hoe kinderen opgroeien in een wereld vol op gender gebaseerde verwachtingen.

Olga’s programma It’s a Woman’s World is een première en zal later in 2018 op andere plekken in Nederland, maar ook in Amerika en IJsland worden uitgevoerd.

Inleiding voorafgaand aan concert
Schuif aan bij de inleiding van dit concert om 19.15 uur met interviews en een discussie over feminisme, vrouwen in de muziek en de rol die kunst/muziek en hun makers kunnen spelen in het creëren van impact in de samenleving.

Het panel bestaat onder andere uit:
Krista Audere: dirigente van o.a. VU-Kamerkoor, Kamerkoor Venus, The Gents.
Jens van Tricht: oprichter eMANcipator.
Aafke Romeijn: Utrechtse zangeres, schrijfster, feministe.
Erwin Roebroeks: musicoloog en schrijver.

Olga Vocal Ensemble
Olga Vocal Ensemble is een Nederlands ensemble, in 2012 opgericht aan het Utrechts Conservatorium. Maar ook, met zangers uit Nederland, IJsland, Engeland en Rusland en met muziek uit alle windstreken, een gezelschap met internationale allure. Ze heeft al talloze succesvolle concerten in binnen- en buitenland op haar naam staan, waaronder een maandlange tournee door de Verenigde Staten in 2017. Ook zijn de tournees door het onherbergzame IJsland vaste prik sinds het prille begin. Na een oproep op de nationale televisie heeft ze daar eens 13 Olga’s bij elkaar gekregen in één concertzaal. Voorts nam ze in 2014 haar eerste cd op, gevolgd door een tweede CD in 2016, werd ze gecoacht door Paul Phoenix van de King’s Singers en adopteerde ze een rode ketel als mascotte.