Uitvoerenden

Shunske Sato viool en muzikale leiding
Folkert Uhde regie en licht

Locatie
Grote Zaal
Programma

Aanvang 20:15
Zaal open 19:15

Johann Sebastian Bach Kunst der Fuge (instrumentatie Shunske Sato)

Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Shunske Sato

Kunst der Fuge

Geweest

Coronatoegangsbewijs en ID
Om dit programma te bezoeken heb je behalve een ticket ook een coronatoegangsbewijs nodig, in de vorm van een QR-code. Ook vragen we naar je legitimatiebewijs. Informatie hierover vind je op deze pagina.

Bachs Kunst der Fuge is een monument. Zoals de titel al zegt, stelt Bach hier de fuga centraal, niet als kunstje, maar als Kunst met een monumentale K. Een fuga is een muziekstuk van minimaal twee stemmen waarin de partijen elkaar imiteren. Dat kan op veel verschillende manieren en Bach was hierin een ware grootmeester. Hij bouwt één enkel muzikaal thema uit tot een groots werk van meer dan een uur. Het thema wordt van alle kanten belicht, vergroot, verkleind, het staat achterstevoren en op zijn kop.

De architectuur van dit intrigerende muzikale bouwwerk wordt door lichtkunstenaar Folkert Uhde tijdens het concert letterlijk uitgelicht en uitgelegd. Hij maakt daarbij gebruik van de architectuur van de Grote Zaal – ook een soort fuga van elkaar imiterende vakken, hoeken en details. Speciaal voor deze productie maakte Shunske Sato een eigen instrumentatie waarin hij de veelkleurigheid van de Kunst der Fuge en van de Nederlandse Bachvereniging laat horen. Bach gaf niet aan voor welke instrumenten hij de Kunst der Fuge componeerde, dus maakt de Bachvereniging haar eigen keuzes. De hele ruimte vult zich met Bach en iedereen doet mee: zangers, instrumentalisten en ook het orgel in de Grote Zaal.

Jubileum
De Bachvereniging bestaat 100 jaar, en dat vieren ze! Het hele seizoen kun je genieten van concerten met een feestelijk randje, er is een jubileummagazine en ze bieden online een bijzonder kijkje in hun archief. Dit concert is de aftrap van het jubileumjaar. Speciaal voor deze gelegenheid woont het Koninklijk Paar dit concert bij.