woensdag 25 april 2018

Ode aan de fiets?

Een avond in het teken van onze geliefde tweewieler

geweest
19:30
zaal open
20:00
aanvang
21:30
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

locatie
woensdag 25 april 2018

Ode aan de fiets?

Een avond in het teken van onze geliefde tweewieler

geweest

Utrecht is de op één-na beste fietsstad ter wereld. Onze fietsenstalling haalde de internationale pers, net zoals de groene golf - speciaal voor fietsers. Een fietswalhalla dus, de Domstad? Dat is de vraag. Want naast bewieroking is er ook kritiek. Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat 35% van de Utrechtse fietsers zich onveilig voelt. Zowel mede-fietsers, als gevaarlijke kruispunten, vormen de bron van dit gevoel. In Ode aan de fiets? nemen we onze geliefde tweewieler onder de loep.

  • We bekijken de nieuwe trends in de fietswereld en schetsen de toekomstige rol voor de fiets in de stad.
  • Welke aanpassingen in de publieke ruimte kunnen we doen om de fiets meer plek te geven?
  • Zal dit ten koste gaan van auto of voetganger, of is er plaats voor iedereen?
  • Hoe kunnen we het gevoel van veiligheid op de fiets in een stad als Utrecht laten toenemen?
  • En kunnen we wat leren van fietsbeleid uit het buitenland?

Met o.a. 'fietsprofessor' Marco te Brömmelstroet, Edward Douma (Dutch Cycling Embassy), Thijs Weistra (raadslid) en Simone Jorink van Movares.


Over de sprekers
Fietsprofessor Marco te Brömmelstroet werkt bij het Center for Urban Studies van de UvA en is academisch directeur van het Urban Cycling Institute. Hij leidt sociaal- wetenschappelijk onderzoek naar relaties tussen fietsen en ruimtelijke en sociale dynamiek. Zijn voorspelling: “In steden over de hele wereld zal fietsen verder herstellen als blijvende oplossing voor allerlei leefbaarheids- en duurzaamheidsuitdagingen die daar in toenemende mate zullen spelen.”

Edward Douma is projectmanager bij de Dutch Cycling Embassy (DCE). In steden over de hele wereld, van Beijing tot Marrakech, adviseert de DCE hoe de fiets als transportmiddel gepromoot kan worden, met het oog op efficiëntie en duurzaamheid. Gebaseerd op de Nederlandse ervaringen, natuurlijk. Zodoende heeft Edward veel kennis van zowel fietsen binnen, als buiten Nederland. Wat kunnen we van elkaar leren?

Simone Jorink is als adviseur bij Movares dagelijks bezig met het thema ‘fiets’. Van het adviseren over het ontwerp van ondergrondse stallingen, tot het meeschrijven aan fietsvisies voor gemeenten: voor Simone is de fiets hét vervoersmiddel van de toekomst.

Toegang
Dit programma is gratis toegankelijk; wel vragen we je een gratis kaartje te 'kopen' via de ticketlink.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Movares.