onderdeel van mini-festival

Simeon ten Holt dag
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Uitvoerenden

Matangi Quartet
Jeroen van Veen
Quink

Ben je 29 jaar of jonger? Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Locatie
Hertz
Het programma
Panelgesprek - 14.20 uur

In de punt vindt een panelgesprek plaats met pianist Kees Wieringa, auteur en pianist Bert Koopman, die beiden Ten Holts werk door en door kennen, en Ten Holts weduwe Colette Noël, die zich al jarenlang inzet voor zijn legacy. Het panelgesprek wordt geleid door Beitske de Jong.

Jeroen van Veen en Quink - 15.00 uur

Jeroen van Veen is specialist in uitvoeringen van Simeon ten Holt. Hij speelt tijdens dit concert solo-pianowerken van de componist, waaronder Opus 1. Daarnaast zingt Quink Vocaal Ensemble de Ten Holts werk BiBaBo. Zij verzorgden ook de wereldpremière van dit werk in Vredenburg in het jaar 2000.

Na afloop van dit concert vind een veiling plaats van het manuscript van Opus 1, dat recent herondekt is.

Boekpresentatie 'Vleugels' van Arie Vuyk - 16.00 uur

Vleugels is de nieuwe biografie van componist Simeon ten Holt. Het boek is ontsprongen uit de behoefte van auteur Arie Vuyk om het hele oeuvre van Ten Holt opnieuw te belichten. Hij doet dit aan de hand van Simeons dagboeken. Een bron van informatie, maar ook informatie ‘aan de bron’. Vleugels biedt inzicht in de ontwikkeling van het werk van Ten Holt als musicus, maar ook als mens en denker, toneelschrijver en dichter.

Matangi Quartet - 16.30 uur

Het Matangi Quartet speelt Ten Holts werk Palimpsest, toonaangevend voor zijn oeuvre voor strijkers. Speciaal voor deze uitvoering worden de strijkers van Matangi bijgestaan door violisten Dmitry Ivanov en Sedna Heitzman en contrabassist Nienke Kosters.

Film Tussen Front en Thuisfront - 16.30 uur

Ramón Gieling maakte met Tussen front en thuisfront een film over Canto Ostinato en daarmee over Simeon ten Holt. Het was met name diens kluizenaarschap dat in de film, die in maart 1988 werd uitgezonden als aflevering van het NOS-kunstprogramma Beeldspraak, werd uitvergroot. Zowel de componist als zijn schepping werden daarmee breed in de bekendheid gebracht, om niet te zeggen: wereldberoemd.

Presentatie pitches compositiewedstrijd - 17.30 uur

Jonge componisten worden uitgenodigd een pitch te schrijven voor een nieuwe compositie in de geest van Ten Holt. Ze presenteren hun pitches na het concert van het Matangi Quartet.

Tentoonstelling

Audiopresentatie

Een van de brieven die ten Holt aan fotograaf Merel Waagmeester schreef inspireerde haar speciaal voor deze dag deze tentoonstelling te maken, niet in beeld maar in tekst en geluid. Dagboek schrijven en noten schrijven had voor Simeon hetzelfde gewicht, ‘van compost naar compositie’, zoals hij beschreef. Delen van brieven, fragmenten uit zijn dagboeken, reflecties op leven en werk worden gecombineerd met geluidsfragmenten, waarbij het accent op de muziek – en met name de onbekendere werken ligt. Het geheel geeft een impressie van het ontstaansproces en het rijke oeuvre van ten Holt, die met zijn muziek steeds opnieuw een onbetreden gebied verkent.

Fotopresentatie

Waagmeester, ook kunstfotograaf, dook in de archieven en vond een aantal exclusieve, ongepubliceerde foto’s en negatieven van Ten Holt. De foto’s zijn tijdens de tentoonstelling zowel in gedrukte als digitale vorm te zien.

 

Middagprogramma Simeon ten Holt Dag

Met Matangi Quartet en Jeroen van Veen

Geweest

Op dinsdag 24 januari 2023 zou Simeon ten Holt 100 jaar zijn geworden. Een goede reden om een festivaldag te organiseren rondom een van Nederlands bijzonderste componisten, zijn muziek en zijn wereldberoemde compositie Canto Ostinato. Tijdens het middagprogramma hoor je Simeon ten Holts kamermuziek, en luister je naar panelgesprekken over zijn werk. Hieronder lees je meer over het programma.

Dit concert is onderdeel van de Simeon ten Holt Dag. Je kunt voor deze dag een passe-partout kopen voor alle drie de concerten, een combinatieticket met het middagconcert en dagprogramma, of een combinatieticket met het avondconcert en dagprogramma.

Kijk hier voor het blokkenschema van de gehele Simeon ten Holt dag.