vrijdag 15 oktober 2021

Nederlands Kamerkoor

Ester

Uit de serie

Nederlands Kamerkoor

Ongeplaceerd
€ 31,-
€ 24,80

Deze prijzen zijn inclusief servicekosten, garderobe en pauzedrankje.

uitvoerenden

Nederlands Kamerkoor
Martina Batič dirigent
Shiva Feshareki dj, electronics
Miriam Kruishoop video

programma

Aanvang 20:00
Zaal open 19:00

David Lang The Writings
Shiva Feshareki nieuw werk

locatie
vrijdag 15 oktober 2021

Nederlands Kamerkoor

Ester

Coronatoegangsbewijs en ID
Om dit programma te bezoeken heb je behalve een ticket ook een coronatoegangsbewijs nodig, in de vorm van een QR-code. Ook vragen we naar je legitimatiebewijs. Informatie hierover vind je op deze pagina. 

Het Nederlands Kamerkoor bezingt de kracht en de vindingrijkheid van vrouwen sinds ver voor onze jaartelling. Neem Ester, naar wie een Bijbelboek werd vernoemd. De oudtestamentische heldin voorkwam in haar eentje de uitroeiing van het Joodse volk. Dat ze daarbij een stelletje despoten en andere machtswellustelingen te slim af was, gaf haar rol als redder van een heel volk nog meer glans. De titel van David Langs compositie The Writings verwijst naar een serie bijbelboeken uit het Oude Testament, waartoe ook Ester behoort. Ze vormen een onuitputtelijke bron van wijsheden, sterke verhalen en krachtige persoonlijkheden.

Shiva Feshareki is een fenomeen van deze tijd. Ze is vooral bekend van zinsbegoochelende dj-performances waarbij ze achter draaitafels en een batterij elektronica ongehoorde composities in elkaar draait. Ze componeert ook voor symfonieorkesten, ensembles, solostemmen en orgel en  wint daar belangrijke prijzen mee. Feshareki gaat te werk als een muzikale alchemist: ze ontleedt orkest- en ensembleklanken tot voor haar bruikbare elementen die ze vervolgens opnieuw samenvoegt. Koormuziek is voor haar relatief nieuw terrein, wat extra nieuwsgierig maakt naar haar meerstemmige muziek.

De verbindende laag bij dit alles is een installatie van filmmaker Miriam Kruishoop, die eerder werd genomineerd voor een Gouden Kalf en een Tiger Award. Living in America toont een solodans van de Afrikaans-Amerikaanse Niaya Jones, die opgroeide in een van de armste en gevaarlijkste wijken van Los Angeles. De achttienjarige dansere sNiaya Jones aka BOSSLADY staat bekend om haar ‘krumping’ dansstijl, een energieke en acrobatische hiphop-dansvorm. In een shot van een uur zien we haar indrukwekkende dans vertraagd afgespeeld, waarmee het werk een ongelofelijke sereniteit en kracht krijgt.