Menu Sluit Agenda Zoeken Winkelwagen
donderdag 22 augustus 2019

Nederlands Kamerkoor & Cappella Pratensis

Missa Unitatis

geweest
uitvoerenden

Nederlands Kamerkoor
Cappella Pratensis
o.l.v. Stephen Layton
Nationaal Jeugdkoor o.l.v. Wilma ten Wolde

programma

Pitts Missa Unitatis (wereldpremière) 
Britten A Hymn to the Virgin
Bennett Verses
Mouton Nesciens mater
non Papa Ego Flos Campi
Rosenberg Hemlig stod jag
Tegnér Ave Maria
Smith Regina caeli
Jennefelt Virita Criosa
Trad. Dalarna Sion klagar

vrijdag 22 april 2016

Nederlands Kamerkoor & Cappella Pratensis

Missa Unitatis

geweest

Een unieke samenwerking tussen twee Nederlandse topkoren: Cappella Pratensis en het Nederlands Kamerkoor. Onder leiding van de Britse dirigent Stephen Layton voeren zij de wereldpremière van de Missa Unitatis uit, een dubbelkorige mis.

De concerten vinden plaats in het kader van Bosch 500.Jheronimus Bosch was verbonden aan de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap van ’s-Hertogenbosch. Sinds 1642 tot aan de dag van vandaag bestaat de Broederschap uit protestante én katholieke leden. Volgens traditie verstrekken de proosten van deze Broederschap de opdracht een complete polyfone mis te componeren. In 2008 werd deze opdracht aan de Britse componist Antony Pitts verstrekt. Hij schreef een stuk voor twee koren, zowel afzonderlijk als tegelijkertijd vormen de koordelen een volwaardige compositie. Het maakt deze ‘Mis van de Eenheid’ magisch: ze overbrugt vijf eeuwen muziek en diverse geloofsrichtingen.

Voor dit project is een omvangrijke samenwerking aangegaan met Stichting Babel (zes vooraanstaande amateurkoren uit Noord-Brabant en Antwerpen) en het Nationaal Jeugdkoor. Deze koren zingen diverse werken, alternerend met de vaste gezangen van de Missa Unitatis. Deze eendrachtige samenwerking symboliseert de opdracht van de compositie als ‘Mis van de Eenheid’.

Zie ook

do 9 apr 2020

Oerknal

Club Fluxus - Première een gloednieuw concerto van Richard Ayers

do 30 jan 2020

Cappella Neapolitana & Giovanni Sollima

Pergolesi - Stabat Mater

zo 19 jan 2020

Alexandre Tharaud

After Versailles