Menu Sluit Agenda Zoeken Winkelwagen
dinsdag 14 april 2020

Muziek als taal, taal als muziek

Leren luisteren met andere oren

€ 17,50

incl. servicekosten

Bestel tickets
talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma

Uit de serie

Zin in muziek

Leren luisteren met andere oren
19:30
zaal open
20:00
aanvang
Vrije plaatskeuze
€ 17,50

Deze prijzen zijn inclusief servicekosten.

locatie
dinsdag 14 april 2020

Muziek als taal, taal als muziek

Leren luisteren met andere oren

€ 17,50

incl. servicekosten

Bestel tickets

Het gedachtengoed van René Gude, voormalig Denker des Vaderlands, vormt de inspiratiebron voor deze achtdelige programmaserie over de filosofische betekenis van muziek. Gude onderscheidde vier betekenissen van zin:
• Zingeving
• Zinvol
• Zintuigelijk
• Zinnelijk

Deze begrippen blijken van toepassing op ons leven, op ons werk én op muziek. Tijdens de avonden bieden deze vier Z-ten ons houvast om nieuwe luistermogelijkheden te ontwikkelen. Zo raken zaal en musici met elkaar in gesprek en leert het publiek met andere oren luisteren. We luisteren naar muziek die zinnelijk is en lijfelijk ervaren moet worden. Andere muziek is zintuiglijk en richt zich op schoonheid. Welke muziek is zinrijk, rationeel, en richt zich op begrijpen? En wat doen we met zinvolle muziek, die bepaalde doelen nastreeft? Samen met musici en filosofen onderzoeken we deze vragen en combineren we zingeving met muziek. Op naar een nieuwe en verdiepende luisterervaring!

Zin in muziek-podcast
De NTR maakt van ieder programma een podcast, onderdeel van Supplement, de wekelijkse podcast voor iedereen die meer wil weten over klassieke muziek. Luister in ca. 30 minuten het programma terug, of deel het met anderen. Bekijk alle afleveringen (tot nu toe) via deze link.

Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis en altvioliste Annemieke Huls. Trouw publiceert voorafgaand aan ieder programma bijpassende verhalen in de krant.

Logo Trouw

Met dank aan de volgende partners:

Zie ook

di 10 mrt 2020

Muziek en esthetiek door de tijd

Luisteren wij anders dan tweehonderd jaar geleden?

di 12 mei 2020

Het nut van muziek

Leren luisteren met andere oren