Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Uitvoerenden

Roby Lakatos, Isabelle van Keulen, Frankie Gavin, Tim Kliphuis, Abderrahim Semlali, Lenneke van Staalen, Moniek de Leeuw, Anan al-Kadamani, Merel Vercammen, Yannick Hiwat, Pablo Rodriguez, Shauntell Baumgard, en vele anderen.

Locatie
TivoliVredenburg
Programma per zaal
Hertz (mainstage)

19:45 uur | Frankie Gavin viool & Colm O’Caoimh, gitaar
De Ierse fiddle-legende Frankie Gavin speelt samen met zijn gitarist Colm O’Caoimh een set van Galway tunes. Zijn stijl is ongelofelijk virtuoos met een weemoed die onmiddellijk doet denken aan de Ierse westkust. Frankie speelde op het hoogtepunt van zijn band De Dannan in stadions, hij was te gast bij de Rolling Stones en hij speelde tweemaal in het Witte Huis.

20:45 uur | Isabelle van Keulen Ensemble
De veelzijdige Nederlandse violiste Isabelle van Keulen was als kind al in de ban van Piazzolla’s Tango Nuevo. Nu speelt ze zijn muziek al jaren zelf, meestal met haar eigen ensemble. Met bandoneonist Christian Gerber, contrabassist Rüdiger Ludwig en pianiste Ulrike Payer heeft van Keulen al meerdere cd’s en dvd’s gemaakt met meeslepende en prikkelende tango’s. Tijdens de Nacht van de Viool speelt het ensemble uiteraard vooral veel muziek van Piazzolla, met misschien nog een uitstapje naar Bach.
Isabelle van Keulen, viool | Christian Gerber, bandoneon | Ulrike Payer, piano | Rüdiger Ludwig, contrabas

22:00 uur | Roby Lakatos, viool & Jenö Lisztes, cimbalom
De legendarische Hongaarse violist Roby Lakatos heeft een verbluffende muzikale zeggingskracht. Mede dankzij zijn sensationele spel en zijn flamboyante verschijning zijn Lakatos’ optredens onvergetelijk. Als Gypsy-violist, jazzimprovisator én klassiek virtuoos werkte hij samen met topviolisten als Maxim Vengorov en Stéphane Grappelli. Tijdens de Nacht van de Viool is hij te gast samen met Jenö Lisztes, de virtuoze cimbalomspeler uit het succesvolle Roby Lakatos Ensemble. Zo krijgt zijn hartstochtelijke vioolspel ongetwijfeld een extra Hongaars tintje.

23:15 uur | Slotconcert
De succesvolle improviserend violist Tim Kliphuis, gastcurator van de Nacht van de Viool, speelt vanavond samen met gitarist Mozes Rosenberg en contrabassist Nick McGuire een paar gypsy jazznummers. Vanuit deze improvisatie duiken ze samen met zoveel mogelijk andere violisten van het festival in een collaboratieve jamsessie. Wie er allemaal mee doen en hoe dat gaat klinken zal pas blijken op de avond zelf. Een spectaculair en verrassend slot van een veelbelovend vioolfeest.

Cloud Nine

19:15 uur | Lenneke van Staalen, viool & Heiko Dijker, tabla
Lenneke van Staalen is gespecialiseerd in klassieke Indiase muziek. Samen met haar vader, cellist Marien van Staalen, en tablaspeler Heiko Dijker vormt ze het Kailash Ensemble dat zich toelegt op de raakvlakken tussen Westerse en Noord-Indiase klassieke muziek. Lenneke is tevens docent aan Codarts Rotterdam. Met percussionist Heiko vormt ze ook een vast duo. Vanavond spelen ze een paar Indiase avondraga’s, muziek die speciaal voor dat moment van de dag wordt gemaakt, improvisaties volgens enkele vastliggende regels.

20:30 uur | Amsterdam Andalusisch orkest
De Marokkaanse violist Abderrahim Semlali behoort al jaren tot de top van de Arabisch-Andalusische muziek. Samen met Ahmed El Maai is hij muzikaal leider van het succesvolle Amsterdam Andalusisch Orkest, een groep jonge Amsterdamse muzikanten met aan hun zijde Arabo Andalus muzikanten uit Marokko. Abderrahim zal met een paar leden uit het orkest voornamelijk Arabische vioolmuziek laten horen.
Amsterdam Andalusisch orkest met Abderrahim Semlali, viool | Ahmed El Maai, kanun | Daniel van Huffelen, contrabas

21:30 uur | Merel Vercammen, elektrische viool
De Electric Sessions sluiten af met een optreden door violiste Merel Vercammen. Zij speelt haar nieuwe project Wensdieren, na een try-out op Wonderfeel nu voor het eerst te horen in een Nederlandse zaal. Wensdieren is een voorstelling met Nederlandstalige fabels, een samenwerking van Merel met schrijver en verteller Sara van Gennip en regisseur Kenza Koutchoukali. Gesproken teksten worden verweven met improvisaties en composities voor elektrische viool. Samen illustreren zij in taal en klank de rijkdom van de verhalen van het dierenrijk in een snel veranderende wereld.
Merel Vercammen, elektrische viool | Kenza Koutchoukali, regie | Sara van Gennip, teksten

22:30 uur | Yannick Hiwat Quintet
Violist en componist Yannick Hiwat combineert klassieke muziek met jazz, hiphop en soul. In 2020 trad hij op tijdens het Nederlands Vioolfestival in Utrecht met zijn eigen band, het Yannick Hiwat Quintet. Dit keer speelt deze veelzijdige violist een programma bestaande uit eigen composities, onder andere geïnspireerd door Amerikaanse jazzmuziek. Let vooral op zijn unieke 7-snarige viool.
Yannick Hiwat, 7-snarige Mezzoviool | Alexander van Popta, toetsen | Niek de Bruijn, drums | Bill Scott Mookhoek, basgitaar | Alessandro Russo, saxofoons

Club Nine

20:00 uur | Moniek de Leeuw, viool en tapdans & Frank de Kleer, gitarist
Violiste en componiste Moniek de Leeuw is een muzikale wereldreizigster. Er gaan geruchten dat ze tegelijkertijd kan vioolspelen en tapdansen! In 2010 behaalde ze haar master in music en daarna toerde ze zeven jaar de wereld rond met haar gipsyband The Balcony Players. Ondertussen deed ze veel onderzoek naar muziek in onder andere India, Israël en Louisiana. Uit Louisiana nam ze ‘fiddle rags’ mee, ragtime maar dan op de viool. Samen met gitarist Frank de Kleer zal ze tijdens de Nacht van de Viool haar nieuwe tunes laten horen.

20:45 uur | Anan Al-Kadamani, viool & Emilio Maggiore, bas & Rebal Korkmaz, percussie
De Syrische violist Anan Al-Kadamani speelt met zijn band een set van traditionele Arabische, Ottomaanse en Griekse muziek. De basis voor deze stukken is ‘maqam’, muziek met microtonen en samengestelde ritmes zoals de ⅞ maat. Anan woont in Utrecht en studeert aan Codarts Rotterdam waar hij de muziek uit zijn thuisland leert vermengen met wereldmuziekinvloeden om zo een unieke persoonlijke stijl te ontwikkelen.

21:30 uur | Shauntell Baumgard, viool
De jonge violiste Shauntell Baumgard heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een veelzijdige urban- en tangovioliste, mede dankzij het bijzondere ‘urban arts’ ontwikkelingstraject van het Nederlands Vioolconcours. Met veel schwung combineert ze jazz, urban, popmuziek en Surinaamse kaseko. Al dansend en soms ook zingend laat ze verschillende sounds op haar akoestische viool horen. Wie haar unieke stijl alvast wil leren kennen kan op Spotify naar haar succesvolle debuut-album PORTRAITS luisteren.
Shauntell Baumgard, viool | Wim Warman, piano | Luciano Varela, contrabas | Daan Arets, drums

22:15 uur | Valentine Blangé, viool & Cem Karayalçin, gitaar
In 2022 organiseerde het Nederlands Vioolconcours voor het eerst de Jonge Makers Prijs, bedoeld voor violisten die andere genres dan klassieke muziek spelen. Creativiteit, improvisatie en eigen composities speelden een belangrijke rol in de beoordeling van de jury. Valentine Blangé won samen met gitarist Cem Karayalçin de eerste prijs. Valentine maakte indruk met haar excellente vioolspel en haar originele en swingende composities: van een aantrekkelijke mix van Saint-Saëns en de Cubaanse rumba tot een Schotse volksmelodie en een eerbetoon aan de Zwitserse bergen.

The Pit

20:15 uur en 21:00 uur | Paganini battle
Op het Paganini Podium gaan vier laureaten van het Nederlands Vioolconcours 2022 een ‘Paganini battle’ aan. In tweetallen gaan ze met elkaar ‘aan de strijk’ en wisselen ze elkaar af in de beroemde Caprices van Paganini, misschien wel de moeilijkste stukken uit de vioolliteratuur. De winnaar van de Davina van Wely Prijs 2022 Joshua Tavenier duelleert met Iris van Nuland, derde prijswinnaar van de Oskar Back Prijs 2022. En Kaya Gür neemt het op tegen Emma Roijackers, respectievelijk de eerste prijswinnaar Davina van Wely Prijs 2020 en tweede prijswinnaar van de Oskar Back Prijs 2022.
Kaya Gür, viool | Emma Roijackers, viool | Iris van Nuland, viool | | Joshua Tavenier, viool

22:00 uur | Pablo Rodriguez, elektrische viool
Pablo Rodriguez komt van de Canarische Eilanden en zijn muziekstijl is een mix van flamenco en Afro-Amerikaanse ritmes met blues- en jazzinvloeden. Hij woont tegenwoordig in Nederland en hij heeft onder andere aan Codarts Rotterdam gestudeerd. Pablo gebruikt zijn viool vaak als een ritmisch instrument, regelmatig pluk hij aan de snaren of trommelt hij op het hout van het instrument.  Vanavond presenteert hij zijn eerste solo-optreden ‘Augmented String’, een onderhoudende muzikale reis, vol met opzwepende ritmes die worden versterkt door elektronische geluiden.

Park 6 (Silent Disco)

21:15 uur en 22:45 uur | Brendan Walsh, DJ & Wordbites, spoken word
Park 6 is de centrale ontmoetingsplek van de Nacht van de Viool. Hier pak je een drankje, bespreek je de verrassende optredens met elkaar en dans je op vioolmuziek in de Silent disco van DJ Brendan Walsh, met spannende toevoegingen van Wordbites, de Utrechtse spoken word kunstenaar Hugo de Haas van Dorsser.

Punt Foyer

Vanaf 20:00 uur
Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds is partner van het Nederlands Vioolconcours en maakt van de gelegenheid gebruik om een aantal podcasts op te nemen in de Puntfoyer. Het publiek is van harte welkom in de podcast-studio, waar musici en andere interessante gasten spontaan worden gestrikt voor een kort interview. De ideale plek voor een Meet & Greet met de artiesten.

Festival Nacht van de Viool

Van Jazz en klassiek tot Arabische maqam en Indiase raga

Geweest

De Nacht van de Viool is het eerste festival in Nederland waarin de veelzijdigheid van de viool centraal staat. Op zes podia in TivoliVredenburg zullen verschillende muzikale genres klinken, van Arabische maqam en Indiase raga tot jazz en ragtime!

Gastcurator en improviserend violist Tim Kliphuis heeft een diverse groep violisten uitgenodigd, van de Ierse fiddle-legende Frankie Gavin tot de wereldberoemde Hongaarse Gypsy-violist Roby Lakatos. De viool zal bij iedere violist en bij iedere stijl weer heel anders klinken, de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo speelt Isabelle van Keulen met haar Tango ensemble. Vier laureaten van het Nederlands Vioolconcours 2022 gaan een ‘Paganini battle’ aan en in Club Nine treedt Valentine Blangé op, de winnaar van de Jonge Makers Prijs 2022. Tot slot klinkt een gezamenlijke festival finale onder leiding van Tim Kliphuis.

Nacht van de Viool maakt gebruik van de TimeSquare festival-app. Hierin vind je het complete en actuele programma, zodat je deze tijdens het festival altijd bij de hand hebt.

Kijk voor meer informatie en het actuele programma op de website van Nederlands Vioolconcours.