talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
TivoliVredenburg
Podcasts
NTR Podcastprijs

De NTR Podcastprijs is dé aanmoedigingsprijs voor jonge makers uit Nederland en België. Uit een groot aantal inzendingen worden jaarlijks 10 genomineerden geselecteerd. Wie er in aanmerking komen voor de prijzen bepaalt een vakjury, dit jaar bestaande uit: Maya Schepers, John Samson, Wederik de Backer, Cécile Hibbeln en Lieselot Mariën.

Wil jij weten wie de volgende podcasthit maakt? Kom dan luisteren naar deze nieuwe makers!

Europa Draait Door

In Europa Draait Door kijken Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit wekelijks naar alles wat Europa teistert, beweegt of beter maakt. Want gaat het met de Britten, twee jaar na de Brexit? Hoelang weet Oekraïne stand te houden tegen de Russen? En wordt de relatie tussen Washington en ons continent ooit nog zoals ie was? Dit is dé podcast voor iedereen die Europa beter wil begrijpen.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp

Politiek journalisten Joost Vullings en Xander van der Wulp nemen samen elke vrijdag de Haagse week door, met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen. Op het NPO Luister Podcast Event blikken ze nog eens terug op een politiek jaar vol oorlog, recessie en de stikstofcrisis.

Nooit Meer Slapen

In Nooit Meer Slapen gaat Femke van der Laan een nachtelijk gesprek aan met een gast uit de kunst of actualiteit. In de nacht voer je nu eenmaal de beste gesprekken. Dus dim het zaallicht, laten we net doen of het middernacht is en luister naar het inspirerende verhaal van de gast.

Bureau Sport Podcast

Geen genre in podcastland dat zo goed wordt bediend als sport. Maar d’r is er geen één waarin zoveel wordt gelachen als in de Bureau Sport Podcast. Frank Evenblij, Erik Dijkstra en Britt de Rooij nemen onder het genot van een kop koffie en de sportkrantjes de complete sportwereld op de korrel. Op deze speciale dag verruilen ze eenmalig de veilige podcaststudio voor de planken van TivoliVredenburg. Met een prachtige Girorit, de complete top-4 van de Eredivisie in actie en de altijd spectaculaire start van het WK IJshockey op het programma twijfelen we niet aan prachtig uur aan de randen van topsport.

Blauwe M&M's

In Blauwe M&M’s vangen 3voor12’s Timo Pisart en Atze de Vrieze de mooiste verhalen van achter de schermen in de muziekwereld. Speciaal voor vandaag nemen ze twee anekdote-kanonnen mee: Kim Bloem van Mojo Concerts boekt de allergrootste artiesten van de wereld en weet dus precies wat daar allemaal bij komt kijken. Hein Fokker is onze favoriete veteraan, al ingestapt in de muziekindustrie toen de wilde dagen van Herman Brood nog moesten beginnen en tot de dag van vandaag ‘on the road’.

Focus

Bij elke nieuwe crisis kijken we hoopvol naar wetenschappers: kunnen jullie ons hieruit redden? In Focus hoor je de verhalen van nieuwsgierige onderzoekers die streven, worstelen, falen en slagen in het vinden van oplossingen van de problemen van deze tijd. Hoe komen ze tot een experiment, wat kan je vervolgens zeker weten en waar zitten de f*ck ups?

Op het NPO Podcastevent onderwerpen we onze luisteraars aan een experiment. De uitkomsten daarvan we mee in het gesprek dat volgt. Wat het experiment behelst kunnen we nu nog niet verklappen, maar één ding is zeker: in deze sessie leer je jezelf beter kennen. Mis het niet!

De Lesbische Liga

Een unieke kans: het clubhuis van de Lesbische Liga opent eenmalig de deuren voor nieuwsgierige voorbijgangers! Presentatoren Vera Siemons en Annefleur Schipper nemen je mee in de lesbische wereld van nu: de pakken van Cate Blanchett, alle queer artiesten van deze festivalzomer, hun favoriete Oranje Leeuwinnen… Kortom: alle essentiële kennis komt voorbij. Wie zijn die fantastische rolmodellen en wat kan er nog beter? Je hoort het in de Liga!

Op z'n Kop

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Wie krijgt er deze week op zijn kop? Wie zette deze week hun wereld op zijn kop? Zwagerman & Van Velthuysen zetten je aan het denken!

De Dag Special

Elke dag duik je met De Dag in twintig minuten de diepte in bij één nieuwsonderwerp. En tijdens het NPO Luister Podcast Event nemen ze je mee in het maakproces. Van onderwerpkeuze tot interview, presentatoren Elisabeth Steinz en Marco Geijtenbeek vertellen je er alles over. En zelfs de muziek wordt ter plekke gespeeld door de componist. Een kijkje achter de schermen van een van de best beluisterde podcasts van Nederland.

De Jortcast

Jort Kelder praat in de Jortcast verder waar zijn radioprogramma dr. Kelder en Co ophoudt. In zijn therapiesessies tegen hypes en hysterie praat hij met hoogleraren, professoren en experts over de actualiteit, maar voorbij de waan van de dag. Discussies op niveau dus, waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen.

NOS Formule 1-Podcast

Wie maakte de mooiste inhaalactie? Welk team had de beste strategie? En hoe deden Max Verstappen en Nyck de Vries het? Dat hoor je na elke grand prix in de NOS Formule 1-Podcast. Met meningen en scherpe analyses van oud-coureur Jan Lammers en NOS Formule 1-verslaggever Louis Dekker neemt presentator Dione de Graaff de feiten en opvallende verhalen van afgelopen race door.

Making of Alledaagse Vragen

Hoe maak je zo’n dagelijkse korte podcast en hoe zorg je ervoor dat de luisteraar blijft luisteren? Dat kun je 14 mei zien, want Aron en Merel gaan de uitdaging aan om binnen een halfuur live op het podium een aflevering van Alledaagse Vragen te maken. Je speelt een actieve rol bij de research, ziet hoe we zo’n podcast monteren en denkt mee over welke stukken de eindmixage wel en niet halen. Meer invloed dan dit ga je vandaag echt nergens krijgen!

Klassiek Inside

De laatste nieuwtjes over klassieke muziek, kan dat? Zeker. Pianist Jacobus den Herder en presentator Niels Heithuis laten zien dat in al het wereldnieuws een klassieke muziekcomponent zit. Ze bespreken wat hen afgelopen week opviel, bellen musici over hun recensie en gaan in gesprek met gasten. Allemaal in een informele setting, als een muzikale vrijmibo, maar dan op zondagmiddag.

De Geboden van Slagter en Dresselhuys

Ex-gereformeerden, we hebben er miljoenen van in Nederland. Onder hen Cisca Dresselhuys en Jan Slagter, het jongste én het oudste podcastduo in Nederland. Ze gaan dan niet meer naar de kerk, dat gereformeerd zijn raak je nooit meer kwijt. Jan kent alle Bijbelteksten nog uit zijn hoofd en Cisca zingt psalmen tijdens haar wekelijkse bezoek aan de markt. Geheel tegen het gereformeerd zijn in durven ze alles tegen elkaar te zeggen. Zondes, ergernissen en de actualiteiten: alles komt op tafel.

Geluk Gezocht

Migratie en integratie zijn zonder twijfel twee van de heetste politieke hangijzers ter wereld. Nederland is daarop geen uitzondering. De thema’s schuren aan alle kanten. Mediamaker en sociaal wetenschapper Oifik Youssefi stelt dat wij terug moeten naar het begin: bekend raken met elkaars oorsprong.

In de podcastserie Geluk Gezocht gaat Oifik Youssefi, zelf een kind van migranten met een droom, in gesprek met bekende Nederlanders met een migratie-achtergrond over de rol die hun ouders hebben gespeeld in de totstandkoming van hun carrière en welke offers zei hebben gemaakt voor hun kinderen.

Verhalend Slot - Brand in het Landhuis / Jopie Huisman

Neem een kijkje achter de schermen bij de podcasts De Brand in het Landhuis en De gestolen schilderijen van Jopie Huisman.

Waar loop je tijdens de research tegenaan? Wat komt er kijken bij de verhaalopbouw? Hoe belangrijk is de muziek en het sounddesign en wat gebeurt er eigenlijk in de studio tijdens de audionabewerking? Makers Simon Heijmans en Marion Oskamp lichten een tipje van de sluier op!

Voor beide series schreef componist en muzikant Amir Vahidi de titelsongs. Hij komt de muziek live spelen.

Het Dialectenbureau

Sterft het dialect uit in Nederland of is het juist springlevend? In Het Dialectenbureau krijg je het antwoord op deze vraag. Taalkundige, dialectoloog en absolute autoriteit op het gebied van dialect Marc van Oostendorp gaat op zoek, maar hij doet zijn onderzoek niet alleen. Hij ontmoet tal van dialectsprekers uit het hele land, die een lans breken voor hún dialect. Van Jack Poels (Limburgs) tot Katinka Polderman (Zeeuws) en van SMIB (Straattaal) tot TikTok Tammo (Gronings): heel Nederland komt aan bod.

Fictieslot

De fictiepodcast is sinds een paar jaar niet meer te stoppen in Nederland. Toch is het voor veel podcastfans nog moeilijk te bepalen waar te beginnen in het omvangrijke aanbod. Wat zijn dé verhalen die je in Nederland en internationaal echt niet mag missen? Na deze drie kwartier weet je precies wat we te bieden hebben en kom je terug met een podcastplayer vol meeslepende luisterverhalen. Wie je precies gaat zien houden we nog even geheim, maar we kunnen wel al verklappen dat we met regisseur Hanneke Hendrix (Brandstapel, Wraak, De Hijger) toch een beetje de Steven Spielberg van de Nederlandse fictiepodcasts aan tafel hebben.

Scheppingsdrift

De podcast Scheppingsdrift vertelt de verhalen achter bekende kunstwerken. Welke Bijbelse thema’s inspireerden schrijvers, componisten, filmmakers en beelden kunstenaars? Presentator Allard Amelink bespreekt in elke aflevering samen met Lieke Wijnia, curator van het Catharijne Convent, theoloog Alain Verheij en NPO Klassiek-presentator Ab Nieuwdorp de kunst die geïnspireerd is op de Bijbel.

FunX Mental Health Club

Bij de FunX Mental Health Club snappen ze dat het leven niet 24/7 feest is. Het is oké om je rot te voelen. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn out: je bent niet alleen. In deze podcast bespreekt Tannaz Hajeby met verschillende gasten hoe zij dealen met hun struggles en krijg je de handigste tips van experts.

Poëzie Vandaag

Poëzie Vandaag is een auditieve eerste hulp bij gedichten, waarbij verzen van over de hele wereld in het zonnetje worden gezet. Tijdens het NPO Luister Podcast Event zal Ellen Deckwitz live de meest gestelde vragen over de dichtkunst beantwoorden, zoals: waarom rijmen veel gedichten tegenwoordig niet? En waarom lijken de meeste dichters chronisch dronken? Met behulp van de mooiste en grappigste gedichten uit de wereldliteratuur zal ze je een uur lang onderdompelen in de dichtkunst, maar je ook overtuigen dat elke dag poëzie noodzakelijk is voor ieder mens.

De Muze Is Moe

In De Muze Is Moe staan vijf muzen van beroemde kunstenaars uit de kunstgeschiedenis centraal. Speciaal voor het NPO Luister Podcast Event duiken we in het leven van nóg een muze. Wie was zij en welke invloed had zij op het verloop van de kunstgeschiedenis?

NPO Luister Podcast Event

Dé plek voor alle podcastliefhebbers in Nederland

Geweest

Dit jaar is de derde editie van NPO Luister Podcast Event, hét evenement voor de liefhebber van podcasts. Je kan dit jaar niet alleen komen kijken naar 24(!) podcasts die een speciale live-uitzending maken, maar je kan ook in gesprek met je favoriete podcastmakers.

Bekijk hier vast het blokkenschema.

Links in het menu vind je meer informatie over alle podcasts die aanwezig zijn tijdens het event.

Door aanwezig te zijn bij het NPO Luister Podcastevent ga je ermee akkoord dat je (inclusief portret) mogelijk te zien bent via diverse media. Lees hier meer.