woensdag 15 mei 2019

Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Shunske Sato

Café Zimmermann

geweest
19:30
zaal open
20:15
aanvang
21:50
verwachte eindtijd
uitvoerenden

Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Shunske Sato viool
Lucie Chartin sopraan
Jan-Willem Schaafsma tenor
Mattijs van de Woerd bas
Marc Pantus regie

programma

Bach Vioolconcert in a BWV 1041; Amore Traditore BWV 203; Schweigt stille,
plaudert nicht ‘Koffie Cantate’ BWV 211
Händel Armida Abbandonata
Telemann delen uit Nouveaux Quatuors

locatie
woensdag 15 mei 2019

Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Shunske Sato

Café Zimmermann

geweest

In de tijd dat Bach in Leipzig woonde en werkte, was hij onder meer ‘concertprogrammeur’ in Kaffeehaus Zimmermann. Daaraan hebben we de zogenoemde koffiecantate te danken: een luchtig stuk muziek met in de hoofdrol de brave huisvader Schlendrian en zijn aan koffie verslaafde dochter Liesgen. Ook het zwierige Vioolconcert in a stamt vermoedelijk uit deze periode.

Artistiek leider Shunske Sato reconstrueerde een dergelijk programma voor de Nederlandse Bachvereniging en doopte het Café Zimmermann. Van Johann Sebastian Bach staat onder meer diens ‘koffiecantate’ op het programma. Shunske Sato: “Bach heeft weinig wereldlijke muziek geschreven, Schweigt stille, plaudert nicht, de zogeheten ‘koffiecantate’, is binnen die paar werken een prachtstuk.

Een bezoek aan zo'n koffiehuis was ontspannen vrijetijdsbesteding voor de luisteraars. Bij deze productie treedt de Bachvereniging dan ook niet op in traditionele zwarte concertkleding, maar gaat het gezelschap losser te werk. ''Elegant, maar anders dan anders”, aldus Sato. Om de sfeer in het Zimmermannsche Kaffeehaus te benaderen, voegt de Bachvereniging scenische elementen (regie: Marc Pantus) toe aan het programma.

Op de hoogte blijven van al het aanbod klassieke muziek in TivoliVredenburg? Schrijf je in voor de nieuwsbrief klassiek!