dinsdag 1 mei 2018

Nicolas Altstaedt & Arcangelo

geweest
19:30
inleiding
20:15
aanvang
uitvoerenden

Arcangelo o.l.v. Jonathan Cohen klavecimbel
Nicolas Altstaedt cello

programma

Mendelssohn Strijkerssymfonie nr. 4
C.Ph.E. Bach Celloconcert in Bes
Mendelssohn Strijkerssymfonie nr. 5
Bach Contrapunctus I, IV, VII, IX, XI en XIV uit ‘Die Kunst der Fuge’
Haydn Celloconcert nr. 1 in C

locatie
Anne Wallace BBC Music Magazine
Altstaedts approach is so indefinably delicate, the phrasing of C.P.E. Bach’s seductive lines limpid, the recitative hyperarticulate. The tawny warmth of his tone is perfectly attuned to the composer's sound world; slow movements have an inward grace, while the fast are marked by vivid detail and natural effervescence.
dinsdag 1 mei 2018

Nicolas Altstaedt & Arcangelo

geweest

‘De meest opbeurende en hartverwarmende muziek die ik me kan voorstellen’
Nicolas Altstaedt en het Engelse Barokkamerorkest Arcangelo zijn diep in de wereld van het achttiende-eeuwse celloconcert gedoken. Cellist en orkest halen twee componisten naar voren die er hoorbaar genoegen in hadden om domweg verrukkelijke celloconcerten te schrijven: vrolijk en virtuoos, of in de woorden van Nicolas Altstaedt: ‘De meest opbeurende en hartverwarmende muziek die ik me kan voorstellen, en tegelijkertijd avant-gardistisch en experimenteel.’

Arcangelo, een top of the bill-barokorkest
Dirigent Jonathan Cohen is niet alleen orkestleider en klavecinist, maar van origine ook cellist. Hij maakte van Arcangelo een van de meest vooraanstaande en alom geprezen barokgezelschappen. Als dirigent, klavecinist en cellist voelt hij als geen ander de muziek van Carl Philipp Emanuel Bach aan, met zijn abrupte onderbrekingen in de voortgaande beweging van de muziek, tempowisselingen en grote dynamische contrasten. Daar komt bij dat Altstaedt en Cohen jaren samenwerken en al hun energie in de Klassieke periode van Carl Philipp Emanuel Bach en Haydn hebben gestoken. Dit programma is een bekroning van die samenwerking.

In 2017 werd dit programma bekroond met een BBC Music Magazine Award.

Lees hier de toelichting bij dit concert, geschreven door Clemens Romijn.

Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 uur een inleiding door Jan Nuchelmans.

Zie ook