Menu Sluit Agenda Zoeken Winkelwagen
dinsdag 11 februari 2020

Muziek en religie/rituelen

Muziek begeleidt ons bij begrafenissen, trouwdagen, religieuze bijeenkomsten. Bepaalt die context de beleving van de muziek?

€ 17,50

incl. servicekosten

Bestel tickets
Talks, festivals, colleges en meer

ons kennis en debatprogramma

Uit de serie

Zin in muziek

Leren luisteren met andere oren
19:30
zaal open
20:00
aanvang
Vrije plaatskeuze
€ 17,50

Deze prijzen zijn inclusief servicekosten.

programma

Omar el Ouamari
Calliope Tsoupaki
Annemieke Huls
Peter Henk Steenhuis

locatie
dinsdag 11 februari 2020

Muziek en religie/rituelen

Muziek begeleidt ons bij begrafenissen, trouwdagen, religieuze bijeenkomsten. Bepaalt die context de beleving van de muziek?

€ 17,50

incl. servicekosten

Bestel tickets

Bach componeerde voor God. Ook in andere culturen is muziek van grote betekenis bij religieuze of rituele gebeurtenissen. Is muziek luisteren nog steeds een sociale bezigheid? Hoe ondersteunt muziek bijvoorbeeld tegenwoordig een rouwproces? Welke rol heeft samenzingen? En is de beleving van muziek los te koppelen van z'n oorspronkelijke, religieuze bedoeling?

Met deze vragen gaan altvioliste Annemieke Huls en Trouwjournalist Peter Henk Steenhuis in gesprek met flamencogitarist Eric Vaarzon Morel, Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki en harpiste Gwyneth Wentink. Zij antwoorden met woorden én met muziek.  Daardoor leren ze ons luisteren met andere oren.

De musici
Eric Vaarzon Morel
is Nederlands bekendste flamencogitarist. Hij kreeg op zijn 16e les van de legendarische Spaanse flamencogitarist Paco Peña en werd zo aangestoken door het heilige vuur van de flamenco. Hij toerde sinds de jaren ’80 met diverse groepen en treedt zijn eigen band Chanela als solo0-artiest op.

De Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki maakt muziek die tijdloos aandoet. Haar streven is de essentie zo eenvoudig en helder mogelijk uit te drukken. Ze gebruikt in haar composities elementen uit oude én hedendaagse muziek en de muziek van haar geboorteland Griekenland en het Midden-Oosten. Hoe belangrijk zijn rituelen in haar muziek?

Gwyneth Wentink is een internationaal geprezen harpiste, cultureel ondernemer en kunstadvocaat die in vele genres en rollen werkt. Als harpist, zowel klassiek als experimenteel, heeft Gwyneth Wentink opgetreden op ’s werelds meest prestigieuze podia zoals Carnegie Hall in New York en de Royal Albert Hall in Londen. Onder meer Theo Loevendie, Marius Flothuis en Terry Riley schreven werk voor haar.

Over de serie 'Zin in muziek'
Het gedachtengoed van René Gude, voormalig Denker des Vaderlands, vormt de inspiratiebron voor deze achtdelige programmaserie over de filosofische betekenis van muziek. Gude onderscheidde vier betekenissen van zin:
• Zingeving
• Zinvol
• Zintuigelijk
• Zinnelijk

Deze begrippen blijken van toepassing op ons leven, op ons werk én op muziek. Tijdens de avonden bieden deze vier Z-ten ons houvast om nieuwe luistermogelijkheden te ontwikkelen. Zo raken zaal en musici met elkaar in gesprek en leert het publiek met andere oren luisteren. We luisteren naar muziek die zinnelijk is en lijfelijk ervaren moet worden. Andere muziek is zintuiglijk en richt zich op schoonheid. Welke muziek is zinrijk, rationeel, en richt zich op begrijpen? En wat doen we met zinvolle muziek, die bepaalde doelen nastreeft? Samen met musici en filosofen onderzoeken we deze vragen en combineren we zingeving met muziek. Op naar een nieuwe en verdiepende luisterervaring!

Zin in muziek-podcast
De NTR maakt van ieder programma een podcast, onderdeel van Supplement, de wekelijkse podcast voor iedereen die meer wil weten over klassieke muziek. Luister in ca. 30 minuten het programma terug, of deel het met anderen. Bekijk alle afleveringen (tot nu toe) via deze link.

Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis en altvioliste Annemieke Huls. Trouw publiceert voorafgaand aan ieder programma bijpassende verhalen in de krant.

Logo Trouw

Met dank aan de volgende partners:

Zie ook

di 12 mei 2020

Het nut van muziek

Hoe kan muziek bijdragen aan een ‘betere’ maatschappij?

di 14 apr 2020

Muziek als taal, taal als muziek

Hoe talig is muziek? En hoe hoor je de muziek van een taal?

di 10 mrt 2020

Muziek en esthetiek door de tijd

Luisteren wij anders dan tweehonderd jaar geleden?