Zaal open
Aanvang
Programma

Diamanda Dramm
Raphaëla Danksagmüller
Annemieke Huls
Peter Henk Steenhuis

 

Locatie
Club Nine
Attend
Facebook-event

Muziek en gevoel

Over het lekkere en lijfelijke van muziek. Hoe luister je ‘lichamelijk’?

Geweest

Iedereen wil het voelen, maar we praten er nauwelijks over. Muziek moet iets met ons doen, we willen erdoor geraakt worden. Maar waarom raakt de ene muziekstijl je niet en de andere wel? Kan iets je in tweede instantie wél raken? Wanneer is muziek ‘lekker’, en hoe kun je dat optimaal ervaren?

Met deze vragen gaan altvioliste Annemieke Huls en Trouwjournalist Peter Henk Steenhuis in gesprek met violiste Diamanda Dramm en met duduk-speler Raphaëla Danksagmüller. Zij antwoorden met woorden én met muziek. Daardoor leren ze ons luisteren met andere oren.

De musici
Violiste Diamanda Dramm (Dutch Classical Talent award 2018) vindt zichzelf een heel ‘fysieke’ speler. Als vierjarige was haar viool haar liefste speelgoed, eindeloos testte zij het instrument uit. In Violin Spaces (een reeks composities van Garth Knox, speciaal geschreven voor Dramm) onderzoekt ze opnieuw de mogelijkheden van haar viool. Alle facetten van het instrument zijn erin te horen, behalve het klassiek strijken. Hoe kunnen luisteraars de fysieke sensatie van deze stukken ervaren?

De in Oostenrijk geboren multi-instrumentalist Raphaëla Danksagmüller ontdekte het bijzondere geluid van de duduk jaren geleden in een muziekinstrumentenmuseum in Brussel. Ze werd zo geraakt door de diepe, warme klank van dit traditionele Armeense instrument dat ze besloot om lessen te nemen in Yerevan. Inmiddels bespeelt ze de duduk al meer dan 15 jaar, naast haar werkzaamheden als blokfluitiste en haptonoom.

Over de serie 'Zin in muziek'
Het gedachtengoed van René Gude, voormalig Denker des Vaderlands, vormt de inspiratiebron voor deze achtdelige programmaserie over de filosofische betekenis van muziek. Gude onderscheidde vier betekenissen van zin:

• Zingeving
• Zinvol
• Zintuigelijk
• Zinnelijk

Deze begrippen blijken van toepassing op ons leven, op ons werk én op muziek. Tijdens de avonden bieden deze vier Z-ten ons houvast om nieuwe luistermogelijkheden te ontwikkelen. Zo raken zaal en musici met elkaar in gesprek en leert het publiek met andere oren luisteren. We luisteren naar muziek die zinnelijk is en lijfelijk ervaren moet worden. Andere muziek is zintuiglijk en richt zich op schoonheid. Welke muziek is zinrijk, rationeel, en richt zich op begrijpen? En wat doen we met zinvolle muziek, die bepaalde doelen nastreeft? Samen met musici en filosofen onderzoeken we deze vragen en combineren we zingeving met muziek. Op naar een nieuwe en verdiepende luisterervaring!

Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis en altvioliste Annemieke Huls. Trouw publiceert voorafgaand aan ieder programma bijpassende verhalen in de krant.

Logo Trouw

Met dank aan de volgende partners: