Menu Sluit Agenda Zoeken Winkelwagen
dinsdag 11 februari 2020

Muziek en religie/rituelen

Muziek begeleidt ons bij begrafenissen, trouwdagen, religieuze bijeenkomsten. Bepaalt die context de beleving van de muziek?

€ 17,50

incl. servicekosten

Bestel tickets
Uit de serie

Zin in muziek

Leren luisteren met andere oren
zaal open
19:30
aanvang
20:00

Tijden zijn onder voorbehoud.

Regulier
€ 17,50

Deze prijzen zijn inclusief servicekosten.

programma

Omar el Ouamari
Calliope Tsoupaki
Annemieke Huls
Peter Henk Steenhuis

locatie
dinsdag 11 februari 2020

Muziek en religie/rituelen

Muziek begeleidt ons bij begrafenissen, trouwdagen, religieuze bijeenkomsten. Bepaalt die context de beleving van de muziek?

€ 17,50

incl. servicekosten

Bestel tickets

Bach componeerde voor God. Ook in andere culturen is muziek van grote betekenis bij religieuze of rituele gebeurtenissen. Is muziek luisteren nog steeds een sociale bezigheid? Hoe ondersteunt muziek bijvoorbeeld tegenwoordig een rouwproces? Welke rol heeft samenzingen? En is de beleving van muziek los te koppelen van z'n oorspronkelijke, religieuze bedoeling?

Met deze vragen gaan altvioliste Annemieke Huls en Trouwjournalist Peter Henk Steenhuis in gesprek met anasheed-zanger Omar el Ouamari en met de Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki. Zij antwoorden met woorden én met muziek.  Daardoor leren ze ons luisteren met andere oren.

De musici
Omar el Ouamari
 is geboren in Marokko en woont vanaf zijn tweede levensjaar in Nederland. Hij groeide op in de Haagse schilderswijk en zong in zijn jonge jaren in diverse anasheed-groepen (islamitische lofzang). Tegenwoordig werkt hij als docent aan het ROC. Hoewel hij geen imam is, wordt hij vanwege zijn intense stem regelmatig gevraagd om in de moskee de azaan (oproep tot het gebed) te doen. Moet je islamitisch zijn om deze azaan te kunnen waarderen?

De Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki maakt muziek die tijdloos aandoet. Haar streven is de essentie zo eenvoudig en helder mogelijk uit te drukken. Ze gebruikt in haar composities elementen uit oude én hedendaagse muziek en de muziek van haar geboorteland Griekenland en het Midden-Oosten. Hoe belangrijk zijn rituelen in haar muziek?

Over de serie 'Zin in muziek'
Het gedachtengoed van René Gude, voormalig Denker des Vaderlands, vormt de inspiratiebron voor deze achtdelige programmaserie over de filosofische betekenis van muziek. Gude onderscheidde vier betekenissen van zin:
• Zingeving
• Zinvol
• Zintuigelijk
• Zinnelijk

Deze begrippen blijken van toepassing op ons leven, op ons werk én op muziek. Tijdens de avonden bieden deze vier Z-ten ons houvast om nieuwe luistermogelijkheden te ontwikkelen. Zo raken zaal en musici met elkaar in gesprek en leert het publiek met andere oren luisteren. We luisteren naar muziek die zinnelijk is en lijfelijk ervaren moet worden. Andere muziek is zintuiglijk en richt zich op schoonheid. Welke muziek is zinrijk, rationeel, en richt zich op begrijpen? En wat doen we met zinvolle muziek, die bepaalde doelen nastreeft? Samen met musici en filosofen onderzoeken we deze vragen en combineren we zingeving met muziek. Op naar een nieuwe en verdiepende luisterervaring!

Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis en altvioliste Annemieke Huls. Trouw publiceert voorafgaand aan ieder programma bijpassende verhalen in de krant.

Logo Trouw

Met dank aan de volgende partners:

Zie ook

di 12 mei 2020

Het nut van muziek

Leren luisteren met andere oren

di 10 mrt 2020

Muziek en esthetiek door de tijd

Luisteren wij anders dan tweehonderd jaar geleden?

di 14 apr 2020

Muziek als taal, taal als muziek

Leren luisteren met andere oren