dinsdag 25 juni 2019

Midzomergasten

Queer Matters #3 | Spraakmakers uit de Utrechtse LHBT+-scene vertellen hun verhaal

geweest
19:30
zaal open
20:00
aanvang
21:30
verwachte eindtijd
locatie
dinsdag 25 juni 2019

Midzomergasten

Queer Matters #3 | Spraakmakers uit de Utrechtse LHBT+-scene vertellen hun verhaal

geweest

Er staat een nieuwe editie van Queer Matters voor je klaar: Midzomergasten. Geïnspireerd door het programma ‘Zomergasten’ nodigen wij verschillende spraakmakende personen uit de Utrechtse queergemeenschap uit. Aan de hand van een aantal zelfgekozen film- en muziekfragmenten gidsen zij je door het heden, het verleden én de toekomst van het queerleven in Utrecht. Verwacht inspirerende verhalen van iconische Utrechters in deze zomerse viering van seksuele- en genderdiversiteit!

Met:

Feibe Zweers richtte in 1987 de Bodytalk op, het eerste mannencafé van Utrecht. Inmiddels bestaat de Bodytalk alweer 32 jaar en is, na enkele veranderingen, een geliefde ontmoetingsplek voor mannen, vrouwen en iedereen buiten deze hokjes. Hoe heeft Feibe Utrecht en de queer community zien veranderen in al die jaren en wat drijft hem in zijn werk?   

Fayaaz Joemmanbaks is, naast maatschappelijk werker, een bekend gezicht uit de Utrechtse queer scene. Samen met anderen richtte hij Coloured Qollective op, een platform voor LHBTQIAP-artiesten met een biculturele achtergrond. Hoe zag Fayaaz' weg naar zelfacceptatie eruit, en wat is er voor nodig om van Utrecht een tolerante plek te maken - voor iedereen ongeacht kleur, religie of gender? 

Sophie Schers is raadslid voor GroenLinks in Utrecht en activist bij het Transgender Netwerk Nederland (TNN). Met haar vrouw Tamar maakt ze momenteel de podcast 'Mensje in de maak' over hun avonturen in IVF-land als lesbisch stel. Hoe geeft Sophie dagelijks uiting aan haar strijd voor meer emancipatie en het bestrijden van discriminatie?

Steff Geelen (Citroengeel) is schrijver en performer. In hun werk onderzoekt Steff o.a. queerness, dierlijkheid en privilege. Steff maakt deel uit van de artiestenkring Poetry Circle Nowhere en is organisator en oprichter van Uitgesproken Queer, een Utrechts platform dat een podium biedt aan LHBT+ (woord)kunstenaars. Hen opent de avond met een speciale voordracht.

De avond wordt geleid door Marischka Verbeek. Marischka is eigenaar van boekwinkel Savannah Bay, die dit jaar haar 35-jarig jubileum viert. Daarnaast is ze actief als zelfstandig programmeur, coach en publicist.

Foto Marischka door Elvin Boer.

Queer Matters
Dit programma is onderdeel van de reeks Queer Matters. Tijdens deze reeks bespreken we ‘roze’ onderwerpen voor iedereen, homo, hetero en alle andere LHBTQI+++’en. Iedereen heeft immers een seksuele- en genderidentiteit. Voelen queers zich dagelijks gehoord, gezien, een deel van de samenleving? Zien ze zichzelf terug in het straatbeeld, op televisie, in het klaslokaal, de kerk? Hoe kijken niet-queers aan tegen de LHBTQI-emancipatiestrijd? Queer Matters zoekt naar antwoorden.

 

Queer Matters wordt mede mogelijk gemaakt door COC Midden Nederland.

 

Kennis & Debat in TivoliVredenburg
Dit programma is onderdeel van het Kennis & Debat-programma van TivoliVredenburg. Maandelijks een update krijgen met al het programma? Schrijf je dan in voor de Kennis & Debat-nieuwsbrief.

Zie ook