zaterdag 22 februari 2020

Eva Saladin

Monteverdidag i.s.m. Oude Muziek

geweest
13:15
zaal open
14:00
aanvang
15:00
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

uitvoerenden

Eva Saladin viool

Ntb klavecimbel

programma

Vroeg 17e eeuwse vioolmuziek uit Venetië en omgeving.  Componisten als Dario Castello, Biagio Marini en Giovanni Battista Fontana, die waren in Venetië werkzaam en hebben veel specifiek voor viool geschreven.

locatie
zaterdag 22 februari 2020

Eva Saladin

Monteverdidag i.s.m. Oude Muziek

geweest

In de eerste helft van de zeventiende eeuw was Venetië een smeltkroes van muzikale experimenten. Als een soort muzikale uitvinding van het wiel ‘ontdekten’ componisten dat je instrumentale muziek ook los kunt zien van de menselijke stem. Tot dan toe hadden de viool, de luit of blaasinstrumenten vooral een nederige rol als begeleidingsinstrument. Dario Castello, Bagio Marini en Giovanni Battista Fontana behoorden tot de eerste componisten die zich toelegden op een zuiver instrumentale manier van componeren. Castello, die als violist speelde in een kerkensemble van Claudio Monteverdi, was de eerste componist die bundels met sonates uitgaf. Aan hem danken we ook tempo-aanduidingen als ‘adasio’, ‘alegra’ en ‘presto’, lang voordat ze gemeengoed werden. Eva Saladin duikt in deze ‘kindertijd’ van de instrumentale muziek. Revolutionaire muziek die bijdroeg aan de komeetachtige opkomst van de viool aan het begin van de zeventiende eeuw.

Dit concert is onderdeel van de Monteverdidag, een ééndaags mini-festival i.s.m. Festival Oude Muziek.

Op de hoogte blijven van al het aanbod klassieke muziek in TivoliVredenburg? Schrijf je in voor de nieuwsbrief klassiek!