Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Uitvoerenden

Metropole Orkest o.l.v. Vince Mendoza
Kenny Werner - piano/arrangeur
Grégoire Maret - mondharmonica
Philip Catherine - gitaar
Tutu Puoane - zang
Ivan Lins - piano, zang
Claudio Lins - zang

Locatie
Grote Zaal
Attend
Facebook-event

Metropole Orkest - Toots Thielemans 100

Met Grégoire Maret, Kenny Werner, Philip Catherine, Ivan Lins & Tutu Puoane

Geweest

Bekijk de foto's

Fotograaf: Dorien Hein

 
Metropole Orkest - Toots Thielemans 100 | zaterdag 7 mei | Grote Zaal


 

In 2022 zou Toots Thielemans 100 jaar zijn geworden. Hoog tijd om deze legendarische gitarist, mondharmonicaspeler en fluiter uitgebreid te eren! Speciaal voor deze gelegenheid komen verschillende muzikanten samen waar Toots in het verleden graag mee samenwerkte of waar hij grote bewondering voor had. Het Metropole Orkest, onder leiding van Vince Mendoza, verzorgt samen met Kenny Werner, Grégoir Maret, Philip Catherine, Ivan Lins, Claudio Lins en Tutu Puoane een bijzonder programma. Verwacht een dwarsdoorsnede door Toots' rijke carrière, van de eerste jazz-prikkels die hem inspireerden tot zijn laatste, gevoelige ballades.

Het Metropole Orkest werkte vanaf de jaren ’60 al samen met Toots. Een onbetwist hoogtepunt voor het orkest en Toots was de muziek voor de film 'Turks Fruit' die ze samen met Rogier van Otterloo opnamen.

Met pianist Kenny Werner had Toots een hele goede band, waarbij ze elkaar bleven uitdagen op het podium. “Gooi me in het diepe, maar laat me niet verdrinken”, was een uitspraak van Toots aan Kenny na hun eerste optreden samen.

Gitarist Philip Catherine speelde vaak met Toots. Ze waren vaste gast op elkaars verjaardagconcerten, leerden elkaar achter de coulissen de akkoorden van hun songs en spraken daarna op het podium altijd dezelfde muzikale taal. Dit zorgde elke keer opnieuw voor onvergetelijke momenten.

De Braziliaanse Ivan Lins won in 2009 samen met het Metropole Orkest een Latin Grammy voor Best Música Popular Brasileira Album. Voor Toots was Ivan zeker geen onbekende. Hij speelde onder andere zijn ‘Começar de Novo’ en ‘Velas Içadas’. Vanavond neemt Lins ook zijn zoon mee: zanger Claudio Lins.

Grégoire Maret (mondharmonica) is muzikant in hart en nieren, die bescheiden mondharmonica speelt maar Toots nooit imiteerde. Daar had Toots enorme bewondering voor.

Tutu Puoane (zang) is al geruime tijd één van de meest tot de verbeelding sprekende stemmen van Nederland. Haar prachtige stem, haar intuïtie, haar gevoel voor ritme en melodie, gecombineerd met haar typische charme en zin voor humor op het podium, maken van elk concert een gebeurtenis die bij blijft

Dit concert is een samenwerking van Metropole Orkest en The legacy of Toots Thielemans vzw. Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door Vlaanderen – Verbeelding werkt.