Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Uitvoerenden

Nederlands Kamerkoor solisten
Peter Dijkstra chef-dirigent

Locatie
Hertz
Programma

Carlo Gesualdo en Pomponio Nenna madrigalen
Joost Kleppe Passávamos
Giovanni Pierluigi da Palestrina Surge propera amica mea
Jean-Yves Daniel-Lesur Le cantique des cantiques
Orlando di Lasso Veni in hortum meum
Tomás Luís de Victoria Veni sponsa Christi

Nederlands Kamerkoor

Lied der Liederen

Geweest

Met Lied der liederen toont het Nederlands Kamerkoor zich van een van zijn beste kanten: in een kleine, solistische bezetting berucht moeilijke muziek ten gehore brengen. Onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra brengen ze met slechts één zanger per stem oude én nieuwe versies van Salomons Hooglied, een van de meest sensuele teksten die in de Bijbel te vinden zijn. Rode draad in het programma is het fantastische koorwerk Le cantique des cantiques van Jean-Yves Daniel-Lesur, voor de liefhebbers van de Franse koormuziek een gewaarwording. Dit monumentale werk van Daniel-Lesur wordt geflankeerd door zettingen van het Hooglied door renaissancemeesters als Di Lasso en Palestrina, madrigalen van Gesualdo en Nenna en een werk van de Nederlandse componist Joost Kleppe.

Salomons lied zweeft tussen het aardse en hemelse, en bezingt niet alleen de hartstocht van twee geliefden, maar ook de liefde tussen de gelovige en God. Het Nederlands Kamerkoor plaatst de aangrijpende muzikale zetting van Daniel-Lesurs Hooglied in prachtig contrast naast het polyfone lijnenspel van Renaissance-meesters als Di Lasso en De Victoria, die zich net als Daniel-Lesur lieten inspireren door de rijkdom van het Bijbelse Hooglied.

Voor de pauze voert het koor een werk van de Nederlandse componist Joost Kleppe uit, voor deze gelegenheid omgeschreven door de componist naar een versie voor twaalf solostemmen. Passávamosis gebaseerd op teksten van de Portugese dichter Fernando Pessoa die de verliefdheid en verbeelding bezingen. Samen met een aantal madrigalen van Gesualdo en Nenna vormt deze keuze een schitterende ode aan de menselijke liefde.

Meer lezen over de programmakeuze van Peter Dijkstra en de verschillen én overeenkomsten tussen Daniel-Lesur en de oude renaissancemeesters? Lees het volledige interview met Peter Dijkstra hier.