onderdeel van mini-festival

Simeon ten Holt dag
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Ongeplaceerd
Regulier
€ 28,-
CJP
€ 22,40
Inclusief servicekosten.
Uitvoerenden

Matangi Quartet
Jeroen van Veen
Quink

Locatie
Hertz

Middagprogramma Simeon ten Holt Dag

Met Matangi Quartet en Jeroen van Veen

incl. servicekosten

Op dinsdag 24 januari 2023 zou Simeon ten Holt 100 jaar zijn geworden. Een goede reden om een festivaldag te organiseren rondom een van Nederlands bijzonderste componisten, zijn muziek en zijn wereldberoemde compositie Canto Ostinato. Tijdens het middagprogramma hoor je Simeon ten Holts kamermuziek, en luister je naar panelgesprekken over zijn werk. Hieronder lees je meer over het programma.

Film Tussen Front en Thuisfront - 14.45 uur

Ramón Gieling maakte met Tussen front en thuisfront een film over Canto Ostinato en daarmee over Simeon ten Holt. Het was met name diens kluizenaarschap dat in de film, die in maart 1988 werd uitgezonden als aflevering van het NOS-kunstprogramma Beeldspraak, werd uitvergroot. Zowel de componist als zijn schepping werden daarmee breed in de bekendheid gebracht, om niet te zeggen: wereldberoemd.

Jeroen van Veen en Quink - 15.00 uur

Jeroen van Veen is specialist in uitvoeringen van Simeon ten Holt. Hij speelt tijdens dit concert solo-pianowerken van de componist, waaronder Opus 1. Daarnaast zingt Quink Vocaal Ensemble de Ten Holts werk BiBaBo. Zij verzorgden ook de wereldpremière van dit werk in Vredenburg in het jaar 2000.

Na afloop van dit concert vind een veiling plaats van het manuscript van Opus 1, dat recent herondekt is.

Matangi Quartet - 16.30 uur

Het Matangi Quartet speelt Ten Holts werk Palimpsest, toonaangevend voor zijn oeuvre voor strijkers. Speciaal voor deze uitvoering worden de strijkers van Matangi bijgestaan door violisten Dmitry Ivanov en Sedna Heitzman en contrabassist Marijn van Prooijen.

Na afloop van dit concert vinden er een aantal compositie-pitches plaats van jonge componisten die werken in de geest van Ten Holt.

Expositie

Simeon ten Holt schreef in zijn leven duizenden brieven, waarin hij schrijft over zijn levensvisie en de manier waarop hij componeert. Deze brieven worden naast manuscripten composities tentoongesteld.

Dit concert is onderdeel van de Simeon ten Holt Dag. Je kunt voor deze dag een passe-partout kopen voor alle drie de concerten, een combinatieticket met het middagconcert en dagprogramma, of een combinatieticket met het avondconcert en dagprogramma.

Zie ook

Canto Ostinato voor vier piano's

Simeon ten Holt Dag

Canto Ostinato: The Vocal Experience

Simeon ten Holt Dag

Sandra en Jeroen van Veen

Canto Ostinato, in memoriam Simeon ten Holt