vrijdag 10 maart 2017

Noord Nederlands Orkest & Louis Lortie

Poulenc - Pianoconcert

geweest
19:30
inleiding
uitvoerenden

Noord Nederlands Orkest
Antony Hermus
dirigent
Louis Lortie piano

programma

Roussel Tweede suite uit Bacchus et Ariane
Poulenc Pianoconcert
JacobTV La lucerna del mondo; Adagio (wereldpremière)
Debussy La mer

locatie
Claude Debussy
Denk je dat je in één compositie één en dezelfde emotie twee keer zou kunnen weergeven? Dan moet je niet hebben nagedacht, of het is het resultaat van gemakzucht.
vrijdag 10 maart 2017

Noord Nederlands Orkest & Louis Lortie

Poulenc - Pianoconcert

geweest

In La mer schildert Debussy een oneindig beweeglijke zee met zijn iriserende (de kleuren van de regenboog oproepende) golfkoppen en betoverende lichtwolken maar het is bovenal een onstuitbare stroom muzikale gedachten. Geen golf is gelijk aan de vorige en de volgende, en dat vertaalt zich in een vrije vorm, waarin ieder element, iedere frase even belangrijk is. Geen enkel motief wordt letterlijk herhaald, want, zo zei Debussy: ‘Denk je dat je in één compositie één en dezelfde emotie twee keer zou kunnen weergeven? Dan moet je niet hebben nagedacht, of het is het resultaat van gemakzucht.’ Ook in Bacchus et Ariane van ex-zeeman Roussel speelt de zee een hoofdrol. De Griekse liefdestragedie vangt Roussel in afwisselend impressionistische klanken, ‘dronken’ muziek en uiteindelijk een zinderend bacchanaal. Luchtiger klanken zijn te verwachten van JacobTV en natuurlijk Francis Poulenc, die in zijn Pianoconcert als een amoureuze Tijl Uilenspiegel door het leven dartelt, een ondeugendheid hier, een stekeligheid of Amerikaans liedje daar.

Lees hier de toelichting bij dit concert, geschreven door Michiel Cleij.

Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 uur een inleiding door Thea Derks.

Tijdens dit concert kunt u gebruik maken van Wolfgang, een gratis smartphone app. Kijk op de website voor meer informatie.

Zie ook