Welke Matthäus kies jij?

Matthäus-Passion
Zaal open
Inleiding
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Bach Matthäus-Passion (arrangement)

Uitvoerenden

Kamerkoor Lamusa voorprogramma

Nederlands Blazers Ensemble i.s.m. Duda Paiva Company
Claron McFadden sopraan (verteller/evangelist)
Rick Zwart bariton (Jezus/Judas)
Kamerkoor Lamusa
Kamerkoor Geertekerk
o.l.v. Maarten van der Bijl

Locatie
Hertz
Voorprogramma door Huib Ramaer

Musicoloog Huib Ramaer is van alle markten thuis. Zo presenteert hij, schrijft hij over muziek én verzorgt hij inleidingen. Daarnaast doceert hij muziekgeschiedenis aan de interfaculteit en de Master Muziekprogrammering van de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ.

“Elke inleiding beschouw ik als een reis. Er ontstaat verbondenheid waarna je samen nog intenser het avontuur van het programma kunt beleven.”

Video's - The making of
Quote artistiek leider Bart Schneemann

Artistiek leider Bart Schneemann over de voorstelling:

“De voorstelling past binnen mijn streven om grote onderwerpen op een onconventionele manier aan te pakken. We gaan de Matthäus-Passion dan ook compleet op zijn kop zetten, uiteraard met respect voor het diepmenselijke verhaal en de schitterende muziek van Bach. Iedereen die zowel van diepgang als van avontuur houdt, zal aan zijn trekken komen, of je nu een fervent Matthäus-Passion-fan bent, of nieuwsgierig naar een bijzondere muzikale belevenis.”

Quote danser, choreograaf en poppenspeler Duda Paiva

Danser, choreograaf en poppenspeler Duda Paiva:

“Dankzij de schuimrubberen sculpturen brengen we het verhaal heel dichtbij: de personages worden echte persoonlijkheden waarin je je herkent en waarmee je kunt meevoelen. Dat maakt dat deze Matthäus-Passion anders wordt dan alle andere Matthäus-Passions die je ooit gehoord en gezien zult hebben: minder afstandelijk, theatraler, echter.”

Quote arrangeur Arjan Linker

Arrangeur Arjan Linker:

“Als makend, schrijvend en uitvoerend musicus streef ik altijd één doel na: het creëren van nieuwe, onvergetelijke ervaringen voor het publiek. Zo ook voor deze Matthäus-Passion. Het Nederlands Blazers Ensemble heeft mij uitgedaagd om bij de bewerking van deze ‘heilige graal’ alle mogelijke registers open te trekken. Een zeer eervolle, maar ook spannende opdracht.”

Podcast Klassieke Klets: Passie voor Bassie

Geen plek ter wereld waar de Matthäus-Passion van Bach zo vaak wordt uitgevoerd als in Nederland. Joris en Guido van Klassieke Klets zoomen in op die cultus, maar natuurlijk ook op de muziek. Over afhaken bij de aria ‘Blute nur’, of in slaap vallen bij de spreekzang van de Evangelist. Gelukkig is daar de jonge Franse dirigent Raphaël Pichon, met zijn overrompelende passie voor Bassie. Primeur: hoe klinkt de nieuwe Matthäus volgens de heilige Raphaël?

Of luister via Spotify: https://open.spotify.com/episode/09F3QkOl5AFobTmbt3CngH?si=d6989dd4ed2c4dad

Matthäus-Passion - Nederlands Blazers Ensemble

De avontuurlijke, met poppenspel

Geweest

In het seizoen 2018-2019 maakten het Nederlands Blazers Ensemble en Duda Paiva Company samen Fairy Queen. De combinatie van Purcells muziek met de levensgrote poppen van Duda Paiva was spannend en avontuurlijk. De voorstelling kreeg juichende kritieken en trok veel en enthousiast publiek. Beide gezelschappen gaan nu een gewaagde stap verder. Deze Matthäus-Passion in tachtig minuten is een nieuw, eclectisch arrangement van de originele partituur. Een ‘Matthäus’ vanuit een nieuwe perspectief. Vier zangers – de verteller, de verrader, de maagd en de visionair - zijn ook de poppenspelers. Het publiek wordt onderdeel van de voorstelling. Het Nederlands Blazers Ensemble en Duda Paiva Company starten hiermee een nieuwe jaarlijkse traditie in de passietijd.

Echte mensen
Ook in de vorm wijkt deze Matthäus-Passion af van reguliere uitvoeringen. Dankzij de inzet van de manshoge poppen van de Duda Paiva Company komen de personages tot leven en worden ze echte mensen waarmee je je kunt identificeren. Hiermee breekt het Nederlands Blazers Ensemble met een traditie in de uitvoering die doorgaans afstandelijk is te noemen.

Lokale koren
Het commentaar van het volk op het drama in de vorm van bekende aria’s als Erbarme dich wordt geleverd door lokale koren uit heel Nederland (in Utrecht door Kamerkoor Lamusa). Ook hun rol is theatraler dan anders: als een ‘deus ex machina’ verschijnen ze op het toneel en verdwijnen ze weer.

Randprogramma
Rondom het concert is er een uitgebreid randprogramma. Publiek is welkom bij de inleiding door Huib Ramaer (aanvang 19.00 uur) en een voorprogramma door Kamerkoor Lamusa (aanvang 19.30 uur). Na afloop van het concert vindt er een afterconcert plaats.