Sergej Prokofjev Ter geruststelling van de dirigent die de première van zijn Derde Pianoconcert zou gaan dirigeren.
De maestro kan kalm blijven. Dit is geen symfonie van Stravinsky; er zijn geen complexe maatsoorten, geen gemene trucjes.
Inleiding
Aanvang
Programma

Glinka Ouverture Roeslan en Ljdoemila
Prokofjev Pianoconcert nr. 3
Stravinsky Petroesjka (versie uit 1911)

Uitvoerenden

Nederlands Philharmonisch Orkest
Lorenzo Viotti dirigent
Lukáš Vondráček piano

Locatie
Grote Zaal
Attend
Facebook-event

Nederlands Philharmonisch Orkest - Petroesjka

Prokofjev Pianoconcert nr. 3

Geweest

Een van de populairste pianoconcerten van de twintigste eeuw
Prokofjev combineert in zijn Derde Pianoconcert de helderheid van Mozart, de lyriek van Rachmaninov met zijn eigen lichtvoetige, vitale modernisme. Tegelijkertijd is het oer-Russisch, getuige het oordeel van Russische recensenten na de première in Rusland: ‘Belangrijk is dat Prokofjev de banden met zijn eigen land niet heeft verbroken. Dit werk pulseert van Russische kracht en straalt uit hoezeer een Rus doordrongen is van de betekenis van kunst.’ Hoe het ook zij, het werk, dat Prokofjev in een zomerhuisje aan de Franse kust schreef, groeide al snel uit tot een van de populairste pianoconcerten van de twintigste eeuw.

De tragische verliefdheid van een pop
Bij Stravinsky is er geen misverstand over het decor. Dat is een sprookjesachtig Rusland: een jaarmarkt vol potsenmakers, een ballerina, een tovenaar, een rivaal in de liefde, muzikanten, dansers, luidruchtige dronkaards en natuurlijk de verliefde pop Petroesjka. De muziek is licht met tragische ondertonen: simpele dansjes, Franse straatdeuntjes en draaiorgelmuziek. Het geeft het effect van een toverlantaarn: kleurrijk en verrassend, hoe droef het verhaal ook eindigt voor Petroesjka...

Lees hier de toelichting bij het concert, geschreven door Michiel Cleij

Voorafgaand aan het concert is er om 14.15 uur een inleiding door Philip Ruitenberg.

Lunch op Zondag
Wilt u voor aanvang van het concert genieten van een hapje en een drankje? Combineren dan uw concertbezoek met een heerlijke Franse lunch in ons restaurant Danel. U kunt het speciale luncharrangement reserveren of ter plekke op vertoon van uw kaartje gebruikmaken van de speciale aanbiedingsprijs van € 17,50 p.p. of € 25,50 p.p. Meer informatie over de twee arrangementen vindt u hier.

Wolfgang App
Bij dit concert kunt u bij Petroesjka gebruik maken van Wolfgang. Wolfgang is een smartphone app voor klassieke muziek, die tekst en uitleg biedt bij de opgevoerde werken. Terwijl het orkest speelt, vertelt Wolfgang wat er – precies op dat moment – gebeurt in de muziek. Wolfgang vertelt in bondige, goed getimede zinnen, af en toe een blik op uw smartphone is voldoende. De app is ontworpen en getest opdat het anderen niet afleidt en is geschikt voor zowel ingevoerde en minder ingevoerde luisteraars.

Download Wolfgang voor iPhone hier.
Download Wolfgang voor Android hier.