talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Sophie van Gool

Sophie van Gool is auteur van “Waarom vrouwen minder verdienen dan mannen”, econoom en podcasthost.

Hedy d’Ancona

Hedy d’Ancona is politicus, socioloog, geograaf en voorloper binnen de tweede feministische golf.

Saida Derrazi

Saida Derrazi is mensenrechtenactivist, mede-oprichter en coördinator van moslimvrouwencollectief S.P.E.A.K. en Comité 21 maart.

Yasmin Ait Abderrahman

Yasmin Ait Abderrahman is voorzitter van vakbond FNV Young & United, docent Nederlands in opleiding.

Aashna Sewpersad

De moderatie van deze avond is in handen van Aashna Sewpersad,  radiopresentator bij NPO1 en Omroep Zwart.

Rachel Rumai Diaz

Rachel Rumai Diaz is schrijver, dichter, performance artist en hoofd educatie bij Stem op een Vrouw en verzorgt deze avond een spoken word performance.

Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

Mind the Gap!

Hoe dichten we de loonkloof tussen mannen en vrouwen?

incl. servicekosten

Wist jij dat vrouwen ook in 2022 nog structureel minder geld verdienen dan mannen?

Ook bij hetzelfde werk en dezelfde opleiding verdienen vrouwen minder. Dit is bij wet verboden, maar komt in de praktijk nog veelvuldig voor. De helft van de vrouwen in Nederland is dan ook niet financieel onafhankelijk. Daarnaast maken vrouwen een veel grotere kans op een leven in armoede. Voor gemarginaliseerde groepen zijn de getallen zelfs nog ongunstiger. Hoe komt dit, hoe lossen we dit op en wie zijn er aan zet de loonkloof te dichten?

Aan het woord komen Sophie van Gool (o.a. auteur van Waarom vrouwen minder verdienen), oud-politicus en feminist Hedy d'Ancona, Saida Derrazi (o.a. Comité 21 maart) en Yasmin Ait Abderrahman (o.a. FNV Young). Samen met presentator Aashna Sewpersad onderzoeken zij wat er nodig is om loondiscriminatie tegen te gaan, meer vrouwen in machtsposities te krijgen en onbetaald werk (zoals mantelzorg of huishoudelijk werk) beter wordt verdeeld. Spoken word artiest Rachel Rumai Diaz draagt passende poëzie voor. 

Van links naar rechts: Saida Derazzi, Hedy d'Ancona, Yasmin Ait Abderrahman, Sophie van Gool, Aashna Sewpersad en Rachel Rumai Diaz.

Dit programma wordt georganiseerd door Women’s March Nederland en het collectief Gelijke Beloning in samenwerking met TivoliVredenburg. 

Over Women’s March Nederland
Women's March Nederland is een intersectioneel feministische organisatie die zich inzet voor bewustwording rond de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ieder jaar organiseren zij in aanloop naar Internationale Vrouwendag een protestmars in Amsterdam.

Foto linksboven via het Nationaal Archief, 1973

Zie ook

Science Café: Gezondheidsobsessie

Wat is gezondheid, en hoeveel invloed hebben we er zelf op?

Science Café: Mannelijkheid

Hoe bevrijdt de man zich uit zijn genderhokje?