Programma

Aanvang 15:00
Zaal open 14:00

Beethoven Leonore Overture nr. 3
Prokofjev Vioolconcert nr. 1
Wantenaar Prélude à une nuit américaine
Stravinsky De Vuurvogel, versie 1919

Uitvoerenden

Nederlands Philharmonisch Orkest
Ludovic Morlot dirigent
Marc Bouchkov viool

Locatie
Grote Zaal

Nederlands Philharmonisch Orkest

Stravinsky - De Vuurvogel

Geweest

Coronatoegangsbewijs en ID
Om dit programma te bezoeken heb je behalve een ticket ook een coronatoegangsbewijs nodig, in de vorm van een QR-code. Ook vragen we naar je legitimatiebewijs. Informatie hierover vind je op deze pagina.

Igor Stravinsky is voor velen synoniem met Le sacre du printemps uit 1913, maar zijn internationale doorbraak beleefde hij drie jaar eerder met het ballet De vuurvogel (L’oiseau de feu). Het Parijse publiek was gek op balletten, maar was gewend aan sentimentele verhalen en zoetsappige muziek. En toen was daar opeens Igor Stravinsky met zijn boze tovenaar, moordzuchtige broers en een reusachtig vliegend vuurmonster. Hij kreeg de opdracht van Ballet Russes-directeur Serge Diaghilev, die het Parijse publiek een sprookjesachtige, Russische voorstelling wilde bieden. Voor de gelegenheid koppelde Stravinsky twee bekende Russische sprookjes aan elkaar, met als boegbeelden de feeachtige vuurvogel en de boze tovenaar Kastchei. Mede dankzij de avantgardistische choreografie, de spectaculaire decors en de extravagante kostuums – en vóór alles natuurlijk Stravinsky’s muziek – groeide De vuurvogel uit tot het Gesamtkunstwerk waarmee hij het Parijse publiek aan zijn voeten kreeg. Gegarandeerd kippenvelmoment: het slotakkoord dat lang aanhoudt, als een vuurvogel die in slow motion komt aanvliegen. De nagalm van het zinderende slotakkoord zou zomaar voor altijd in je muzikale geheugen kunnen blijven hangen.

Lees hier de toelichting bij het concert, geschreven door Thea Derks.

Thea Derks maakte afgelopen april een reportage bij een concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest waarin ook de Prélude van Mathilde Wantenaar wordt belicht.  Lees hier meer over de componist Mathilde Wantenaar of beluister de reportage in podcastvorm.