Programma

Aanvang 20:00
Zaal open 19:00

David Lang The Writings
Shiva Feshareki nieuw werk

Uitvoerenden

Nederlands Kamerkoor
Martina Batič dirigent
Shiva Feshareki dj, electronics
Miriam Kruishoop video

Locatie
Hertz
over het Nederlands Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor behoort al 80 jaar tot de wereldtop. Het staat vanaf het prille begin bekend om zijn avontuurlijke en vernieuwende koers: met het uitzetten van opdrachten aan grote componisten en jong talent, met de ontwikkeling van nieuwe vormen, en met spannende samenwerkingen. Het leidt tot concerten die ontroeren én prikkelen.

Het Nederlands Kamerkoor wordt geroemd door critici in binnen- en buitenland: “Het Nederlands Kamerkoor blijkt voor de koormuziek wat het Concertgebouworkest is voor de orkestmuziek: een toonaangevend topensemble”, aldus de Volkskrant (2016). In december 2017 ontving het Nederlands Kamerkoor de klassieke muziekprijs van de VSCD, De Ovatie, voor het concertprogramma Via Crucis onder leiding van Reinbert de Leeuw.

Participatie en talentontwikkeling maken onlosmakelijk deel uit van de missie van het koor. Het Nederlands Kamerkoor verzorgt workshops en ‘adopteert’ koren als voorprogramma van zijn eigen concerten. Getalenteerde, jonge zangers krijgen in het talentontwikkelingstraject NKK NXT een kans te experimenteren met nieuwe vormen van koormuziek

Sinds 2015 is Peter Dijkstra chef-dirigent van het koor. Hij is een van de meest gevraagde koordirigenten ter wereld en staat keer op keer garant voor sprankelende uitvoeringen. Zijn voorgangers waren Hans van de Hombergh, Kerry Woodward, Uwe Gronostay, Tõnu Kaljuste, Stephen Layton en Risto Joost. Het koor werd opgericht door Felix de Nobel, die tot 1972 de eerste chef-dirigent was.

Nederlands Kamerkoor

Ester

Geweest

Bekijk de foto's

Fotograaf: Juri Hiensch

 
Nederlands Kamerkoor Ester | vrijdag 15 oktober 2021 | Hertz


 
Het Nederlands Kamerkoor zet in Ester oude én moderne moedige vrouwen centraal. De meditatieve klanken van het Nederlands Kamerkoor, gedirigeerd door Martina Batič, komen samen met hypnotiserende soundscapes van turntable artist Shiva Feshareki, spoken word van dichter Lisette Ma Neza en meeslepende dans van BOSSLADY, verfilmd door filmmaker en visual artist Miriam Kruishoop. Inspiratiebron vormt de Bijbelse figuur Ester, een oeroud icoon van empowerment, die het Joodse volk redde van genocide door het heft in eigen hand te nemen.

Shiva Feshareki is een fenomeen van deze tijd. Ze is vooral bekend van zinsbegoochelende dj-performances waarbij ze achter draaitafels en een batterij elektronica ongehoorde composities in elkaar draait. Ze componeert ook voor symfonieorkesten, ensembles, solostemmen en orgel en  wint daar belangrijke prijzen mee. Feshareki gaat te werk als een muzikale alchemist: ze ontleedt orkest- en ensembleklanken tot voor haar bruikbare elementen die ze vervolgens opnieuw samenvoegt. Koormuziek is voor haar relatief nieuw terrein, wat extra nieuwsgierig maakt naar haar meerstemmige muziek.

De verbindende laag bij dit alles is een installatie van filmmaker Miriam Kruishoop, die eerder werd genomineerd voor een Gouden Kalf en een Tiger Award. Living in America toont een solodans van de Afrikaans-Amerikaanse Niaya Jones, die opgroeide in een van de armste en gevaarlijkste wijken van Los Angeles. De achttienjarige dansere sNiaya Jones aka BOSSLADY staat bekend om haar ‘krumping’ dansstijl, een energieke en acrobatische hiphop-dansvorm. In een shot van een uur zien we haar indrukwekkende dans vertraagd afgespeeld, waarmee het werk een ongelofelijke sereniteit en kracht krijgt.